Det er faktisk selve fagbevægelsens eksistens, der er på spil.
Sådan konkluderer Pia Pedersen, næstformand i FOA Aalborg, efter lynhurtigt at have pløjet sig gennem forløbet af de offentlige overenskomstforhandlinger.
Som så mange andre, mener hun, at der har været tale om et tæt samarbejde mellem regering og arbejdsgivere om at gå i offensiven på offentligt ansatte for at skaffe penge til statskassen. Denne gang gennem forringelse af lærernes overenskomster - konkret arbejdstidsreglerne.
- Det er ikke kun løn og arbejdstid, der er under pres. Denne gang var Kommunernes Landsforening (KL) også ude efter de tillidsvalgte, som skulle have forringet deres vilkår. Så det er også vores faglige rettigheder, der er under pres, Hvis lønnen er ens, uanset hvornår og hvordan du arbejder, og rettighederne er væk, hvad skal folk så med fagforeningen, spørger Pia Pedersen.
Som hos mange andre har KL’s lockout af lærerne sat gang i hendes spekulationer om, hvilke konsekvenser forløbet af dette års forhandlinger om nye overenskomster for offentligt ansatte får for hele fagbevægelsen.
- Lærerne er de dyreste, så det blev dem, der skulle stå for skud. Næste gang tror jeg, det bliver sosu-området, fordi vi er de fleste. Og det koster jo at have sosu-ansatte på arbejde i døgnets 24 timer hele året rundt, siger Pia Pedersen til Arbejderen.
Hun forstår derfor ikke, at fagbevægelsen generelt er så tavse.
- Det er somom, de ikke har forstået, hvad der er på spil eller ikke tror på, at det er selve fagbevægelsen, der er truet. Det, jeg er blevet forarget over, er overenskomstforløbet, hvor den danske model med at parterne forhandler sig frem til en løsning, er blevet sat ud af kraft, lyder det fra Aalborg.
Fælles svar på fælles problemer
Også i Aarhus har lærerkonflikten sat gang i debatten.
Henning Truelsegaard, formand for BUPL i Aarhus, mener ikke, at der findes nogen nemme løsninger på den situation og de udfordringer, de offentligt ansatte og en samlet fagbevægelse står overfor i lyset af OK 2013.
- Når regeringen så tydeligt går efter, at overenskomsterne skal give et provenue, så er vi nødt til at ruste os til den kamp. I min optik skal vi arbejde meget mere sammen i hele fagbevægelsen. Ingen af os kan leve med, at man piller en faggruppe ud, og næste gang tager man endnu én, siger Henning Truelsegaard til Arbejderen.
Han opfordrer til, at fagbevægelsen sætter sig sammen, offentlige og private organisationer, når overenskomsterne er i hus, for sammen at finde modsvar til de angreb, fagbevægelsen og dens medlemmer bliver udsat for.
- Vi kan ikke leve med, at regeringen vil have lønmodtagerne til at betale regningen for krisen. Og det må være en samlet fagbevægelses interesse at skabe nogle ordentlige vilkår for medlemmerne i den offentlige sektor, som også kommer borgerne til gavn, mener Aarhus-pædagogernes formand.
Sammen om den danske model
Netop spørgsmålet om sammenhold i hele fagbevægelsen, bliver ifølge Kristina Robins, kredsnæstformanden i Dansk Sygeplejeråd København, afgørende for fremtiden.
Fagbevægelsen spiller en afgørende rolle i at forhindre, at medlemmerne i den offentlige sektor kommer til at betale for krisen og løse samfundets udfordringer, mener hun.
- Det er nu, vi skal samle os, for en splittet fagbevægelse vil ikke kunne modstå arbejdsgivernes pres – og især nu, hvor vi ser staten, KL, regionerne og regeringen ”samle” sig i en offensiv strategi mod fagbevægelsen, som helt klart truer den danske forhandlingsmodel, siger Kristina Robins til Arbejderen.
Diskussionerne om, hvad man skal gøre, når det nu er regeringens plan at skære i den offentlige sektor for at skabe vækst i den private, bliver ivrigt diskuteret også på forbundsplan, bekræfter Ellen K. Lykkegård fra 3F.
I forbundet er man bevidst om, at andre offentlige grupper står for tur efter lærerne. På spørgsmålet om hvorfor 3F så ikke råber meget mere op sammen med lærerne i den konkrete situation, svarer formanden for den offentlige gruppe:
- Vi bruger de naturlige veje til at komme ud med budskabet til arbejdsgiverne og offentligheden, såsom KTO (overenskomstfællesskab for offentligt ansattes organisationer, red.) udtalelse fra repræsentantskabsmøde, almindelig pressekontakt, støtte til lærernes organisationer og udnyttelse af diverse politiske kontakter.
Politisk pres
Ellen Lykkegård forsikrer dog, at 3F vil trykke på alle de politiske kontakter, der findes for at gøre opmærksom på problemet.
- Det er da klart, at vi ikke synes, at det er i orden, at vores medlemmer skal betale for effektiviseringer af den offentlige sektor gennem forringelser af overenskomsterne. Den vej er ikke farbar, siger Ellen K. Lykkegård til Arbejderen.
Også i den kommunale sektor i HK bliver perspektiverne af lærer-lockouten diskuteret, fortæller sektorformand Bodil Otto til Arbejderen.
- Vi er da utilfredse med, at regeringen tilsyneladende vil temasætte overenskomsterne, som de har gjort denne gang med lærerne og skolereformen. Så ja, vi snakker da om, hvem der kommer efter lærerne.
Sektorformanden vælger dog at slå koldt vand i blodet, da der først skal finde nye overenskomstforhandlinger sted om to år, og hun ingen forventninger har om, at der skal ændres på arbejdstiderne mellem overenskomstforhandlingerne.
- Hvis regeringen vil diktere vores overenskomster, så kan vi ikke andet end rase over det lige nu og fortælle politikerne, at det er uforeneligt med den danske model, mener Bodil Otto.
Svært i 2015
Også formanden for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, forudser hårde overenskomstforhandlinger i 2015, hvis regering og KL vil gentage forløbet fra i år over for andre grupper.
Derfor støtter FTF, hovedorganisation for 450.000 ansatte på det offentlige og private arbejdsmarked, også lærerne.
- FOA’s forbundsformand er desuden meget synlig i sin støtte, men vi har også brug for resten af LO fagbevægelsen. Måske er de stærke bånd til Socialdemokratiet en forhindring, siger Bente Sorgenfrey til Arbejderen og understreger, at regeringens plan med at finansiere en del af besparelserne i den offentlige sektor gennem forringelser af de ansattes overenskomster er et vildskud.
I dag har en stribe lærerorgansiatoner indkaldt til landsdækkende demonstration på Christiansborg Slotsplads under parolen "Lærerne er de første. Hvem bliver de næste?".
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278