Når der onsdag morgen klokken 6:00 bliver rullet røde fagforeningsfaner ud i Amaliegade 23 i København, er det hverken for at hylde Dronningen eller Mærsk. De er ganske vist nærmeste naboer til ejendommen, men målet med den faglige aktion er en ganske anden.
Vi kan ikke komme i kontakt med folkene, da byggeledelsen ikke vil lade os snakke med dem uden firmaernes tilladelse.
Rasmus Kreutzmann, 3F BJMF
Ejendommen er ejet af finansmand Kim Vibe Petersen. Han har hyret to litauiske virksomheder, UAB Stadiva og UAB Dontas til at stå for tømrer-, murer- og malerarbejdet i forbindelse med renovering af luksuslejligheder på adressen.
Ifølge det officielle litauiske erhvervsregister ligger timelønnen til de østeuropæiske håndværkere på 40-50 kroner i timen, skriver 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) på Facebook.
– Vi kan ikke komme i kontakt med folkene, da byggeledelsen ikke vil lade os snakke med dem uden firmaernes tilladelse. Stadiva vil ikke lade os komme ind, og Dontas er umuligt at komme i kontakt med, forklarer Rasmus Kreutzmann, der er lokal faglig medarbejder i BJMF, til Arbejderen.
Bygherre vasker hænder
Hvor mange underbetalte håndværkere der går på pladsen, ved han ikke præcis. Men det ene firma står i RUT-registret til at have fire ansatte, mens det andet har over 20.
Arbejdet med at indrette luksuslejligheder i hjertet af København har stået på i nogle måneder, og Rasmus Kreutzmann anslår, at der stadig mangler et par måneders arbejde, før lejlighederne er klar til indflytning.
Han fortæller videre, at fagforeningen har forsøgt at få en dialog gennem bygherren, der imidlertid afviser med argumentet om, at de ikke har nogen klausuler, og at de ansatte ikke er deres.
Sympatikonflikt
UAB Stadiva er sympatikonfliktet i Fagbevægelsens Hovedorganisation af både 3F og Malernes Fagforening, der forgæves har forsøgt at få firmaet til at tegne overenskomst. Da det ikke er lykkedes, har 3F og malerne bedt om sympatikonflikt fra andre byggefag, herunder elektrikere og smede. Sympatikonflikt betyder, at ingen medlemmer af de fagforbund må tage arbejde på pladsen.
Med blokaden onsdag morgen håber byggefagforeningerne at kunne lægge pres på bygherre og entreprenører, så de litauiske kolleger kan komme op på danske løn- og arbejdsvilkår med en overenskomst.
Sammen mod løndumping
Rasmus Kreutzmann håber, at mange vil bruge grundlovsdagen til at dukke op i Amaliegade og støtte kampen for lige løn- og arbejdsvilkår.
– Tag endelig fagforenings- eller klubfane med. Til gengæld lover vi, at der er både kaffe og rundstykker, fællessang og taler.
Talerne bliver leveret af:
Martin B. Hansen, forbundsformand Malernes Fagforening.
Thomas Strømsholt, formand Stilladsarbejdernes Landsklub, der også har lovet at synge for til stilladsarbejdernes kampsang.
Claus Vestergreen, formand BJMF.
Planen er, at de røde faner rulles sammen igen klokken 12:00. Men de står klar til at blive luftet igen, hvis det bliver nødvendigt, lyder det fra Rasmus Kreutzmann.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278