19 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Enemærke & Petersen påny indblandet i sag om asbestforurening

Beboere udsat for asbest

Enemærke & Petersen påny indblandet i sag om asbestforurening

Glæden over renoverede badeværelser hos beboerne i Kalkærparken i Højbjerg overskygges af frygten for at være blevet udsat for asbest. Hverken entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen eller boligforeningen tager problemet alvorligt, lyder kritikken fra flere beboere.

120 boliger i Kalkærparken i Højbjerg har fået nye lofter på badeværelser og toiletter. Både beboere og håndværkere er i forbindelse med arbejdet blevet udsat for asbest.
FOTO: Boligforeningen Alboa
1 af 1

I over et år har der ligget asbeststøv på Peter Ymer Nielsen og hans families badeværelse. Familien bor i Kalkærparken i Højbjerg, hvor håndværkerne for tiden er ved at lægge sidste hånd på renovering af badeværelser og toiletter i 120 boliger.

Vi har altså gået rundt i asbest- og byggestøv. Der var ingen asbestsluse ind til badeværelset, og håndværkerne vadede ind og ud ad lejligheden. 
Peter Ymer Nielsen, beboer i Kalkærparken

– Det er da dejligt med nye lofter, men det er samtidig svært at lade være med at tænke over, hvad vi og de andre beboere i boligafdelingen har været udsat for under renoveringen, siger Peter Ymer Nielsen til Arbejderen.

For at kunne benytte badeværelset i dagligdagen har det været nødvendigt at gøre rent, men familien er utryg ved at bruge badeværelset, fordi der stadig ligger asbeststøv bag ved vaskemaskinen og nogle rør. 

– Det stammer fra gamle fliser og loftet, men det hverken tør eller vil jeg fjerne selv, siger Peter Ymer Nielsen, der ved, at det kræver fagfolk med den rette uddannelse og det rette udstyr at håndtere asbest, da asbest kan give alvorlige lungesygdomme – i værste fald med dødeligt udfald. 

Bag vaskemaskinen er der tydelige spor af asbest fra de gamle lofter.
Privat

>>LÆS OGSÅ: Asbest er livsfarligt

Asbestproblemer i Herning

Det er Enemærke & Petersen, der er hovedentreprenør på projektet, der startede i 2019, og det er ikke første gang, et af Danmarks største entreprenørfirmaer sættes i forbindelse med forurening af asbest.

I februar måned skrev Fagbladet 3F, hvordan hundredvis af håndværkere kan være blevet udsat for asbest i forbindelse med en omfattende renovering af 300 lejligheder midt i Herning, hvor Enemærke & Petersen havde hovedentreprisen.

Ifølge Fagbladet var der mange ton asbest på byggepladsen, og under nedbrydning af tagplader med asbest brugte de udenlandske nedbrydningarbejdere ikke altid åndedrætsværn.

Rumænske nedbrydningsarbejdere

I Kalkærparken er det rumænske håndværkere, der har stået for at fjerne de gamle asbestlofter. Heller ikke her blev forskrifterne overholdt i håndteringen af asbestholdigt materiale, siger Peter Ymer Nielsen, der mener, at det hører med til fortællingen, at beboerne i Kalkærparken ikke har været genhuset, mens renoveringen har stået på:

– Så vi har altså gået rundt i asbest- og byggestøv. Der var ingen asbestsluse ind til badeværelset, og håndværkerne vadede ind og ud ad lejligheden. De har hverken brugt dragter eller åndedrætsværn, så jeg kan da ikke lade være med at tænke på de rumænske arbejderes helbred.

Peter Ymer Nielsen har fra dag ét påtalt de forhold, arbejdet blev udført under, og han kritiserer både entreprenøren og boligforeningen Alboa, som Kalkærparken hører under, for at se stort på beboernes og håndværkernes helbred.

– Da håndværkerne var færdige, efterlod de rester af byggeaffald og støv fra de gamle asbestlofter. Vi fik besked på selv at gøre rent eller betale os fra det. Jeg ved, at mange har følt sig presset til at gøre det, men det er ikke beboernes opgave. Det er entreprenørens ansvar, mener Peter Ymer Nielsen.

Fagbladet 3F har talt med flere beboere Kalkærparken. De fortæller, at de alle havde rester af byggeaffald og støv på deres toiletter og badeværelser efter de gamle asbestlofter, og at de havde fået besked af boligforeningen om selv at gøre rent efter håndværkerne.

Alboa: Vi er til for beboerne

Alboas direktør, Peter Hebroe, oplyser til Fagbladet 3F, at han ikke har kendskab til, at beboerne skulle have fået besked på at gøre rent. Han medgiver, at rengøringen er en del af renoveringen og dermed et arbejde, som entreprenørerne skal udføre.

– Vi er til for beboerne. Når vi sætter gang i en renovering, har vi i udbudsmaterialet og kontrakten et krav om – og dermed også en klar forventning om – at hovedentreprenøren og underleverandører overholder alle regler og forskrifter. Det gælder selvfølgelig også i forhold til asbest, siger Peter Hebroe til Fagbladet 3F.

Fagbladet 3F har forelagt kritikken for Enemærke & Petersen. Herfra lyder svaret, at de i samarbejde med de instanser, der har været involveret i miljøsaneringen er i gang med at undersøge sagen nærmere.

– Nu har Enemærke & Petersen lovet, at de kommer og gør rent. Men jeg vil se en plan for, hvordan de vil gøre det, og jeg vil være hjemme, når de kommer, så jeg kan se, om de gør det, som man skal, når der er asbest involveret, siger Peter Ymer Nielsen.

Næste projekt hedder Vollsmose

Enemærke og Petersen er om sig, når det drejer sig om store renoveringsprojekter. Firmaet har for nylig vundet et udbud på tre milliarder kroner i bydelen Vollsmose i Odense.

Direktør Henrik Mielke har udtalt til Arbejderen, at der højst sandsynligt både er asbest og PCB i blokkene i Vollsmose, som skal rives ned eller renoveres.

>>LÆS OGSÅ: Byggemastodont med mørk fortid klar til at bulldoze Vollsmose

Belært af de seneste sager om asbestkaos forsikrer Torben Knudsen, formand for 3F Bygningsarbejderne Fyn, at fagforeningen fra start vil holde et vågent øje med byggepladsen.

Arbejdet i Vollsmose forventes at gå i gang til november.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. mar. 2021 - 12:15   25. mar. 2021 - 17:19

Asbest

noc@arbejderen.dk