20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er arbejdsgiverne bare dovne eller hvad?

Skarp LO-kritik af manglende praktikpladser:

Er arbejdsgiverne bare dovne eller hvad?

Virksomhederne i hovedstadsområdet kunne oprette næsten 13.000 praktikpladser, svarende til en tredjedel af alle potentielle praktikpladser, men gør det ikke. Det er en katastrofe, mener fagbevægelsen.

Ved DM i Skills tidligere på måneden viste de unge deres faglige kunnen. Alligevel tøver arbejdsgiverne - især i hovedstadkommunerne - med at ansætte lærlinge.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Der er store regionale forskelle på arbejdsgivernes vilje til at ansætte lærlinge, afslører en rapport, som Undervisningsministeriet offentliggjorde tirsdag. 

I København er man åbenbart vant til, at den faglærte arbejdskraft flyver ind i munden på dem som stegte duer.
Ejner K. Holst LO

Ifølge rapporten, lavet af rådgivningsfirmaet Deloitte, kunne virksomhederne i Region Hovedstaden oprette 12.072 nye praktikpladser, hvis alle firmaer med ufaglært ansatte tog deres del af uddannelsesansvaret. Det svarer til mere end en tredjedel af de i alt 33.755 potentielle praktikpladser, som, Deloitte er nået frem til, findes på landsplan.

Graver man ned i rapporten, viser den, at der er under fem lærlinge per 100 faglærte ansatte i virksomhederne i de tre hovedstadskommuner København, Ballerup og Høje Taastrup. Til sammenligning er der i de fleste nordjyske kommuner ni til ti praktikpladser per 100 ansatte.

Dovenskab eller ????

LO-sekretær Ejner K. Holst undrer sig højlydt over, at arbejdsgiverne i hovedstaden ikke er parate til at ansætte de unge.

– Der må simpelthen være en indbygget dovenskab i virksomhederne her i hovedstaden i forhold til at oprette praktikpladser og uddanne de unge. I København er man åbenbart vant til, at den faglærte arbejdskraft flyver ind i munden på dem som stegte duer. Men det kan ikke blive ved, raser Ejner K. Holst.

Han opfordrer hovedstadens arbejdsgivere til at tage på studietur til Nordjylland for at lære, hvordan de gør, skriver Avisen.dk.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) Simon Neergaard-Holm har ikke dokumentation, der kan pege på, hvorfor medlemsvirksomhederne i hovedstadsområdet er så meget mere tilbageholdende med at ansætte lærlinge end arbejdsgivere i resten af landet. 

– Måske er forklaringen, at der i Jylland er en tættere kontakt mellem erhvervsskolerne, eleverne og virksomhederne end i hovedstaden, siger Simon Neergaard-Holm til Arbejderen og understreger, at hans svar bygger på en fornemmelse og på, hvad han hører fra medlemmerne.

DA mener ikke at kampagner og appeller til arbejdsgiverne er løsningen. I stedet opfordrer arbejdsgiverorganisationen erhvervsskolerne til at skrue op for deres praktikpladsopsøgende arbejde. 

– På den korte bane skal alle virksomheder, der er godkendt til lærlinge, opsøges. Vi ved, at det er den direkte kontakt, der giver praktikpladserne, lyder det fra Simon Neergaard-Holm.

Flere ud end ind

Dansk Metal har i dag en arbejdsløshedsprocent på fire - samme niveau som i 2009. 

Uddannelseschef i forbundet Per Påskesen forstår da heller ikke arbejdsgivernes tilbageholdenhed. Han mener, de saver den gren over, de selv sidder på, når de undlader at uddanne faglærte til erstatning for dem, som forlader arbejdsmarkedet. 

– Virksomhederne skar meget hurtigt i antallet af praktikpladser, da krisen ramte, men de har slet ikke været gode nok til også at tage lærlinge i takt med, at de har ansat nye medarbejdere i løbet af de seneste år, siger Per Påskesen og fortsætter:

– Vi kan jo se, at virksomhederne ansætter igen. Desværre er antallet af praktikpladser ikke fulgt med, og det undrer mig. Mange virksomheder oplever nemlig allerede i dag, at det er blevet sværere at få fat i faglærte, så de burde også kunne regne ud, at der er brug for flere lærepladser. 

I dag går 4.500 faglærte inden for industrien hvert år på pension, men der bliver kun udlært cirka 2.300 nye. 

Undervisningsminister Christine Antorini (S) mener, at de store geografiske forskelle kan forklares med, at erhvervsskolerne og virksomhederne i Nordjylland er gode til at samarbejde, og at også uddannelsesinstitutionerne samarbejder på tværs, udtaler hun til Avisen.dk. 

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jan. 2015 - 05:28   29. jan. 2015 - 10:39

Praktik

noc@arbejderen.dk