14 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU truer det danske dagpengesystem

Danske dagpenge efter én dag

EU truer det danske dagpengesystem

Et flertal i EU-parlamentet har stemt for en forordning, der betyder, at borgere fra et andet EU-land kan få ret til dagpenge efter én dags arbejde. De danske EU-parlamentarikere stemte imod.

De danske EU-parlamentarikere har stemt imod en EU-forordning, der kan give borgere fra et andet EU-land ret til at modtage danske dagpenge efter én dags arbejde.
FOTO: PJ
1 af 1

Et flertal i EU-Parlamentet vedtog tirsdag EU’s kommende forordning om social sikring.

Konsekvensen kan blive, at det fremover vil være muligt for en borger fra et andet EU-land at rejse til Danmark og modtage danske dagpenge stort set med det samme.

Kan man fremover modtage dagpenge efter kun én dags arbejde, bliver dagpengesystemet sat under pres.
Eva Obdrup, forretningsfører 3FA

Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse, frygter for konsekvenserne.

– Hvis man fremover kan modtage dagpenge efter kun én dags arbejde, bliver dagpengesystemet sat under pres, siger Eva Obdrup til Fagbladet 3F.

Hun er bekymret for hele systemets fremtid:

– Der er alvorlig fare for, at danske politikere bliver nødt til at overveje, om staten fremadrettet vil kunne fortsætte med at bidrage til finansieringen af dagpengesystemet.

Værre og værre

Forslaget har været undervejs et stykke tid. Da EU-Kommissionen i december 2016 kom med sit forslag til ny lovgivning på området lagde den op til, at man skal arbejde i tre måneder for at kunne modtage dagpenge i et andet EU-land, hvis ellers man har optjent dagpengeret i sit hjemland. I Danmark kræver det medlemsskab af en a-kasse og arbejde i 52 uger for at få ret til dagpenge, forklarer Fagbladet 3F.

I juni i år havde de 28 beskæftigelsesministre ændret holdning til forslaget om en ny forordning, og mente at der kun skal en enkelt måneds arbejde til for at få dagpengeret. Nu mener et flertal i EU-Parlamentet altså, at man skal kunne få dagpenge efter blot én dags ansættelse.

Nej fra danske EU-parlamentarikere

Forordningen lægger også op til, at man skal kunne tage dagpenge med til udlandet for at søge job i seks måneder i stedet for de tre måneder, der gælder i dag.

De danske EU-parlamentarikere stemte imod forslaget.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. nov. 2018 - 11:39   21. nov. 2018 - 12:17

EU

noc@arbejderen.dk