23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

En udfordring for fagbevægelsen

Eventfirmaer

En udfordring for fagbevægelsen

Forberedelserne til Melodi Grand Prix er med til at sætte spot på arbejdsvilkårene i eventbranchen. Den er i vækst, og 3F vil have firmaerne til at tegne overenskomst.

For snart 14 dage siden blokerede utilfredse stilladsarbejdere vejen til Refshaleøen, den eneste vej til de gamle skibshaller på Refshaleøen, hvor Musik-showet skal afholdes.
FOTO: Privat
1 af 1

Store koncerter, sportsarrangementer eller det aktuelle Melodi Grand Prix giver arbejde til de såkaldte event- eller stagehands-firmaer.

Firmaerne udfordrer fagbevægelsen, mener Caja Bruhn, faglig sekretær i 3F København.

DR siger, at de ikke kan forlange overenskomst af underleverandørerne, men det kan vi, og det gør vi.
Caja Bruhn, 3F

- Eventbranchen er relativ ung og den er i vækst, men kun de færreste har overenskomst, siger Caja Bruhn til Arbejderen.

3F har før stået overfor opgaven at organisere en ny branche. Det var tilfældet med cykelbudene i København, der med den faglige sekretærs ord også startede som en "skæv og tosset" branche. I dag har 3F overenskomst med budene. 

-  Den opgave må og skal 3F også løse i forhold til eventbranchen, så de ansatte kan få ordentlige løn og arbejdsvikår, og man kan undgå ulige konkurrence imellem firmaerne i en branche, hvor der traditionelt også florerer sorte penge, lyder det fra Caja Bruhn.

Fire firmaer uden overenskomst

For tiden forhandler 3F København med de eventfirmaer, som DR har hyret til at slæbe udstyr og opbygge scener, så alt bliver klart til det internationale show, der løber af stabelen i næste uge. Ingen af de fire stagehands-firmaer har overenskomst.

- DR har overenskomster, der dækker alle ansatte i DR. DR's pejlemærke er, at vi skal være upolitiske, og DR stiller derfor ikke krav om, at virksomheder, vi indgår aftaler med, skal have overenskomster, siger Jacob Faarvang, der er presseansvarlig hos DR for Eurovision Song Contest 2014.

Ifølge 3F ligger lønningerne omkring den europæiske sangkonkurrence generelt højere end branchen i øvrigt. Det vil sige cirka 130 kroner i timen, men firmaerne opfylder ikke overenskomstens krav om tillæg for aften og weekendarbejde.

- DR siger, at de ikke kan forlange overenskomst af de virksomheder, som er hyret som underleverandører, men det kan vi, og det gør vi, understreger Caja Bruhn.

Fællestræk med vikarbranchen

Eventfirmaerne ansætter for det meste unge folk på vikarlignende forhold. De kan være ansat i nogle timer, en dag eller to og så er de væk igen. Men til de helt store events, som Melodi Grand Prix, kan der være 100 forskellige personer inde over.

-  Arbejdet strækker sig over længere tid, og det er klart, at de så har sværere ved at putte sig. Det forsøger vi så at benytte os af til at etablere kontakt til firmaerne.

For snart 14 dage siden trådte en af medlemsgrupperne i 3F København - stilladsarbejderne - i aktion.

De er utilfredse med, at DR har hyret firmaer uden overenskomst og mener, at DR som Københavns Kommune burde sørge for ordnede løn- og arbejdsvilkår til alle. 

For at vise deres utilfredshed med DR blokerede stilladsarbjederne i nogle timer indkørslen til B&W's gamle skibshaller på Refshaleøen, hvor Musik-showet skal afholdes.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. apr. 2014 - 05:20   30. apr. 2014 - 05:28

Overenskomst

noc@arbejderen.dk