Regeringens videre arbejde med den såkaldte tillidsreform bliver uden FOA.
Det ligger fast, efter at forbundets hovedbestyrelse på et møde torsdag besluttede at trække sig fra arbejdet med reformen, som er en del af regeringsgrundlaget.
- Det giver ikke længere mening i den aktuelle situation at diskutere langsigtede principper for tillid i den offentlige sektor, når vi i den grad mødes med mistillid i det daglige arbejde og i de aktuelle politiske udspil, siger FOAs formand Dennis Kristensen.
Lige nu er der ganske rigtigt ikke den største tillid mellem de offentlige arbejdsgivere og de ansatte.
Majbrit Berlau, formand Dansk Socialrådgiverforening
Han peger på de aktuelle overenskomstforhandlinger og udspillet Vækstplan DK som eksempler på, at regeringen reelt ikke ønsker en tillidsdagsorden, men i stedet ønsker mere ledelse, flere effektiviseringer, flere arbejdstimer, færre tillidsfolk og flere penge i statskassen.
Ud med kontrol og mistillid
I regeringens arbejdsprogram fra oktober 2011 står der: "Regeringen vil i samarbejde med kommuner og regioner iværksætte en reform med fokus på tillid, ledelse, faglighed og afbureaukratisering".
Hele ideen reformen er at øge kvaliteten og serviceniveauet i den offentlige sektor. Det kræver ifølge de faglige organisationer, at sosu-arbejdere, lærere og sygeplejersker får mere ansvar og indflydelse på det arbejde, de er uddannet og ansat til at udføre. Og nok så vigtigt, at der tages et opgør med topstyring, kontrol og unødig dokumentation.
Den faglige hovedorganisation FTF har regnet ud, at deres medlemmer i den offentlige sektor bruger cirka 60 millioner timer årligt på dokumentation og kontrol. Nogle af dem er medlemmerne af Dansk Socialrådgiverforening.
Ærgerlig FOA exit
Formand Majbrit Berlau er en varm fortaler for en tillidsreform, og hun ærgrer sig derfor over, at FOA har truffet beslutningen om at trække sig fra arbejdet, inden det var kommet i gang for alvor.
- Jeg opfatter FOAs handling som frustration, og forstår den sådan set godt. Lige nu er der ganske rigtigt ikke den største tillid mellem de offentlige arbejdsgivere og de ansatte, siger hun til Arbejderen.
Majbrit Berlau mener, at dagsordenen for en tillidsreform er meget central og håber derfor at processen fortsætter.
Det foreløbige arbejde med at føre tillidsreformen ud i livet har begrænset sig til at der er nedsat en sekretariatsgruppe og et enklet møde i december måned sidste år.
De faglige reaktioner på FOAs beslutning læner sig op af Majbrit Berlaus.
- Det er ærgerligt. Jeg forstår FOAs frustrationer, men jeg mener, at det trods alt er bedre at være med end på forhånd at sige, at vi ikke får noget ud af det, siger Bodil Otto, formand for HK/Kommunal, til avisen.dk.
Hun er enig med Dennis Kristensen i, at forholdet mellem fagbevægelsen og regeringen ikke ligefrem er præget af tillid i øjeblikket.
- Den nye vækstplan indeholder store besparelser. Man vil gerne detailregulere og blande sig i arbejdstiden. Og med den anden hånd vil man vise tillid, siger Bodil Otto.
Vestager undrer sig
Det kommer bag på økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), at FOA trækker sig fra arbejdet, der skulle sikre et bedre samarbejde mellem de offentlige arbejdsgivere og de ansatte.
- Jeg har sat pris på, at FOA har været med, for de medarbejdere, FOA repræsenterer, har meget at bidrage med, udtaler Vestager til avisen.dk.
Skruer vi tiden tilbage til november måned sodste år lagde den radikale minister måske selv grunden til FOA’s beslutning, da hun til samme avis udtalte:
- Virkeligheden er gået op for mig i den forstand, at en tillidsreform er så stor en pakke, at det er svært at finde et gavebånd, der er langt nok til at slå rundt om.
Margrethe Vestager slog fast, at hun havde svært ved at se en større samlet reform, og at hun i stedet ville gøre op med unødvendige regler én for én.
Lad os vente lidt
Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, anbefaler, at man på baggrund af den igangværende lærerkonflikt og "den bristede tillid" skubber arbejdet til efter sommerferien.
FOA mener stadig, at dagsordenen for tillid er afgørende for udviklingen af den offentlige sektor, og at der er brug for nye måder at styre den offentlige sektor på.
Formelt set betyder FOAs beslutning, at FOA ikke længere deltager i planlagte møder om emnet, og at man ikke stiller med folk til regeringens arbejdsgruppe.
FOA vil i stedet fortsætte arbejdet i de offentligt ansattes organisationer, OAO, hvor Dennis Kristensen er formand, og forbundet vil fortsat forsøge at komme i dialog med regioner og kommuner om "lokale" tillidsreformer.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278