20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

El-forbund kræver ændringer i dagpengeaftale

Seniorer får økonomisk smæk

El-forbund kræver ændringer i dagpengeaftale

Dansk El-Forbund håber på ændring af den seneste dagpengeplan, som forringer efterløns- og seniorjobordningen. Beskæftigelsesministeren afviser.

En gruppe ældre a-kassemedlemmer får deres muligheder for at få et seniorjob væsenligt forringet som konsekvens af regeringens og Enhedslistens seneste dagpengeplan. Dansk El-Forbund vil have rettet op på forringelserne..
FOTO: PN
1 af 1

Dansk El-forbund (DEF) og forbundets a-kasse har sendt et brev til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

I brevet gør de opmærksom på konsekvenserne af den dagpengeplan, som regeringen og Enhedslisten blev enge om i maj måned.

Ifølge aftalen får personer, der mister dagpengeretten i første halvår 2014, mulighed for en midlertidig arbejdsmarkedsydelse i op til et år og tre måneder. Ydelsen skal udgøre 60 procent af det maksimale dagpengeniveau for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere.

Medlemmerne kan se frem til en lang periode på en ydelse, som ligger milevidt fra det, de var stillet i udsigt.

Jan Jensen, næstformand DEF.

Konsekvensen er, at mindst 20 af El-forbundets a-kassemedlemmer aktuelt kan blive ramt af de nye forringelser, hvis de indenfor de næste seks måneder mister dagpengeretten. De mister tusinder af kroner om måneden, hvis aftalen om en midlertidig arbejdsmarkedsydelse bliver gennemført uændret. 

- Problemet opstår for de medlemmer, som er omfattet af efterlønsordningen og dermed berettiget til et seniorjob, hvis de mister dagpengeretten, og de har fem år, til de kan gå på efterløn. De skal nemlig først opbruge retten til den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, før de kan gøre brug af retten til et seniorjob, forklarer Jan Jensen, DEF's næstformand, til Arbejderen, og tilføjer, at problemet er ens for seniorer i alle a-kasser.

Mister 2500 kroner om ugen

Dem, det går værst ud over, får 15 måneder på en ydelse, der svarer til 60 procent af dagpengeniveauet, som i forvejen kun udgør cirka halvdelen af en overenskomstmæssig løn.

- Beløbet skal ses i forhold til, at de samme medlemmer, inden aftalen, skulle tilbydes et seniorjob, hvor de ville få udbetalt overenskomstmæssig løn, lyder det fra en tydeligt forarget Jan Jensen.

En elektriker tjener gennemsnitligt 6500 kroner på en 37 timers arejsduge. Til sammenligning får en fudtidsforsikret arbejdsløs 4005 kroner i dagpenge om ugen. Begge beløb er før skat.

- Da medlemmerne skulle tage stilling til, om de ville hæve efterlønnen skattefrit, eller om de ville blive i ordningen, så indgik det i vores vejledning, at man ved at hæve den ville miste retten til et seniorjob. Mange, der valgte at fortsætte, gjorde det for at beholde den sikkerhed, som lå i seniorjob-ordningen, siger Jan Jensen.

- Nu har de mistet den skattefordel, de kunne have fået ved at hæve efterlønnen, og kan se frem til en lang periode på en ydelse, som ligger milevidt fra det, de var stillet i udsigt.

Op til aftalen var der stort pres fra fagbevægelsen, der var imod regeringens forslag om at finansiere endnu en midlertidig redningsplan for arbejdsløse tæt på dagpengegrænsen via højere pris for medlemsskab af en a-kasse.

Enhedslisten gik til forhandlingern med krav om, at den del blev fjernet. Det skete, men regeringen og Enhedslisten har i stedet sendt en del af regningen for dagpengeplanen til seniorerne i a-kasserne, påpeger DEF.

Jan Jensen håber, der bliver rettet op på aftalen, inden den træder i kraft den 1. januar 2014, Men i svaret fra Mette Frederiksen er der intet, der tyder på, at regeringen vil ændre aftalen, inden der fremsættes et lovforslag.

Minister står fast

"Retten til arbejdsmarkedsydelse ligger i umiddelbar forlængelse af retten til dagpenge, og målsætningen er, at de ledige så vidt muligt skal i ordinær beskæftigelse, inden perioden med arbejdsmarkedsydelsen ophører, " skriver Mette Frederiksen.

I brevet til beskæftigelsesministeren står der også, at a-kassen mener, at den har rådgivet medlemmerne på forudsætninger, der nu ændres.

Den problemstilling forholdet Mette Frederiksen sig ikke til, men konstaterer, at hun ikke tror, ”at medlemmerne er i tvivl om, at a-kasserne gør det så godt, de kan, i den givne situation.”

- Var jeg bare lige så sikker. Seniorjob var en vigtig del af vores argumentation for at opfordre folk til at forlænge/forblive i deres efterlønsordning, Så hvem andre end a-kassen skulle medlemmerne næsten rette brodden mod. Det er os, der har vejledt dem, og det er os, de har lyttet til, men på et andet grundlag, siger Jan Jensen.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. aug. 2013 - 09:05   14. aug. 2013 - 09:15

Seniorjob

noc@arbejderen.dk
Seniorjob
  • Seniorjobordningen erstattede i 2008 den tidligere ordning med ret til forlængede dagpenge frem til efterlønsalderen.

  • Et seniorjob er på overenskomstmæssige vilkår

  • Ordningen gjorde det muligt for folk på 55+ at få en indkomst, når deres dagpengeperiode stoppede.

  • For at få et seniorjob skal man være medlem af en a-kasse og have ret til efterløn, når man når efterlønsalderen.

  • Som seniorjobber skal man stadigvæk stå til rådighed til andre job.

  • Seniorjobordningen bliver forringet af den aftale som regeringen og Enhedslisten lavede i maj måned i år.