19 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Erhvervsskoleelever strejker i Aalborg

Kræver stop for akademikerbestemt slaveløn

Erhvervsskoleelever strejker i Aalborg

Skolepraktikelever og elever på grundforløbet på Aalborg Tech College dropper arbejde og undervisning for en dag for at råbe politikerne op. Eleverne kræver samme vilkår som deres kammerater, der er i praktik i en virksomhed.

Vi er trætte af, at bare fordi arbejdsgiverne ikke opretter praktikpladser, så skal vi nøjes med halvdelen af, hvad vores kammerater får i løn, og vi går glip af op mod 200.000 kroner i pension, lyder det fra Morten Ryom, formand for EEO.
FOTO: Kista Bianco Kjær
1 af 1

I dag strejker cirka 700 erhvervsskoleelever i Aalborg i protest mod forskelsbehandling og den løn de får, mens de er i skolepraktik.

Strejken omfatter de godt 100 elever, der går på Skolepraktikcentret i Nørresundby og de elever, der går på grundforløbet på hovedafdelingen af Aalborg Tech College, som vil få blokeret for undervisningen.

- Det er dybt urimeligt, at vi skal blive ved med at finde os i slavelønninger, som er bestemt af akademikerne på Christiansborg. Vi gider ikke mere blive straffet, fordi arbejdsgiverne ikke opretter tilstrækkeligt med praktikpladser, siger Morten Ryom til Arbejderen.

Da jeg spurgte, hvor mange af dem, der havde fået en praktikplads, røg kun to fingre i vejret, og de var vel 60 i klassen.

Morten Ryom, formand EEO

Han er formand for den landsdækkende organisation, Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO) og talsperson for skolepraktik-eleverne på Aalborg Tech College. 

Morten Ryom er selv i skolepraktik som smed. Han er over 18 år og får udbetalt omkring 6800 kroner før skat. Det svarer til en timeløn på 45 kroner eller næsten det halve af, hvad hans kammerater i praktik hos en smedemester får i løn.  Havde Morten Ryom været under 18 år og i skolepraktik, ville timelønnen have været 23,50 kroner.

Lav løn og nul pension

- Det er utrolig svært at få hverdagen til at hænge sammen med den løn. Det synes vi ikke, kan være rigtigt, når man rent faktisk passer et fuldtidsarbejde som håndværker, siger Morten Ryom og tilføjer, at forskelsbehandlingen ikke stopper med det.

Oveni går skolepraktikelever glip af indbetaling til pension, og det kan gennem en hel uddannelse løbe op i 200.000 kroner.

Med dagens aktion forsøger erhvervsskoleeleverne at råbe politikerne op.

- Nu har politikerne under valgkampen snakket så meget om kædeansvar og hvor vigtigt, det er at sikre ordentlige vilkår på arbejdsmarkedet. Alligevel har man i omkring ti år accepteret, at man har unge til at gå for 45 kroner i timen. Det hænger sgu ikke sammen, mener Morten Ryom.

Når aktionen involverer eleverne på grundforløbet, skyldes det ifølge elev-formanden, at de risikerer at ende i samme situation som tusindvis af andre unge. Lige nu mangler 12.000 unge en praktikplads for at kunne gennemføre deres erhvervsuddannelse. 8.000 af dem går i skolepraktik.

- Forleden snakkede jeg med eleverne på tømrernes grundforløb. Da jeg spurgte, hvor mange af dem, der havde fået en praktikplads, røg kun to fingre i vejret, og de var vel 60 i klassen. Som det ser ud lige nu, kommer de fleste af dem til at leve under de samme vilkår som os, der allerede går i skolepraktik.

Finanslov

Som formand for EEO har Morten Ryom flere gange gjort både undervisningsminister Christine Antorini (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) opmærksom på problemet. Han har bedt dem om at tage det op under finanslovsforhandlingerne, hvor politikerne beslutter lønnen for skolepraktikeleverne.

De to ministre er også inviteret til at kigge forbi erhvervsskolen i Aalborg i dag, og skulle de dukke op, er eleverne parate til at ændre deres program, forsikrer Morten Ryom.

- Men det ser svært ud. Corydon har direkte sagt, at han hellere vi arbejde for flere praktikpladser end sikre bedre vilkår for os, der går i skolepraktik. Men udviklingen, hvor der bare hele tiden kommer flere og flere i skolepraktik, tyder desværre på, at det går den gale vej, slutter Morten Ryom.

I København er erhversvskoleleverne ifølge EEO-formanden i gang med at forberede tilsvarende aktioner for at skabe offentlig opmærksomhed på den ulighed og de vilkår, de unge skal gennemføre en uddannelse under.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. nov. 2013 - 04:19   20. nov. 2013 - 04:30

Uddannelse

noc@arbejderen.dk