18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Elektrikere satser på organisering

Vil have flere medlemmer

Elektrikere satser på organisering

Dansk El-Forbund vil vende medlemsudviklingen. Danske og udenlandske elektrikere skal omfattes af en overenskomst, og de skal være medlem af fagforeningen.

Tillidsfolkene og de faglige klubber skal være omdrejningspunktet for organiseringen, mener Per Olsen fra DEF København.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Alle, der har et stykke el-værktøj i hånden, skal organiseres - både danske og udenlandske elektrikere.

Pengene til organisering skal bruges ude i marken.
Ervind F. Poulsen, Østjylland

Det mener Per Olsen, formand for Dansk El-Forbunds (DEF) største afdeling i København.

Afdelingen er helt med på Hovedbestyrelsens forslag til forbundets igangværende kongres om, at der i de næste fire år skal bruges ekstra kræfter på at få flere elektrikere til at melde sig i fagforening og få flere arbejdsgivere til at underskrive en overenskomst. 

Forslaget er en direkte konsekvens af, at DEF - præcis som andre LO-forbund - slås mod medlemsflugt og med presset fra såvel dansk som udnenlandsk uorganiseret arbejdskraft.

Tillidsfolk og klubber som omdrejningspunkt

– Vores forslag er et forsøg på at placere ansvaret for indsatsen. Efter vores mening skal tillidsrepræsentanter og klubber være omdrejningspunktet. Kort sagt pengene skal ud i lokalområderne, siger Per Olsen til Arbejderen.

Afdelingens forslag til kongressen skal opfattes som en konkretisering af, hvordan arbejdet skal foregå. 

– I vores forslag lægger vi også vægt på betydningen af en tværfaglig indsats. Det giver ingen mening at organisere elektrikerne, hvis ikke andre håndværkere bliver løftet med op. Hvis man mener noget med, at tillidsfolkene er fundamentet i organiseringsindsatsen, så skal de også have den nødvendige støtte, mener Per Olsen.

Formand for 3500 elektrikere i Østjylland Ervind F. Poulsen er helt enig.  

– Pengene skal bruges ude i afdelingerne - ude i marken og ikke til forkromede konferencer, siger den midtjyske formand til Arbejderen.

Det koster

Begge afdelinger har i årene op til den kongres, som blev løbet i gang i Aalborg i går, arbejdet bevidst og målrettet med organisering. Afdelingsformændene er enige om, at det koster en del kræfter, men at det også er anstrengelserne værd. 

Per Olsen og Ervind F. Poulsen er overbeviste om, at havde de ikke gjort noget, ville medlemstallene i deres afdelinger have set meget værre ud end tilfældet.

I København er der ikke er så "mange potentielle medlemmer, som i en del andre afdelinger", og i Østjylland er der omkring 350-400 potentielle medlemmer.

Alle elektrikere skal organiseres

Presset på fagforeningerne og overenskomsterne kommer både fra danske elektrikere, vikarer og udenlandske håndværkere.

– Efter min mening er det største problem at få hjemlandske håndværkere organiseret. Der er ikke samme automatik som for år tilbage, hvor det første en tillidsmand gjorde, når der mødte en ny mand ind på pladsen, var at spørge: Er du medlem af fagforeningen? Var det ikke på plads, så blev det klaret på stedet, fortæller Per Olsen.

Han mener derfor, at støtten til de tillidsvalgte på arbejdspladser og klubber er afgørende for, om en prioritering af organiseringen vil lykkes.

Ervind F. Poulsen har haft problemerne med vikaransatte tæt inde på livet. Han oplever, at problemet med brug af vikarer stiger, og det huer ham ikke. 

– Vi oplever desværre flere vikarbureauer, ofte udenlandske, der koldt og kynisk forsøger at omgå overenskomsterne. De er ligeglade med lærlinge, med arbejdsmiljø og tryghed i ansættelsen, fortæller Ervind F. Poulsen.

Problemer med vikarer

Han er af den opfattelse, at vikaransættelser må være en nødløsning, som i øvrigt skal foregå under ordentlige løn- og arbejdsforhold.

– De skal ikke bruges til at dumpe lønnen for vores kolleger, og derfor er vi meget opmærksomme på de vikarbureauer, der ikke overholder spillereglerne, udtaler han til bladet Elektrikeren.

Fagforeningen i Østjylland dækker det store byggeri af Det Nye Universitetshospital i Aarhus, hvor der indtil nu har været ansat over 100 elektrikere. På et tidspunkt var der ansat 25-30 vikarer. Ingen af dem var medlemmer af fagforeningen. I dag er alle medlem af DEF afdeling Østjylland.

Til spørgsmålet om at trække udenlandske håndværkere tættere på fagbevægelsen har afdelingen i København gjort sig nogle overvejelser.

– Hvis de er ansat i et firma uden overenskomst og til lønninger på 45 kroner i timen, så melder de sig ikke ind. Derfor foreslår vi nedsat kontingent, indtil vi har fået overenskomstdækket arbejdspladsen, siger Per Olsen.

Hvad de 250 delegerede siger til forslagene om organisering vil vise sig de nærmeste dage.

Kongressen løber frem til fredag.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. okt. 2014 - 05:42   22. okt. 2014 - 06:00

Kongres 2014

noc@arbejderen.dk