12 Sep 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Faglige klubber kræver fyrede brobyggere genansat

Støtte til fyrede på Storstrømsbro

Faglige klubber kræver fyrede brobyggere genansat

Støtten til to portugisiske bygningsarbejdere strømmer ind. De blev fyret efter at have meldt sig ind i 3F og stillet op til valg som tillidsrepræsentanter. Det er et angreb på retten til organisering og kampen mod social dumping, lyder det fra klubberne, der kræver de to genansat.

Støtteerklæringer til to fyrede portugisere på Storstrømsbroen strømmer ind fra faglige klubber.
FOTO: PN
1 af 1

De to bygningsarbejdere skal genansættes, og de skal have løn for den tid, de har været fyret.

Et angreb mod én tillidsvalgt er et angreb mod os alle, og I skal vide, at I ikke står alene.
Snedker-Tømrernes Brancheklub

Sådan lyder det i de støtteerklæringer, som Domingo Neto og Jorge Ca i disse dage får stadig flere af. Indtil den 12. december arbejdede de for det portugisisk ejede byggeselskab New Building Services, der har en underentreprise på Storstrømsbroen.

Ifølge Fagbladet 3F havde de portugisiske brobyggere meldt sig ind i 3F. De hjalp deres kolleger med at forstå det danske system og dets regler, og den 10. december blev de valgt til tillidsrepræsentanter af kollegerne på dagholdet. Blot to dage senere blev de fyret uden varsel, og en planlagt afstemning på aften- og natholdet blev aldrig til noget.

I står ikke alene

Snedker-Tømrernes Brancheklub i København ser fyringen af de to portugisiske brobyggere og kandidater til tillidsrepræsentanthvervet som et angreb på alle fagligt aktive.

"Et angreb mod én tillidsvalgt er et angreb mod os alle, og I skal vide, at I ikke står alene .... Vi er rystede over, hvad I er blevet udsat for, og vi vil gøre, hvad vi kan for at støtte jer i kampen for retfærdighed", skriver brancheklubben til Domingo Neto og Jorge Ca.

Klubben håber, at New Building Services bliver dømt, når Arbejdsretten behandler sagen. Palle Bisgaard, næstformand i 3F's byggegruppe, har oplyst til Arbejderen, at sagen forventes behandlet i løbet af marts måned.

Organisering under pres

Jernbanearbejdernes Landsklub tilslutter sig forargelsen over fyringen af de to portugisiske medlemmer af 3F.

– Det er fuldstændig uacceptabelt, at man risikerer både arbejde og bolig, fordi man melder sig i fagforening og kræver ordentlige løn- og arbejdsvilkår for sig selv og sine kolleger, siger klubformand Kim Olesen til Arbejderen.

Han tilføjer, at det desværre er blot endnu et eksempel på, at retten til organisering er under pres.

– Det gælder ikke kun udenlandske kolleger i udenlandske firmaer, der arbejder i Danmark. Vi kender også eksempler fra danske arbejdspladser, hvor det koster tillidsvalgte deres job at tale kollegernes sag, som eksempelvis i Zoo i København.

Jernbanearbejdernes Landsklub klandrer i deres udtalelse de politikere, der roser den danske model, når det er belejligt, men som igen og igen hyrer firmaer til store offentlige byggeprojekter som Storstrømsbroen, Metroen og Femern – firmaer som ser stort på helt fundamentale faglige rettigheder.

Jernbanearbejdernes Landsklub mener derfor, at der skal lægges pres på politikerne, så de lever op til deres ord og forpligtelser.

"Alle offentlige arbejdspladser skal være omfattet af kontrakter med klausuler, der fuldt ud lever op til danske arbejdsvilkår og løn, samt at tillidsvalgte ikke forfølges for deres virke i at forsvare dette", skriver landsklubbens bestyrelse.

Skattekroner skal ikke gå til social dumping

"Vi kræver, at Domingo Neto og Jorge Ca bliver genansat og kompenseres for den tid, de har været fyret", skriver bestyrelsen i Murersvendenes Brancheklub i København i deres udtalelse.

Også de kræver, at politikerne får styr på byggepladserne, og at der laves sociale klausuler, som sikrer ordentlige forhold for arbejderne.

"Vi kræver, at vores allesammens skattekroner ikke skal bruges til underbetaling og social dumping", lyder det fra murersvendene.

Tagpaparbejdernes Brancheklub København henviser til, at de to kolleger har handlet helt i tråd med reglerne på det danske arbejdsmarked.

"Hvis det portugisiske firma New Building Services slipper afsted med at forfølge kolleger på baggrund af deres tilhørsforhold til fagbevægelsen, er det et angreb på den danske model uden sidestykke, da det foregår på et statsfinansieret byggeri", skriver brancheklubben. 

>>LÆS OGSÅ: Ø: Stop byggeriet af Storstrømsbroen, indtil sikkerheden er på plads

Af andre hilsner til Domingo Neto og Jorge Ca kan nævnes Svendeklubben i firmaet Jakon og vvs'ere og blikkenslagere i Aktionsgruppen.

Farlig arbejdsplads

Politikerne har afsat 2,1 milliarder kroner til Storstrømsbroen, som det italienske konsortium Storstrøm Bridge Joint Venture (SBJV) har vundet hovedentreprisen på. Omkring 75 procent af projektet bliver udført af entreprenørfirmaer fra Italien, Portugal og Rumænien, og lønnen for de udenlandske bygningsarbejdere ligger rundt regnet 7.500 kroner under månedslønnen for en lokal bygningsarbejder.

>>LÆS OGSÅ: Bøder og skærpet tilsyn skal sikre arbejdsmiljøet på Storstrømsbroen

På samråd i sidste uge oplyste beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at der for tiden arbejder 350-400 personer på brobyggeriet. 

Arbejdspladsen har været skæmmet af arbejdsulykker, og på samrådet kom det frem, at mindst syv ulykker slet ikke er anmeldt til myndighederne, som de skal ifølge reglerne.

Arbejdstilsynet har reageret med 140 alvorlige påbud og forbud og beskrevet, at bygningsarbejdere blandt andet har været i fare for "død", "knoglebrud" og "amputering".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


26. jan. 2021 - 07:50   26. jan. 2021 - 09:35

Solidaritet

noc@arbejderen.dk