06 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flere job på fuld tid i ny HK overenskomst

Butiksoverenskomst

Flere job på fuld tid i ny HK overenskomst

Forlig på butiksområdet tager hul på problemet med deltidsansættelser, lover HK's forhandler. Til gengæld får de 110.000 ansatte i detailhandlen ikke en krone mere end industriarbejderne får i deres nye overenskomst.

Med det nye forslag til overenskomst på butiksområdet bliver der flere fuldtidsstillinger i branchen, så tøjekspedienter og kassedamer får nemmere ved at få et job i branchen, de kan leve af, lover HK's topforhandler.
FOTO: Axel Schütt/Scanpix
1 af 1

Man skal kunne leve af et arbejde som butiksassistent eller kassedame. Og det er nødvendigt at vende udviklingen i detailhandlen, så flere stillinger bliver til job på fuld tid, mener formand for HK Handel, Per Tønnesen.

Overenskomsten medvirker samlet set til at genoprette virksomhedens konkurrenceevne. Laurits Rønn, direktør Dansk Erhverv  

Han er derfor tilfreds med det forlig, som han forhandlede på plads med arbejdsgiverne i Dansk Erhverv i weekenden.

Aftalen gør det for første gang muligt for HK Handel at tage spørgsmålet om antallet af deltidsansatte op over for de enkelte butikker.

- Vi er tilfredse med den fælles ambition med arbejdsgiverne om at gøre noget ved den store stigning i deltidsjob. Det her er første skridt på vejen til flere fuldtidsansatte, og det giver os mulighed for at holde de enkelte virksomheder fast på, om de har afsøgt mulighederne for at give medarbejderne flere timer, inden de ansætter flere deltidsansatte, siger Per Tønnesen.  

Fra deltid til fuld tid 

Aftalen betyder, at deltidsansatte skal tilbydes de timer, der bliver til overs, når andre på deltid holder op. 

Forklaringen på, at HK meget gerne ville have gjort noget ved forholdet mellem deltids- og fuldtidsstillinger, bunder i, at over 13.200 fuldtidsjob på butiksområdet er forsvundet fra 2003 til 2012. På samme tid er der skabt 34.700 flere job på nedsat tid, viser beregninger fra HK-sektoren.

Forud for forhandlingerne understregede Per Tønnesen, at kravet om mere i løn stod allerøverst på medlemmernes liste. Det krav fik han ikke helt indfriet.

Kopi af industriforlig

På en lang række punkter som løn, barsel og uddannelse ligger HK-forliget meget tæt på det industriforlig, som blev indgået for godt en uge siden.

Mindstebetalingssatsen til faglærte, der i dag udgør 107,47 kroner i timen, stiger over de næste tre år med tilsammen 4,95 kroner. Per Tønnesen er dog tilfreds.

- Fra dag et har jeg sagt, at industriens forlig var i underkanten til at kunne bære en treårig aftale. Det mener jeg sådan set stadig. Men når det er rammen, er det svært for os at bryde den.

- Derfor har det været vigtigt for os at sikre værktøjer til bedre muligheder for uddannelse fra ufaglært til faglært. Det i sig selv giver også mere i løn, udtaler han til Ritzau.

Direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn siger i en kommentar om aftalen:

- Samlet set er vi tilfredse med den indgåede aftale, som giver forenklinger og ligger fint i forlængelse af aftalen fra 2012, når man ser på udviklingen i virksomhedernes omkostninger.

Han understreger, at særligt det at der er tale om en treårig aftale, og at overenskomsten samlet set medvirker til at genoprette virksomhedens konkurrenceevne, er de vigtigste forhold ved aftalen for arbejdsgiverne.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. feb. 2014 - 16:42   17. feb. 2014 - 16:44

OK 2014

noc@arbejderen.dk
Butiksforlig

Hovedpunkterne, som 110.000 ansatte i detailhandlen skal stemme om:

* Mindstebetalingslønnen til faglærte hæves i tre omgange med tilsammen 4,95 kroner frem til 1. marts 2016.

* Arbejdstidsreglerne for fuldtids- og deltidsansatte bliver forenklet.

* Genetillæg reguleres over de tre år med tilsammen 4,8 procent.

* Bedre muligheder for uddannelse, der støttes af Handlens Kompetenceudviklingsfond.

* Arbejdsgivers bidrag til pension under barselsorlov forhøjes fra syv kroner pr. time til 8,5 kroner pr. time.

* Forældre af samme køn får lige adgang til forældreorlov.

* Forældreorloven med løn forlænges fra 11 til 13 uger. Lønloftet under forældreorlov forhøjes fra 135 kroner til 140 kroner.

* Fritvalgkontoen fordobles til 2 procent.

Kilde: Dansk Erhverv og HK Handel.