Det var en glad beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der for et par dage siden kommenterede på spritnye tal fra ministeriet.
Hvis det er en adfærdseffekt af dagpengereformen og ikke af beskæftigelsen, hvorfor har vi så ikke set den her udvikling før?
Verner Sand Kirk, Danske A-Kasser
Tallene viser, at færre personer frivilligt falder ud af dagpengesystemet. I perioden juli-oktober 2016 var der gennemsnitlig 220 personer om ugen, der opbrugte dagpengeretten, mod 280 i gennemsnit hver uge i 1. halvår 2016. Til sammenligning opbrugte i gennemsnit 464 personer per uge dagpengeretten i juli-oktober 2013.
Altså er antallet af arbejdsløse, der mister dagpengene faldet med godt 20 procent fra første halvår 2016 til perioden juli til oktober 2016.
– Færre opbruger deres dagpengeret. Det bekræfter mig i, at det går rigtig godt på arbejdsmarkedet. Derfor skal vi fastholde fokus på at få alle med - både med en hurtig indsats for dem, der lige har mistet deres arbejde, og for dem, der har været uden job i lidt længere tid, siger Troels Lund Poulsen.
Reformen var en succes
Ministeren fremhæver, at samtidig med at færre arbejdsløse ryger ud af dagpengesystemet, så kommer hver femte af dem i job samme måned, som dagpengene forsvinder. Troels Lund Poulsen peger på dagpengereformen fra 2010 som den afgørende forklaring på den udvikling.
– Dagpengereformen fra 2010 har været en succes. Uden den og de andre reformer, vi gennemførte eller tog initiativ til, sidst vi var i regering, ville de offentlige kasser mangle 47 milliarder kroner om året, lyder det fra Venstre-ministeren.
Direktør i Danske A-Kasser Verner Sand Kirk ser anderledes på sagen. Han mener ikke, der er grund til at rose den reform, som Venstre, Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti vedtog i 2010. Reformen forringede med ét slag dagpengesystemet meget drastisk, så der skulle et helt års arbejde til for at optjene retten til dagpenge - ovenikøbet for en to-årig dagpengeperiode mod tidligere fire år.
Forudsigelig udvikling
– Det er helt forudsigeligt, at tallet over arbejdsløse, der opbruger dagpengeretten falder, når der kommer gang i økonomien og beskæftigelsen stiger, siger Verner Sand Kirk til Arbejderen.
Han fortsætter:
– Og hvis det forholder sig som ministeren siger, at det her er en adfærdseffekt af dagpengereformen og ikke af beskæftigelsen, hvorfor har vi så ikke set den her udvikling før? Den to-årige dagpengeperiode er jo fuldt implementeret.
Regeringens gentagne påstande om, at reformer som dem, der er gennemført på såvel dagpenge- og kontanthjælpsområdet er med til at løfte beskæftigelsen, nuanceres da også af Foketingets egne økonomiske konsulenter.
I en analyse konkluderer de, at det er svært at påvise nogen beskæftigelseseffekt af forringelserne for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere.
For mange falder ud
Nu har et nyt dagpengesystem - aftalt af Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti - afløst reformen fra 2010. Men selvom de nye regler indeholder mulighed for fleksibel genoptjening af dagpengeretten, så gælder det grundlæggende krav om et års arbejde og halvering af dagpengeperioden fortsat.
Derfor fortsætter arbejdsløse også i 2017 med at falde ud af dagpengesystemet som konsekvens af dagpengereformen fra 2010. Ifølge beregninger fra Danske A-Kasser drejer det sig om cirka 10.000 arbejdsløse, hvis det nuværende niveau holder.
– Det er alt for mange. Og da især hvis det er niveauet i en tid med højkonjunktur, mener Verner Sand Kirk.
Flere end 81.000 arbejdsløse har indtil nu mistet dagpengeretten på grund af forringelserne i 2010-reformen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278