05 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FOA kæmper mod ulighed

Landsdækkende kampagne

FOA kæmper mod ulighed

Det næste halvandet år sætter fagforbundet FOA fokus på den voksende ulighed i Danmark. Første landsdækkende aktion handler om de arbejdsløse og kravet om en dagpengeløsning nu.

Kampagnen skal være med til at skabe offentlig debat om den voksende ulighed og bringe spørgsmålet ind i den valgkamp, som kommer senest i september 2015, mener Dennis Kristensen, FOA's forbundsformand, der i dag deler kampagnemateriale ud på Købehavns Hovedbanegård.
FOTO: Johnny Frederiksen/FOA
1 af 1

I dag behøver du ikke ærgre dig, hvis du ikke nåede at spise morgenmad, inden du skulle ud af døren. Chanchen for, at du får morgenbrød på vej til arbejde eller skole, er nemlig ekstra stor.

Vi håber at få offentligheden i tale og at sætte gang i debatten om, hvorvidt vi skal fortsætte ulighedens vej.
Dennis Kristensen, FOA

Over hele landet markerer FOA's lokale afdelinger starten på en stor anlagt kampagne mod ulighed ved at dele rundstykker ud til de morgenfriske.

– Uligheden vokser i Danmark. På arbejdsmarkedet, blandt børn, mellem ældre og i danskernes sundhed. Med kampagnen håber vi at få offentligheden i tale og sætte gang i debatten om, hvorvidt vi skal fortsætte ulighedens vej, siger forbundsformand Dennis Kristensen til Arbejderen.

Han stiller selv op på Københavns Hovedbanegård klokken 6:30 for at fortælle om den stigende forskel på fattig og rig i Danmark.

Dobbelt op på fattige

– Nu har vi fået fastsat en fattigdomsgrænse, der viser, at vi fra 2002 til 2012 er gået fra at have 24.000 personer, som faldt ind under fattigdomsgrænsen til at have det dobbelte, lyder et enkelt konkret eksempel.

I Danmark vil en person være fattig, hvis han eller hun i tre år har haft en disponibel indkomst på under 103.200 kroner om året. Den disponible indkomst er det beløb, der går ind på kontoen, når skat er fratrukket. Både løn og offentlige ydelser indgår.

FOA peger på, at en stribe politiske reformer har forværret uligheden. Det gælder dagpengereformen, kontanthjælpsreformen, førtidspensionsreformen og sygedagpengereformen. 

>> LÆS MERE OM KAMPAGNEN HER

Fra nu af og cirka halvandet år frem tager forbundet fat på konsekvensen af reformerne, som koster både samfundet og den enkelte dyrt. Der lægges ud med dagpengereformen, der foreløbig har kostet næsten 50.000 arbejdsløse retten til dagpenge.

– Politikerne er nødt til at finde løsninger ved finanslovsforhandlingerne. Vi kan ikke vente på dapengekommissionen og til efter et folketingsvalg hvis vi vil undgå at endnu flere ryger ud af dagpengesystemet, mener Dennis Kristensen.

Som blikfang medbringer FOA-aktivisterne den efterhånden velkendte røde hånd - nu med en forbinding om pegefingeren. De uddeler fortrykte fortrykt postkort til finansminister Bjarne Corydon med krav om, at det skal være nemmere at genoptjene retten til dagpenge, og at løntilskud, uddannelse og aktivering skal tælle med i genoptjeningen af dagpengeretten.

Den største afdeling, FOA Social- og Sundhedsafdelingen i København, bakker 100 procent op om ulighedskampagnen.

Utrygge FOA-medlemmer

– Vi oplever, at reformerne skaber stor utryghed blandt mange af vores medlemmer. Arbejdsløsheden vokser i FOA og dermed bliver mange af dem ramt af dagpengeforringelserne, siger næstformand Mari-Ann Petersen til Arbejderen.

Aktivisterne fra en anden lokalafdeling i København, FOA/KLS, deler te-boller, løbesedler om ulighed og postkort ud til travle morgentrafikanter ved Valby Station og Toftegårds Plads.

– Som fagforening beskæftiger vi os med mennesker og velfærd. Vi arbejder med børn, ældre, syge og udsatte, så vi har en forpligtelse til at sige fra, når noget går den forkerte vej. Derfor markerer vi nu den voksende ulighed, siger Ellen Pedersen, formand i FOA/KLS. 

Senere i kampagneforløbet sætter FOA fokus på de andre reformer, som har øget uligheden.

Kontanthjælpsreformen betød blandt andet, at unge under 30 år fik deres kontanthjælp sat ned til 70.284 kroner om året. Dermed ryger de under fattigdomsgrænsen på 103.200 kroner og tæller med i gruppen af fattige danskere, konstaterer FOA på kampagnesiden.

Også førtidspensionsreformen og den seneste justering af sygedagpengereformen bliver sat under lup. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. nov. 2014 - 05:10   11. nov. 2014 - 05:20

Ulighed

noc@arbejderen.dk
Eksempler på ulighed

Tal fra FOA's ulighedskampagne:

  • For 10 år siden var Danmark Europas næstmest lige land. I dag er vi nummer 14. Danmark er det vesteuropæiske land, hvor uligheden er steget mest fra 2005 til 2012.
  • Fra 2002 til 2012 - er antallet af fattige i Danmark steget fra 24.000 til 48.000 personer. De 10 procent fattigste danskere har en lavere indkomst, end de havde i 2002.
  • Siden 1. januar 2013 har 47.850 borgere mistet retten til dagpenge på grund af dagpengereformen.
  • Kontanthjælpsreformen betød, at blandt andet unge under 30 år fik deres kontanthjælp sat ned til 70.284 kroner om året. Dermed ryger de under fattigdomsgrænsen på 103.200 kroner om året i disponibel indkomst.
  • Førtidspensionsreformen har gjort det sværere at få tilkendt en førtidspension. I 2012 var der 13.180 personer, der fik tilkendt førtidspension. I 2013 var det mere end halveret til 6.010 personer.
  • Ulighed viser sig også på levealder. I 1987 blev den rigeste fjerdedel af mændene fem år ældre end den fattigste fjerdedel i gennemsnit. I 2012 var forskellen 10 år.  

>> LÆS MERE PÅ KAMPAGNESIDEN HER