22 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flere udlændinge til Danmark trods krise

Udlændinge i danske job

Flere udlændinge til Danmark trods krise

Antallet af udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked er steget med næsten 17.000 personer på fire år, viser nye tal fra beskæftigelsesministeriet.

Det er ikke kun byggeriet af metroen i København, der har tiltrukket udenlandsk arbejdskraft. Fra 2009 til 2013 er der kommet ialt 16.550 flere udlændinge ind på det danske arbejdsmarked.
FOTO: Bax Lindhardt/Scanpix
1 af 1

Mens arbejdsløsheden er steget støt under den økonomiske krise, er antallet af udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked også steget.

Det viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har lavet på baggrund af tal fra Beskæftigelsesministeriets database jobindsats.dk.

Hvis de arbejder på løn- og ansættelsesvilkår og bosætter sig her, er det svært at betragte det som andet end et plus.
Søren Kaj Andersen, FAOS

Fra 2009 til 2013 er antallet af udlændinge, som er ansat i Danmark, steget med 16.550. Sidste år arbejdede 117.970 udlændinge i Danmark. Det er en stigning på 16 procent, som finder sted parallelt med, at arbejdsløsheden er steget fra 3,7 procent i januar 2009 til 6,6 procent i januar 2013.

To forhold kan være i spil, forklarer professor Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Det kan være et udtryk for, at man rekrutterer udenlandsk arbejdskraft, som er billigere end den danske, men det kan også være, at man lukker nogle huller, hvor man ikke kan få dansk, kvalificeret arbejdskraft, siger han.

Østeuropæere i overtal

Det er ikke mindst østeuropæere, der kommer til Danmark. Siden 2009 har lande som Rumænien, Polen, Litauen og Bulgarien været storleverandører af arbejdskraft.

Lektor og centerleder Søren Kaj Andersen fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet vurderer, at udviklingen er positiv for Danmark.

- Hvis de arbejder på løn- og ansættelsesvilkår, som kendetegner det, som ellers er på det danske arbejdsmarked, og bosætter sig her, er det svært at betragte det som andet end et plus. Ikke mindst set i det perspektiv, at vi i de kommende år meget vel kan komme til at opleve flaskehalse igen, når der kommer gang i økonomien, siger han.

Den branche, hvor antallet af udenlandske statsborgere er steget mest, er "rejsebureau, rengøring og anden operationel service". I den branche er der kommet 5.475 flere udenlandske statsborgere på det danske arbejdsmarked.

Billig arbejdskraft

Udviklingen bekymrer formanden for FOA, Dennis Kristensen.

- Det er den sociale dumping, der spiller en rolle på rengøringsområdet. Man presser priserne ved at bruge underentreprenører, som leverer billigere, østeuropæisk arbejdskraft. Det er ikke, fordi man ikke kan få dansk arbejdskraft, siger FOA-formanden.

I sundhed og socialvæsen er stigningen i antallet af udenlandske ansatte næsten lige så markant som i rejsebureauer og rengøringsfirmaer. Men her har udlændingene i højere grad været en kærkommen hånd.

- Der har været speciallægemangel i Danmark i nogle år. Nogle regioner har ligefrem været i udlandet for at rekruttere udlændinge, siger Jette Dam-Hansen, næstformand i Lægeforeningen.

I offentlig administration, forsvar og politi er antallet af udlændinge steget næstmest i perioden - nemlig med 155 procent.

HK Kommunal har bemærket, at der er kommet flere ansatte med anden etnisk baggrund end dansk inden for den offentlige administration, fortæller næstformand Mads Samsing. Han vurderer, at der blandt andet er kommet flere udenlandske tandklinikassistenter i den kommunale tandpleje samt lægesekretærer.

- For visse etniske grupper ligger der prestige og status i at være ansat inden for sundhedsvæsenet, selv om det er i den administrative del, forklarer Mads Samsing.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2014 - 16:05   04. mar. 2014 - 16:14

Udenlandsk arbejdskraft

Leveret af Newspaq