22 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagforening forsvarer sig mod beskyldninger om vold

Tumult i Fælledparken

Fagforening forsvarer sig mod beskyldninger om vold

Siden i går har flere medier skrevet, at medlemmer af 3F BJMF var skyld i voldelige episoder i Fælledparken 1. maj. Fagforeningen mener medierne fordrejer, hvad der skete. Få deres historie her.

DSU'erne forsøgte at omringe og dække BJMF-banneret med skilte og faner. Der blev også spyttet på nogle af de unge fra BJMF Ungdom, fortæller fagforeningen.
FOTO: Aage Christensen
DSU'erne forsøgte at omringe og dække BJMF-banneret med skilte og faner. Der blev også spyttet på nogle af de unge fra BJMF Ungdom, fortæller fagforeningen.
FOTO: Aage Christensen

I går og i dag har flere medier skrevet om tumultagtige og voldelige episoder foran hovedscenen i Fælledparken i forbindelse med det faglige 1. maj-arrangement.

Man kunne have kontaktet politiet, der ville have fortalt, at de ikke foretog anholdelser i forbindelse med episoden.
Claus Westergreen, BJMF

Medierne skriver, at det var medlemmer af 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF), der startede balladen. Fagforeningen kan ikke genkende det billede, medierne tegner af situationen, lyder det i en pressemeddelelse.

– Vi ønsker en faglig og aktiv debatkultur, og tager afstand fra enhver form for vold, siger fagforeningens formand Claus Westergreen.

Ifølge BJMF var der lagt op til episoden allerede tidligere på dagen, hvor medlemmer af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) reagerede aggressivt, da medlemmer af BJMF Ungdom stod med et banner med teksten "30 timers arbejdsuge" ved indgangen til Fælledparken. Det fik DSU'erne til at gå helt tæt på de faglige unge og råbe, at de skulle "skride ad helvede til".

DSU omringer BJMF unge

Ifølge BJMF's medlemmer var forløbet foran selve hovedscenen senere på dagen, at de i god tid stillede sig op med et banner med teksten 'Socialdemokrati - pensionshykleri' for at udtrykke, hvordan de opfatter partiets holdning til den aktuelle debat om stigende pensionsalder.

>>LÆS OGSÅ: BJMF unge kalder S for pensionshyklere

Det fik en flok DSU'ere til at forsøge at mase sig forbi BJMF'erne og skubbe dem væk. De unge fra BJMF Ungdom blev derefter omringet af DSU'ere, der forsøgte at dække banneret med skilte og faner. Der blev også spyttet på nogle af de unge fra BJMF Ungdom, lyder det i pressemeddelelsen.

– Hele episoden medførte en del skubben og tumult fra begge sider, og det tager vi stærkt afstand fra, siger Claus Westergren, der tilføjer:

– Vi finder det helt uacceptabelt, at vores unge ikke kan ytre deres mening uden at blive fysik overfaldet og truet med tæsk. 

Den socialdemokratiske statsministerkandidat Mette Frederiksen fik afbrudt sin tale på grund af den tumult, der opstod. Til BT siger hun:

– Jeg forstår ikke, man bare råber af andre. Men sådan er den yderste venstrefløj. Jeg stoppede min tale på et tidspunkt, men det var fordi, de begyndte at slås nede foran scenen, Jeg kan jo ikke stå og kigge på en slåskamp lige foran mig. Jeg hader vold.

Ræverøde kommunister

BT skriver videre, at der opstod tumult, hvor nogle unge DSU'ere blev slået og presset op af et hegn. "Gerningsmændende" var ifølge DSU-formand Frederik Vad Nielsen folk fra 3Fs byggegruppe samt antifascister og anarkister. 

– Jeg har lige siddet med tre unge piger fra Køge som græd og havde det rigtig dårligt. De er meget rystede, siger han og tilføjer:

– Nogle af dem, der uddelte slag og skubbede var fagforeningfolk fra BJMF fra byggegruppen. Mange af dem er ræverøde kommunister.

BJMF syntes, at den dækning af episoden, som nogle af medierne har lagt frem, er ensidig og direkte usand. For eksempel nævnes det, at et bestyrelsesmedlem fra Murenes Brancheklub skulle være blevet anholdt.

– Havde man som journalist gjort sit arbejde ordentligt, kunne man kontakte politiet, der ville have fortalt, at de ikke foretog anholdelser i forbindelse med episoden, bemærker Claus Westergreen.

– Man kunne også have kontaktet 3F BJMF eller Murernes Brancheklub, som kunne have oplyst, at ingen medlemmer var blevet anholdt. 

Ø: for langt ude

Episoden har også fået flere politikere til tasterne, herunder Peter Hummelgaard (S) og Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

På twitter spørger Peter Hummelgaard, om nogen med "ansvar i Enhedslisten kan be- eller afkræfte, at det var jeres medlemmer og folketingskandidat, der i dag overfaldt helt unge tilhørere i Fælledparken og forsøgte at invadere Scenen? Det er jo syg kultur."

Hertil svarer Pelle Dragsted: "Jeg kan garantere dig for, at Enhedslisten tager skarpt afstand fra enhver form for vold eller håndgemæng, eller forsøg på at forhindre politikere i at komme til orde i Fælledparken. Det er bare langt ude."

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. maj. 2019 - 14:55   02. maj. 2019 - 18:18

1. maj

noc@arbejderen.dk