15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagligt aktive omringer Christiansborg med dagpengekrav

20 fagforeninger bag protest

Fagligt aktive omringer Christiansborg med dagpengekrav

Kravet om højere dagpenge blev gjort meget tydeligt for alle politikere, da faglige aktivister mandag dannede en timelang menneskekæde rundt om Christiansborg.

Omkring 250 deltog i menneskekæden, der nåede hele vejen rundt om Christiansborg.
FOTO: Søren Danholm Andersen
1 af 1

Klokken nærmer sig 16, mandag den 8. juni. Foran Christiansborg har en lang række fagligt aktive taget opstilling.

Dagpengene er med til at lægge bunden og holde hele arbejdsmarkedet oppe. Når dagpengene er lave, rammer det også vores lønninger.
Bolette Rose Jørgensen, møbelsnedker

De bærer bannere, der kræver hjælpepakker til de arbejdsløse, højere dagpenge, en længere dagpengeperiode og en genopretning af hele dagpengesystemet.

Bag aktionen står 20 fagforeninger og fagforbund fra hovedstadsområdet.

– Her under coronakrisen er der kommet mange nye arbejdsløse. Mange af dem har aldrig før været uden arbejde. De bliver chokerede, når de finder ud af, hvor lav dagpengesatsen er, siger Claus Westergreen, formand for 3F BJMF, der er en af arrangørerne.

Han står i kæden sammen med flere af afdelingens medlemmer.

Søren Danholm Andersen

– Vi vil have dagpengene hævet, i første omgang her under coronakrisen, men der er også behov for en markant stigning på sigt. Sker det ikke, er jeg bange for, at dagpengesystemet ikke holder i fremtiden. Mange vil spørge, hvorfor de skal betale ind til en a-kasse, når dagpengene ikke er højere, forudser Claus Westergreen.

Mange af de nye arbejdsløse er ikke berettigede til kontanthjælp. Stiller I også krav på deres vegne?

– Ikke lige med den her aktion, men vi skal også kigge på forholdene for kontanthjælpsmodtagerne, siger BJMF-formanden.

Omkring 250 er med

Flere kommer hele tiden til. De får udleveret et banner og begiver sig ned til enden af kæden. Lidt over klokken 16 er ringen sluttet. Menneskekæden når hele vejen rundt om Christiansborg. Den melding vækker begejstring blandt deltagerne. Omkring 250 deltager i aktionen.

Et væld af forskellige faggrupper er med. Murere, tømrere, elektrikere, pædagoger, rengøringsassistenter, lærere, sosu'er og mange, mange flere. Også flere af Enhedslistens folketingsmedlemmer har fundet vej ind i kæden. 

En af deltagerne er møbelsnedker Bolette Rose Jørgensen. Hun har selv arbejde, men mener, at kampen for dagpengene er noget, der vedrører alle fagbevægelsens medlemmer.

– Dagpengene er med til at lægge bunden og holde hele arbejdsmarkedet oppe. Når dagpengene er lave, rammer det også vores lønninger. Sikkerheden bliver mindre, og folk finder sig i mere af frygt for at blive fyret. Det betyder pres på lønnen og arbejdsforholdene. Der kommer en ond cirkel, hvis vi ikke får sikret, at dagpengene udgør et reelt sikkerhedsnet, erklærer Bolette Rose Jørgensen.

Søren Danholm Andersen

– Særligt nu under corona, hvor mange er fyret, og usikkerheden er stor, er det vigtigt at værne om vores dagpengesystem. Der er brug for et sikkerhedsnet, indtil folk igen kan få et job, tilføjer hun. 

Kim Madsen, formand for Jobcentrets Ofre, er også mødt frem i sin elscooter for at støtte aktionen. Han kæmper til daglig kontanthjælpsmodtagernes sag.

– Men tingene hænger jo sammen. Højere dagpenge vil også smitte af på kontanthjælpen, konstaterer Kim Madsen.

Forskelsbehandling

En række talere er inviteret med til aktionen. De bevæger sig sammen med en højtalercykel rundt om Christiansborg og holder den samme tale flere gange for nye mennesker.

En af talerne er Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F. Han starter med at huske tilbage til 1989, hvor han som 18-årig blev ansat som arbejdsmand på Frysehuset i Esbjerg.

Henning Overgaard, forbundssekretær 3F
Søren Danholm Andersen

– Dengang svarede dagpengene til omkring 59 procent af den gennemsnitlige løn. Folk vidste, at det kunne de nogenlunde klare sig for, hvis de blev arbejdsløse. I dag er dagpengene raslet ned til kun at svare til 46 procent af den gennemsnitlige løn. Selv hvis der ikke var en coronakrise, var vi alligevel nødt til at kæmpe for en genopretning af dagpengene, konstaterer Henning Overgaard.

Han roser regeringens måde at tackle coronaepidemien på herunder rækken af hjælpepakker, men efterlyser, at de arbejdsløse også får støtte.

– Forestil jer to tømrersvende, der bliver arbejdsløse nu. Den ene har været ansat hos en mester. Han får 19.000 om måneden i dagpenge, efter at han har i årevis har indbetalt omkring 6000 kroner om året til sin a-kasse. Den anden er solomester. Han får 23.000 kroner fra hjælpepakkerne uden nogensinde at have indbetalt noget som helst, forklarer Henning Overgaard. 

Musik og gøgl

En af de andre talere er Casper Honorré, der er tillidsrepræsentant på Tivoli Hotel. Han er dybt bekymret over coronakrisens konsekvenser på hotel- og restaurationsområdet. Blandt andet frygter han, at det vil betyde et tilbageslag i kampen for ordnede løn- og arbejdsforhold.

Søren Danholm Andersen

– Det varer længe, før vi er tilbage ved normale forhold. Jeg er bekymret for mine kollegaer i branchen, siger Casper Honorré.

– Det er hårdt at være på dagpenge. Jeg husker, da jeg selv blev arbejdsløs under finanskrisen og blev nødt til at flytte fra min lejlighed. Det er vigtigt, at politikerne ikke begår samme fejl som dengang, hvor de halverede dagpengeperioden. Der er brug for en længere dagpengeperiode. Vi skal stå sammen om den danske model, tilføjer han. 

Ligesom talerne bevæger sig rundt langs menneskekæden, gør to musikere det samme. Den ene er Kim Jezus med harmonika, den anden Tom Frederiksen med guitar. De to skaber glæde og får mange i kæden til at synge med og bevæge sig i takt til musikken.

Cirkus Panik, der altid optræder til 1. maj-arrangementet i 3F Kastrup, er også med og får smilene frem med deres gøgl på pladsen.

Arbejdsløse har også brug for solidaritet

Den sidste taler er tidligere FOA-formand Dennis Kristensen. Han efterlyser også handling i forhold til det kraftigt stigende antal arbejdsløse. Under coronakrisen er antallet af arbejdsløse steget med omkring 50.000.

Kim Jezus var en af de musikere, der satte liv i aktionen.
Søren Danholm Andersen

– Der er taget enkelte tiltag i lyset af sundhedskrisen. Dagpengeperioden og den særlige straf for ikke at finde arbejdstimer under ledighed er sat på pause. Det er godt, men det rækker ikke. Når vi kan skaffe milliarder til at holde hånden under virksomheder, små selvstændige og lønmodtagere i job, så skal vi også kunne finde midler til at skabe tryghed for lønmodtagere, der uforskyldt mister jobbet, siger Dennis Kristensen.

– Det er også en del af solidariteten. Det er også en del af fællesskabet og den fælles ansvarlighed. Der skal ske mere. Og det skal ske nu. De ledige har behov for at mærke for alvor, at fællesskabets hjælpende hånd også rækkes ud til dem, tilføjer han.

En af de fagforeninger, der er meget hårdt ramt af arbejdsløshed, er 3F Kastrup, der organiserer en stor del af de ansatte i lufthavnen. Mange af dem er i dag enten fyret eller hjemsendt med lønkompensation.

– Der er stor usikkerhed forbundet med at blive arbejdsløs. Det er der altid, men det er værre nu i den her sundhedskrise, hvor ingen ved, hvornår de kan komme i arbejde igen, siger Ilja Nordberg, der er ansat i a-kassen hos 3F Kastrup. 

– Der er mange par, hvor begge arbejder i lufthavnen. Hvis de bliver arbejdsløse begge to, får de et markant fald i indtjeningen. Det er hammervigtigt, at vi får skabt ordentlige forhold for de arbejdsløse, så de kan leve af dagpengene. Satsen er alt for lav i dag. Derfor er det godt, at vi viser flaget i dag, tilføjer han.

Ved siden af står Louise Larsen, der er gartner i Københavns Kommune og fællestillidsrepræsentant for kollegaerne.

– Dagpengeperioden burde blive sat på pause i længere tid end til den 30. juni. Det er svært at komme ind på arbejdsmarkedet lige nu. Mange af dem, der søger job, er overkvalificerede, så de ufaglærte kommer endnu længere bagud, siger hun.

Dagpengeperioden har været nulstillet siden den 1. marts på grund af coronakrisen. Det betyder, at arbejdsløse ikke har forbrugt af deres to-årige dagpengeperiode.

Men fra 1. juli er det slut, så skal arbejdsløse igen til at tælle ned. Fagbevægelsen har talt for, at nulstillingen burde vare året ud, men indtil nu er det ikke lykkedes at komme igennem med det krav.

Søren Danholm Andersen

Klokken nærmer sig 17. Aktionen er ved at være slut.

– Husk nu at tage bannerne med jer, og hæng dem op på gader og stræder, lyder opfordringen fra Ole Søborg fra 3F BJMF.

Kampen for højere dagpenge og genopretning af dagpengesystemet fortsætter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. jun. 2020 - 12:44   09. jun. 2020 - 16:25

Arbejdsløse

ur@arbejderen.dk
Fagforeninger bag dagpengeaktion

Følgende 20 fagforeninger og forbund stod bag dagpengeaktionen den 8. juni:

  • 3F BJMF
  • Københavns Lærerforening
  • Dansk El-Forbund København
  • HK Hovedstaden
  • LFS
  • Socialpædagogerne Storkøbenhavn
  • 3F Kastrup
  • 3F København
  • FOA Social- og Sundhedsafdelingen
  • FOA KLS
  • HK Kommunal Hovedstaden
  • HK Stat Hovedstaden
  • Rør og Blik
  • Uddannelsesforbundet
  • BUPL Hovedstaden
  • Malernes Fagforening Storkøbenhavn
  • HK it, medie & industri Hovedstaden
  • 3F Frederiksborg
  • 3F Københavns Chauffører
  • HK Service Hovedstaden