23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En krigserklæring mod offentligt ansatte

KOMMENTAR:

En krigserklæring mod offentligt ansatte

Aldrig har de offentligt ansatte været så pressede op til en overenskomstforhandling som den her gang. Der er et skrigende behov for sammenhold.

Som chefforhandler for de kommunale arbejdsgivere går Michael Ziegler i front med konfliktretorikken.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Det er en regulær krigserklæring, de offentlige arbejdsgivere har sendt til deres ansatte. Angreb på arbejdstid, forringelse af seniorordning, mindre indflydelse og dårligere beskyttelse af tillidsfolk. Dertil kommer angreb på den danske model fra regeringens side i forbindelse med folkeskolereformen.

Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og regeringen lægger op til et generalangreb på de offentligt ansatte. De skal presses på løn og arbejdsforhold. Krisen og den stramme offentlige økonomi bruges som begrundelse for at fjerne en række goder fra de ansatte og forringe deres arbejdsforhold.

Vi må stå fast på, at det ikke er de offentligt ansatte, som er skyld i krisen. 

Ansatte i kommuner, regioner og staten står i en utrolig svær situation med truslen om nedskæringer og fyringer hængende over hovedet. De er virkelig i defensiven. I den situation knalder regeringen og deres arbejdsgivere en knytnæve lige i ansigtet på dem.

Det er simpelthen for meget. Der er behov for, at de offentligt ansatte står sammen i den her svære situation og rejser kampen mod arbejdsgivernes uhyrlige angreb og truslerne mod den danske model. 

Sjældent har der været så meget brug for sammenhold og solidaritet. Derfor er det meget negativt, at de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab ikke har kunne blive enige om fælles lønkrav, som sikrede et særligt løft til de lavestlønnede. Nu står de ansatte splittede i en situation, hvor arbejdsgiverne i den grad står i samlet front. 

Men uanset, hvor svært det er, må fagbevægelsen arbejde på at komme i offensiven i forhold til arbejdsgivernes uhyrlige krav. Det handler også meget om at skabe opmærksomhed i offentligheden om, hvad det er for en ekstrem situation, som udspiller sig. 

Og så må vi stå fast på, at det altså ikke er de offentligt ansatte, som er skyld i krisen. De har allerede betalt gennem forringelse af efterløn, dagpengeregler og fleksjobordning. Nu skal de også betale for folkeskolereformen og for regeringens krav om minusvækst i den offentlige sektor.

Det er ikke en naturlov, at den offentlige sektor skal spare sig ud af krisen. Det er et politisk valg, som vores EU-regering har truffet. Politiske valg kan ændres, hvis magtforholdene er til det.

 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2013 - 10:45   18. jan. 2013 - 11:55

OK 2013

ur@arbejderen.dk
FØLG OK13 I ARBEJDEREN

De offentlige overenskomstforhandlinger bliver afgørende for 750.000 offentligt ansattes løn og arbejdsforhold.

Arbejderen dækker som landets eneste dagblad for fagligt aktive OK13 fra fagforeningernes og de ansattes side.

Så længe overenskomstforhandlingerne kører tilbyder vi alle offentligt ansatte og tillidsvalgte at modtage avisen til 3 måneder til nedsat pris.

OK13-ABONNEMENT

>> Bestil online på Arbejderens webshop

>> Bestil på mail og betal med giro