19 Apr 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

Firma smider murersjak på porten og tegner overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening

Murerkonflikt i Ishøj

Firma smider murersjak på porten og tegner overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening

Seks mand i et murersjak kræver at få deres arbejde tilbage. Onsdag i sidste uge smed murermesteren i Ryba ApS folkene ud af skuret, og nu har han underskrevet en såkaldt gul overenskomst.

Murersjakket var hyret ind til at skalmure to blokke med rækkehuse på Ørnekærs Vænge i Ishøj. Her står sjakket med nogle af de faglige aktivister, der var mødt frem tirsdag morgen for at støtte dem i kravet om overenskomst.
FOTO: Privat
1 af 1

Tirsdag morgen blev røde faner og bannere rullet ud foran en byggeplads på Ørnekærs Vænge i Ishøj. Her opfører Danhaus nye rækkehuse og har hyret murerfirmaet Ryba ApS til en entreprise på skalmuring.

Jeg tror ikke helt, at firmaet har forstået sagens alvor, men det kommer de til.
Tue Tortzen, 3F Høje Taastrup

Lige nu ligger murerarbejdet imidlertid stille, for onsdag den 24. marts smed murerfirmaet to murerarbejdsmænd og fire murersvende ud af skuret og væk fra byggepladsen.

Den ene murerarbejdsmand, Claus Hvitfeldt Christophersen, fortæller til Arbejderen, at sjakket startede på byggepladsen mandag i ugen forinden. De erfarer, at firmaet ikke har overenskomst, men da den ene af firmaets to ejere skriver under på en akkordaftale og lover, at det nok skal gå i orden, så går sjakket i gang med arbejdet.

– Vi troede jo, at når den ene skrev under, så ville den anden også gøre det. Vi ville give dem en chance, men da der efter den første uge stadig ikke var underskrevet overenskomst med 3F, så blev vi siddende i skuret. Det gjorde vi mandag og tirsdag i sidste uge. Onsdag blev vi så smidt ud, siger Claus Hvitfeldt Christophersen.

Sjakket møder ind foran byggepladsen hver dag.
Privat

De seks mand i sjakket er hver dag siden mødt op udenfor byggepladsen.

– Vi er smidt af pladsen, men har ikke fået nogen fyreseddel. Så vi fastholder, at det er vores arbejde, siger Claus Hvitfeldt Christophersen.

Tirsdag morgen fik det bortviste murersjak selskab af 30-40 personer, der kom for at vise, at de støtter murerne i deres krav om overenskomst. De faglige aktivister kom fra blandt andet Murer og Murerarbejdsmændenes Faglige Klub, Jernbanearbejdernes Landsklub og Aktionsgruppen fra Rør og Blik i København.

Sympatikonflikt på vej

Murersvendene i det bortviste sjak er medlemmer i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København (BJMF) og murerarbejdsmændene i 3F Høje Taastrup. Der er rejst krav om overenskomst, og indtil det er på plads, må ingen organiserede arbejdere røre murerentreprisen, forklarer Tue Tortzen, faglig sekretær i 3F Høje Taastrup.

– I sidste uge blev jeg ringet op af en glad murermester, der fortalte, at han havde aftalt overenskomst med Kristelig Arbejdsgiverforening. Men det her arbejde er dækket ind af overenskomst indgået mellem 3F og Dansk Byggeri. Så vi aftalte at mødes, siger Tue Tortzen til Arbejderen.

Mødet blev holdt i går, men var kortvarigt, fordi de to ejere af Ruba ApS indledte med at sige, at de ikke ville have overenskomst med 3F.

– Onsdagen efter påske træder hovedkonflikten i kraft, og så har vi nu bedt vores forbund om at få Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) til at varsle sympatikonflikt. Jeg tror ikke helt, at firmaet har forstået sagens alvor, men det kommer de til, siger den faglige sekretær i 3F Høje Taastrup.

En sympatikonflikt betyder, at blandt andet blikkenslagere, elektrikere, tømrere og andre faggrupper organiseret i FH-forbund ikke må udføre arbejde, der relaterer sig til eller er bestemt til brug for den konfliktramte virksomhed.

Konflikten er uafklaret

Lige nu er der stilstand i sagen. Ifølge Arbejderens oplysninger undersøger Danhaus, hvordan de bedst muligt kommer ud af den knibe, der er opstået.

Sjakket håber stadig på en løsning, så de kan genoptage deres arbejde under almindelige vilkår og efter den aftale, de har indgået.

– Men det nytter ikke, at de kommer med et nyt firma uden overenskomst, lyder det fra Claus Hvitfeldt Christophersen og tilføjer:

– Uanset hvor det her lander, så har vi penge til gode. Det er ikke vores skyld, at murerfirmaet har aftalt en alt for lav pris med Danhaus.

Det er uvist, om der kommer en løsning på denne side af påsken. Murersjakket vil i helligdagene holde øje med, om der bliver arbejdet på byggepladsen.

– Det, man kan lære af det her, er, at man aldrig skal lægge så meget som en enkelt sten, før man har styr på, om der er overenskomst. Sjakket har været for godtroende, men det er ikke ensbetydende med, at de ikke skal have deres penge, siger Tue Tortzen og bemærker, at pengene skal hives hjem gennem et civilt søgsmål.

Tirsdag morgen fik det bortviste murersjak selskab af 30-40 faglige aktivister, der kom for at vise, at de støtter murerne i deres krav om overenskomst.
Privat

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. mar. 2021 - 16:57   08. apr. 2021 - 17:45

Overenskomst

noc@arbejderen.dk