17 May 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Faglig organisering er det bedste værn mod løndumping

Aktivister på oplysningsarbejde

Faglig organisering er det bedste værn mod løndumping

I København brugte 24 fagligt aktive Kr. Himmelfartsdag til at besøge 50 byggepladser og oplyse udenlandske kolleger om deres rettigheder og fordelene ved at være medlem af en fagforening.

24 faglige aktivister mødtes klokken 7:30 på parkeringspladsen udenfor Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening. Herefter besøgte de 50 byggepladser og snakkede med udenlandske kollegaer.
FOTO: Ole Sønderby
1 af 1

Kr. Himmelfartsdag er for de fleste sædvanligvis en fridag. Men i år valgte 24 faglige aktivister i stedet at sætte hinanden stævne klokken 7:30 på parkeringspladsen udenfor den københavnske fagforening Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF).

En flok kollegaer fra Rumænien ville meget gerne vide mere om deres rettigheder, og de var også interesserede i den rumænske klub, som vi har i BJMF. 
Helga Mathiassen, faglig aktivist

Herfra blev deltagerne delt ind i hold, og så gik det ellers afsted med besøg på cirka 50 byggepladser i Valby, Sydhavnen og Amager.

– Det gik rigtig godt, siger Helga Mathiassen til Arbejderen.

Hun er tømrer og deltog som faglig aktiv i torsdagens aktivitet arrangeret af BJMForganizers: 

– Det hold, jeg var med, mødte en flok kollegaer fra Rumænien, der fortalte, at de arbejder 60 timer om ugen, ikke får tillæg lørdage og helligdage. De ville meget gerne vide mere om deres rettigheder, og de var også interesserede i den rumænske klub, som vi har i BJMF. 

Hjælp gennem organisering

BJMForganizers er en selvstændig klub i fagforeningen, der arbejder med at opsøge og organisere de udenlandske kollegaer. Det sker ud fra en overbevisning om, at det bedste værn mod den udnyttelse, som mange udenlandske arbejdere stadig oplever i form af underbetaling og farlig arbejdsmiljø, bedst vindes gennem organisering og fælles kamp.

– Så formålet med byggepladsbesøgene er ikke at tjekke dårlige arbejdsforhold og social dumping, som vi ved, der er masser af. Vi tager rundt for at hjælpe og organisere vores udenlandske kollegaer – møde dem, hvor de er, og klæde dem på til at selv at tage de kampe, der er nødvendige, forklarer Helga Mathiassen.

De faglige aktivister medbragte flyveblade på mange forskellige sprog.
Ole Sønderby

Erfaringerne fra tidligere byggepladsbesøg viser, at sproget er en af de helt store udfordringer i kontakten til de udenlandske arbejdere. Derfor er der produceret løbesedler, der på mange forskellige sprog fortæller om fagforeningen, minimumslønninger, arbejdstid og helt basale rettigheder på det danske arbejdsmarked. 

– Det er jo begrænset, hvad man kan få af samtaler på gebrokkent tysk eller engelsk, konstaterer Elias Olsen Haack, der fortæller videre om en oplevelse fra en plads i Sydhavnen, hvor 'hans hold' mødte nogle polske malersvende og gartnere:

– En af dem snakkede engelsk, og han var hurtig til at forklare, at de var i et godt firma og fik en god løn. Men vi kunne ikke få at vide, hvad de fik. Så det var godt at have en folder med, hvor de på polsk kan læse, at de kan henvende sig i fagforeningen og komme til at snakke med en person på deres eget sprog, hvis de har problemer.

Sprogbarriere

På torsdagens byggepladsbesøg deltog medlemmer af fagforeningen fra Rumænien, Polen og Litauen. Det betød, at flere af holdene havde sprogkompetencer med ud og kunne henvende sig til arbejdere på deres eget sprog.

Ole Sønderby

Helga Mathiassen fortæller, at aktivisterne ud over den generelle folder denne gang også medbragte materiale med oplysninger om retningslinjerne i forhold til corona.

– Ja, og så var det oplagt at forklare, at man har ret til helligdagstillæg, nu hvor vi var på pladsbesøg på en helligdag.

"Aktionsdagen var en succes. Vi lærte meget nyt," konstaterer Aktionsgruppen fra fagforeningen Rør & Blik, som havde valgt at deltage i BJMF's aktivitet.

Aktionsgruppen oplyser på Facebook, at de vil bruge erfaringerne fra torsdagen byggepladsbesøg til at gennemføre tilsvarende besøg på VVS-byggepladser efter sommeren og snakke med udenlandske VVS-folk om deres løn- og arbejdsforhold.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. maj. 2020 - 16:55   24. maj. 2020 - 10:06

Organisering

noc@arbejderen.dk