15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Europæiske transportarbejdere protesterer mod vejtransportpakke

Chauffører skal bo i førerhuse i fire uger

Europæiske transportarbejdere protesterer mod vejtransportpakke

EU-kommissionen lægger op til at lovliggøre den omfattende sociale dumping på landevejene i EU. En samlet EU-fagbevægelse kalder til demonstration onsdag i næste uge.

Det europæiske transportarbejderforbund ETF demonstrerer imod, at EU-kommissionen blandt andet vil lovliggøre, at lastbilchauffører kan tvinges til at overnatte i flere uger i deres køretøj.
FOTO: PN
1 af 1

Det europæiske transportarbejderforbund ETF har indkaldt til demonstration i Bruxelles onsdag i næste uge i protest mod EU-kommissionens kommende "vejtransportpakke".

EU-kommissionen lægger op til en lovgivning, der er 80 procent business og måske 5-10 procent til arbejdstagersiden.
Jørgen Aarestrup, 3F

ETF har i to år deltaget i forhandlinger med EU-kommissionen om en vejtransportpakken, som forbundet håbede ville rette op på den omfattende løndumping, der finder sted på de europæiske landeveje. Men et møde med ledende repræsentanter for EU-kommissionen forrige fredag vendte op og ned på forventningerne, fortæller Jørgen Aarestrup, forhandlingssekretær i 3F's Transportgruppe, og indtil for nylig næstformand i ETF's landtransportssektion

– Her fik vi forelagt papirer, der tyder på at EU-kommissionen vil gå i stik modsat retning. Som mine ETF-kollegaer, der taler fransk og engelsk, udtrykte det, så lægger EU-kommissionen op til en lovgivning, der er "80 procent business" og måske 5-10 procent til arbejdstagersiden, siger Jørgen Aarestrup til Arbejderen.

Han vil derfor drage til Bruxelles den 26. april for at deltage i demonstrationen, sammen med blandt andre sin afløser som ETF-næstformand, Flemming Overgaard, der også er forhandlingssekretær i 3F's transportgruppe.

Her vil de protestere mod, at EU-kommissionen øjensynlig i sit endelige forslag til transportpakken vil lovliggøre den nuværende praksis, hvor transportselskaber tvinger chauffører til at overnatte i chaufførkabinen i op til fire sammenhængende uger. Weekendfri kan skæres helt ned til tre gange 24 timer i samme periode. Frokostpausen, som ifølge de nuværende EU-regler skal være på 45 sammenhængende minutter, kan arbejdsgivere i stedet fordele som tre gange 15 minutter.

EU-kommissionens vejtransportpakke bliver fremlagt den 31. maj. Inden da håber ETF, og her i Danmark 3F, at få EU-Kommissionen på bedre tanker. ETF igangsætter nu en altomfattende kampagne for at få ændret forslaget, før det fremlægges, oplyser Jørgen Aarestrup.

Sund konkurrence eller?

Flere af de østeuropæiske EU-landes regeringer anser den sociale dumping på landevejene som udtryk for sund konkurrence. Men når det gælder landenes fagforbund, er alle EU-landes fagbevægelser bag protesten mod EU-kommissionens udmeldinger om vejtransportpakken.

– Men jeg ved af personlig erfaring, at når EU-kommissionen først har præsenteret et forslag, så er det meget svært at få det ændret, siger Jørgen Aarestrup.

Den danske transportminister Ole Birk Olesen er sammen med otte ministerkollegaer fra andre EU-lande medunderskriver på et initiativ, der oprindelig blev sat i søen af den daværende socialdemokratiske transportminister Magnus Heunicke: "Road Alliace". Her forpligter de ni transportministre hindanden på, at der kun kan ske yderligere liberalisering af vejtransportmarkedet, hvis EU's "harmonisering af relevant arbejdsmarkedslovgivning er blevet gennemført i praksis".

Ifølge Jørgen Aarestrup er det nemlig ikke EU-lovgivningen på området, der er problemet, men at nogel medlemslande – i sær i Østeuropa – ser stort på gennemførelsen af lovgivningen.

– Og det er her, at EU-kommissionen nærmest lægger op til at lovliggøre den ulovlige praksis, selv om vejtransportinitiativet burde være en åbenlys mulighed for at rette op på disse forhold. Hvis det ikke sker, kan vi se frem til en lang periode, hvor den sociale dumping på landevejene blot vil fortsætte uhindret, frygter Jørgen Aarestrup.

Arbejdere må ikke komme i vejen…

Ifølge Jørgen Aarestrup kom EU-kommissionens udspil overfor ETF's repræsentanter som noget nær et chok. Hvis man læser EU-kommissionens arbejdsprogram og de udmeldinger, der har været fra de relevante EU-kommissærer, kan man da også let få det indtryk, at alt var sat på skinner til en massiv indsats mod social dumping på landevejene.

EU-kommissionens formand har talt om "lige løn for lige arbejde samme sted". Og EU's beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen forsikrede september sidste år EU-parlamentet om, at "bekæmpelsen af unfair arbejds- og forretningsbetingelser også er kerne i den vejtransportpakke, som Kommissionen forbereder til 2017".

EU's transportkommissær Violeta Bulc er måske den EU-kommissær, der har udtrykt sig i lidt mere kategoriske vendinger. På en konference om EU-kommissionens vejtransport-pakke 19. april sidste år sagde hun, at "ingen nationale skridt til at beskytte arbejdere må tillade en negativ effekt på det Indre Marked for vejtransport..."

Udtalelsen skal ses i sammenhæng med, at Violeta Bulc på samme konference understregede, at målet med EU-kommissionens vejtransport-initiativ er "at finde den rette balance mellem en rimelig beskyttelse af arbejdstagerrettigheder og en korrekt funktion af det Indre Marked for vejtransport."

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. apr. 2017 - 14:42   21. apr. 2017 - 09:19

Social dumping

he@arbejderen.dk