29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fagtop uenig om dagpengemodel

Dagpenge-udspil deler

Fagtop uenig om dagpengemodel

Fagbevægelsens ledere har forskellig holdning til vismændenes udspil om en konjunkturbestemt dagpengeperiode.

Når der er gang i beskæftigelsen, skal arbejdsløshedsperioden være endnu kortere end de to år, foreslår de økonomiske vismænd. Til gengæld skal den være længere ved en meget højere arbejdsløshed end i dag.
FOTO: Jette Jacobsen
1 af 1

Mens regeringen og arbejdsgiverorganisationerne afviser de økonomiske vismænd's forslag om en dagpengeperiode, der er kortere ved lav arbejdsløshed og længere ved høj arbejdsløshed, får vismændenes udspil en mere blandet modtagelse i fagbevægelsens top.

LO-formand Harald Børsting, der også sidder i Det Økonomiske Råd, som de fire vismænd er formænd for, finder udspillet både logisk og “sympatisk”, men tvivler på, at det kan lade sig gøre i praksis.

- Hvis vi nu forestiller os, at de, der bliver ledige i dag, får to et halvt års dagpenge - så vil ham, der blev ledig i går, sige: Hva’ fanden er det, der foregår her!? Det er bare for at sige, at der er svært at gøre det retfærdigt, siger Harald Børsting til Ugebrevet A4.

Hovedorganisationen FTF, hvis forbund hovedsagelig har medlemmer med mellemlange uddannelser, er mere åben over for udspillet fra vismændene. FTF skriver  direkte i et indlæg til vismandsrapporten, at “formandskabets forslag om et lovfastsat konjunkturbestemt dagpengesystem bør støttes”.

FTF-formand Bente Sorgenfrey, der også har sæde i Det Økonomiske Råd, tager dog afstand fra vismændenes forslag om, at  dagpengeperioden ved lav arbejdsløshed skal være kortere end to år.

Formandskabets forslag om et lovfastsat konjunkturbestemt dagpengesystem bør støttes

Hovedorganisationen FTF

- Vi har allerede oplevet en kraftig nedbarbering af dagpengeperioden. Derfor er det en provokation at foreslå en dagpengeperiode på under to år. Det vil give en meget dårlig sikring af de mere end 2 millioner medlemmer af a-kasserne og øge risikoen for, at de faglige organisationer stiller krav om længere opsigelsesvarsler, siger Bente Sorgenfrey.

Hun undrer sig også over, at vismændene slet ikke nævner, at de nye dagpengeregler gør det dobbelt så svært at genoptjene ret til dagpenge.

- Genoptjeningsreglerne er lavet på et tidspunkt, hvor politikerne regnede med, at krisen hurtigt var overstået. Det er den på ingen måde, og derfor burde bedre genoptjeningsregler være et element i vismændenes anbefalinger, mener FTF-formanden.

Vismændene har dog genoptjeningskravet med i deres dagpenge-udspil. De foreslår, at genoptjeningskravet skal være kortere ved høj arbejdsløshed. Enten som alternativ til en længere dagpengeperiode, eller som et supplement.

Når arbejdsgiverne tager afstand fra forslaget, skyldes det hovedsagelig, at de er er godt tilfredse med dagpengeforringelserne, som de er.

- Vi betragter reduktionen af dagpengeperioden som et vigtigt element i reformen af dagpengesystemet, som skal være med til at understøtte et dynamisk arbejdsmarked i Danmark. Vi ser ingen grund til at gøre dagpengeperioden konjunkturafhængig, siger Jens Klarskov, administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Bankernes brancheorganisation, Finansrådet, mener også, det vil give for meget bøvl at operere med en variabel dagpengeperiode. Finansrådet peger desuden på en anden fare ved modellen: En forlængelse i en nedgangsperiode kan gøre det svært at leve op til EU’s kommende sparekrav.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


07. nov. 2012 - 09:42   08. nov. 2012 - 14:04

Dagpenge

he@arbejderen.dk
Vismændenes udspil

Vismændene foreslår, at dagpengeperioden og eventuelt også genoptjeningsperioden gøres afhængig af konjunkturerne, så dagpengeperioden under en økonomisk opgangsperiode med lav arbejdsløshed (højkonjunktur) er relativt kortere - 18 måneder har været nævnt. Genoptjeningsperioden kan eventuelt gøres tilsvarende længere.

Det omvendte skal være tilfældet ved en lavkonjunktur med høj arbejdsløshed.

Udregningen af dagepengeperiode og genoptjeningsperiode skal være lovbestemt, og indrettet sådan at de de højere udgifter til dagpengeudgifter under en lavkonjunktur kan dækkes ind ved de lavere udgifter under en højkonjunktur.