15 Nov 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Faglig konference med fokus på arbejdstid

OK20 mobilisering op i gear

Faglig konference med fokus på arbejdstid

Mobiliseringen til en aktiv OK20 skal op i gear, lyder opfordringen fra Kommunistisk Parti, der sætter arbejdstid til debat på konference den 31. august.

Fra en tidligere faglig konference, hvor der blev samlet op på erfaringerne fra OK2018.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Om fire måneder brager forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked for alvor løs.  

Udviklingen af usikre løn- og arbejdsforhold breder sig hastigt, og vi kan se tendensen på tværs af alle brancher.
Jan Mathisen, talsperson KP

Forberedelserne har været i gang længe, men nu er det tid at sætte mobiliseringen til OK20 op i næste gear, lyder opfordringen fra Jan Mathisen. Han er talsperson for det faglige udvalg i Kommunistisk Parti, der indbyder til faglig konference for alle interesserede lørdag den 31. august.

>>LÆS OGSÅ: Privatansatte varmer op til OK 2020

Arrangørerne har valgt at sætte kampen for normalarbejdsdagen som tema for konferencen. Jan Mathisen forklarer:

– Temaet indeholder mange ting. Begrebet normalarbejdsdagen dækker over, at vi har en bestemt arbejdstid. Vi har regler for arbejdstidens placering, varslingsregler og aftaler om overtidsbetaling osv. Alt det er under pres, fordi arbejdsgiverne ønsker øget fleksibilitet. 

– Udviklingen af usikre løn- og arbejdsforhold breder sig hastigt, og vi kan se tendensen på tværs af alle brancher - også inden for det gamle LO-område. 

Tendensen breder sig

På konferencen lægger Janne Gleerup fra Center for Arbejdsmarkedsforskning op til debat om tendensen med et stigende antal usikre job på daglejerlignende vilkår. Hun er medforfatter til bogen Prekarisering - og akademisk arbejde.   

Deltagerne på konferencen får også mulighed for at snakke om solidaritet og det problem, at stadig flere brancher oplever, at de reelt ikke kan forhandle en overenskomst på grund af DA’s benhårde centralistiske styring, forklarer Jan Mathisen:

– Det hedder sig, at det er decentrale forhandlinger. Det er imidlertid en kendsgerning, at vi ser Dansk Arbejdsgiverforening - styret af Dansk Industri - som mere og mere centralistisk sætter sig på enhver overenskomst indenfor alle andre områder. 

Hvad kan vi gøre?

Den udvikling har medført store frustrationer blandt aktive kræfter i fagbevægelsen, der frygter for opbakningen og tilliden til forhandlingssystemet.

– Vores forhandlere må tage udviklingen meget alvorligt. På konferencen vil vi snakke om, hvad vi kan gøre ved det. Hvad er vores svar, og hvordan kan vi generobre initiativet.

>>LÆS OGSÅ: "Medlemmernes aktiviteter skal holde forhandlerne til ilden"

Den debat bliver præsenteret af Carsten Bansholm, formand for Byggegruppen i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening. Han vil også rejse spørgsmålet om en solidaritetspagt på det private område, som man så blandt de offentligt ansatte under OK18.

>>LÆS OGSÅ: Kamp om fælles værdier udløste solidaritet

Det sidste punkt på konferencen den 31. august handler om den historiske og aktuelle betydning af kampen for kortere arbejdstid. Her er Claus Olsen fra Byggefagene inviteret som oplægsholder. 

Den historiske kamp

– I år er 100 året for parolen om 8 timers arbejdsdag. Det er derfor på sin plads at give ordet til den fagforening og faggruppe, der har stået i spidsen for den kamp, nemlig murerne, mener Jan Mathisen, der tænker på om arbejdstidsspørgsmålet kan blive det samlende krav ved OK20, selvom brancherne er vidt forskellige.  

Konferencen begynder klokken 10.30 og slutter klokken 15. Den foregår i Hillerødgade 30 A, København N. 

Af praktisk grunde bedes tilmelding ske til janmathisen@mail.dk senest den 26. august.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. aug. 2019 - 09:30   06. aug. 2019 - 13:26

OK 2020

noc@arbejderen.dk
Faglig konference 31. august 2019

Program:

10.30: Velkomst og formål med konferencen

10.45: Undergravning af normalarbejdsdagen. Udviklingen af usikre løn- og arbejdsformer på det private arbejdsmarked. Oplæg v/ Janne Gleerup. Debat.

12.00: Nye måder og krav til overenskomstkampen - solidaritetspagt på det private område. Oplæg v/ Carsten Bastholm, 3F BJMF. Debat.

13.30: Den historiske og aktuelle betydning af kamp for arbejdstiden. Oplæg v/ Claus Olsen fra Byggefagene. Debat.

14.45: Afslutning

Konferencen foregår i Hillerødgade 30A, København N.
Tilmelding senest den 26.8. til janmathisen@mail.dk
Pris 60 kroner inkl. frokost.