02 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fingrene væk fra vores tillidsfolk

Pædagoger raser mod kommuner

Fingrene væk fra vores tillidsfolk

De kommunale arbejdsgivere kræver færre tillidsfolk, som er nemmere at fyre. Kravet skal gøre det lettere at gennemføre strukturændringer og forringelser uden så meget ballade, lyder det fra pædagogerne.

I Aarhus er der allerede sket et stort fald i antallet af tillidsrepræsentanter på grund af sammenlægninger af daginstitutioner. Hvor der før var en tillidsrepræsentant på hver arbejdsplads, er der i dag måske ni institutioner spredt ud over byen om en tillidsrepræsentant.
FOTO: Bille
1 af 1

Antallet af tillidsfolk skal reduceres, og det skal være billigere og nemmere at fyre dem. Sådan lyder kravene fra de kommunale arbejdsgivere ved de offentlige overenskomstforhandlinger.

Arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) mener nemlig ikke så overraskende, at omfanget af "beskyttede medarbejdere" (tillidsfolk) i kommunerne langt overstiger de tillidsvalgtes "reelle behov for beskyttelse og medarbejdernes behov for repræsentation".

Derudover, hedder det i kravene, skal niveauet for godtgørelser til tillidsrepræsentanter ved fyring nedsættes. Den nuværende godtgørelse til tillidsrepræsentanter, der fyres, uden at det skyldes arbejdsmangel, er op til 18 måneders løn. Alt for meget, mener arbejdsgiverne.

Det er krav som disse, der vækker harme blandt pædagogerne i Aarhus. Her taler man om en regulær krigserklæring fra arbejdsgiverne i KL, og pædagogerne har ikke tænkt sig at tabe krigen.

- Vi skal blankt afvise enhver form for forringelse af tillidsrepræsentanternes vilkår. Det er det vigtigste punkt for pædagogerne. Det er selvfølgelig et defensivt krav, at man vil forsvare de vilkår, man har i forvejen, men som KL  fremturer, er selv et defensivt krav offensivt, siger Ulla Nygaard, næstformand i BUPL i Aarhus.

Hun mener, at KL og regeringen med deres angreb på tillidsmandsordningen forsøger at sætte de offentligt ansatte stolen for døren.

- De vil have, at det skal blive lettere fremover at gennemføre strukturændringer og forringelser i den offentlige sektor uden så meget ballade, siger Ulla Nygaard.

Hun sætter et lighedstegn imellem færre tillidsvalgte og mindre indflydelse på arbejdstid og arbejdsvilkår.

- Der er allerede sket et stort fald i antallet af tillidsrepræsentanter på vores område på grund af sammenlægninger af institutioner. Hvor vi før hen havde én tillidsrepræsentant på hver arbejdsplads, kan vi nu have ni afdelinger, geografisk spredte, med kun en tillidsrepræsentant. Det er klart, at det gør det sværerer at være synlig som fagforening. Og vi vil ikke være med til yderligere forringelser, slår Ulla Nygaard fast.

På trods af at de offentligt ansattes fagforeninger ikke har det bedste udgangspunkt for forhandlingerne, mener Ulla Nygaard ikke, at der er nogen grund til at give op på forhånd.

- Selvom der er en opfattelse af, at der ikke er noget at forhandle om, så er det altid en fagforenings pligt at kæmpe for medlemmernes vilkår. Især i en situation, hvor arbejdsgiverne går så meget til den, som vi ser nu.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. jan. 2013 - 11:50   24. jan. 2013 - 16:43

Overenskomst

as@arbejderen.dk
FAKTA: OK13
  • Inden april 2013 skal omkring 749.000 offentligt ansatte have fornyet deres overenskomst. Langt hovedparten er ansat i landets 98 kommuner.
  • Det betyder, at de offentligt ansattes forbund fra nu og frem til de gamle overenskomsters udløb vil forhandle med de offentlige arbejdsgivere og deres organisationer om de forhold, der skal gælde de næste to år frem i tiden.
  • Alt, som ikke er reguleret af lovgivning, er til forhandling, når en overenskomst skal fornyes. Det betyder, at parterne skal blive enige om forhold som løn og tillæg, pension, pauser, ferie, fridage og arbejdstid.