LO og Dansk El-Forbund (DEF) har fået Arbejdsrettens ord for, at firmaet Eltel ulovligt har GPS-overvåget en nu afdød elektriker.
Elektrikeren vidste ikke, at den GPS, han havde i firmabilen, og som han havde fået at vide blev installeret for at sikre kunderne en bedre service, også blev brugt til at overvåge ham. Derfor vanker der nu en bøde til Eltel på 10.000 kroner.
Dommen siger, at indførelse af GPS-systemer ikke i sig selv giver ret til at kontrollere de ansatte. Den slår fast, at de ansatte skal orienteres om, at systemet bruges til kontrol, inden det tages i brug hertil.
Arbejdsretten mener, at firmaet har misligholdt en aftale vedrørende kontrol og overvågning, som LO har indgået med Dansk Arbejdsgiverforening (DA) på det private område. Den aftale siger, at ”arbejdsgiveren skal underrette lønmodtagerne om nye kontrol-foranstaltninger senest seks uger, inden de iværksættes.”
- Det siger sig selv, at virksomheden skal overholde tidsfristen. Men jeg hæfter mig især ved at dommen siger, at virksomheden skal være meget specifik og konkret, det vil sige orientere de ansatte om, hvad der skal kontrolleres og hvorfor, siger Ole Tue Hansen, forbundssekretær i DEF, til Arbejderen.
Hvis man som ansat får at vide, at der i en periode bliver holdt ekstra øje med én, så kan man tage notater og dokumentere, hvorfor det har været nødvendigt at lave en afstikker fra den rute, som arbejdsgiveren har udstukket.
- Det kan for eksempel være, at elektrikeren står ude hos en kunde og mangler et eller andet for at kunne gøre sit arbejde færdigt. Så har han lige hentet det hos den nærmeste grossist, forklarer Ole Tue Hansen.
Sagen er den første afgørelse på området og kan få konsekvenser for udfaldet af de sager, som FOA Aarhus kører på vegne af en gruppe billetkontrollører, siger afdelingens formand, Kirsten Normann-Andersen, til Arbejderen.
Ni buskontrollører, svarende til næsten halvdelen, er blevet suspenderet, bortvist eller fritaget fra tjeneste, fordi busselskabet Midttrafik mistænker dem for ikke at passe deres arbejde med at kontrollere om passagererne i de aarhusianske bybusser har betalt.
Midttrafik har brugt mistanken som begrundelse for i hemmelighed at overvåge kontrollørerne via de elektroniske arbejdsredskaber.
Trafikselskabet har blandt andet sammenlignet data fra de håndholdte PDA’er, som billetkontrollørerne bruger, når de skal opkræve afgifter, med data fra bussernes GPS-systemer. Man har også brugt registreringer af dørlogins og videoovervågninger.
På det grundlag anklager Midttrafik nogle af chaufførerne for blandt andet snyd og for at have holdt for lange pauser.
- Desværre afviste LO i første omgang at rejse en sag for os om ulovlig overvågning, fordi LO mente, at arbejdsgiverne havde en begrundet mistanke som berettigede dem til at overvåge vores medlemmer, forklarer Kirsten Normann-Andersen.
Hun holder fast ved, at trafikselskabets anklager mod kontrollørerne er baseret på et usagligt og meget tyndt grundlag. Og selvom DEF har vundet sagen over Eltel, mener hun, at DA/LO-aftalen om kontrolforanstaltninger er "lidt tynd".
- Hvis arbejdsgiveren har en begrundet mistanke, kan de åbenbart gøre hvad som helst. Det gør vores medlemmer alt for sårbare, fordi arbejdsgiverne bare kan finde på et påskud for at overvåge medarbejderne. Der er plads til forbedringer af den del af aftalen. Der er brug for en omvendt bevisbyrde, der kan beskytte de ansatte, mener Kirsten Normann-Andersen.
FOA har bedt Datatilsynet tage stilling til om Midttrafik har ovettrådt reglerne i persondataloven.
Ifølge Arbejderens oplysninger kan sagsbehandlingen her vare et år eller længere, men Kirsten Normann-Andersen håber naturligvis, at Datatilsynets afgørelse falder ud til FOA's fordel.
- Så kan vi jo håbe på, at LO vil tage sagen op til fagretslig behandling til den tid, lyder det fra FOA-formanden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278