I næste uge vil Folketinget vedtage en forhøjelse af folkepensionsalderen fra 67 til 68 år for alle, der er født efter den 31. december 1962.
Det vil især gå ud over mennesker med de laveste indkomster og de korteste uddannelser, der lever i færre år og er mere syge end de velstillede.
Den stigende ulighed er en trussel mod det danske velfærdssamfund.
Dennis Kristensen, FOA
Det er bare et enkelt af mange eksempler på den stigende ulighed i Danmark, mener fagforbundet FOA.
I protest mod den udvikling går FOA's medlemmer og ansatte i dag på gaden i 30 byer rundt omkring i landet.
- Pensionssystemet forringes. Dagpengesystemet indrettes, så flere falder ud. Syge mister sygedagpenge. Kontanthjælpen sættes ned, så de, der har mindst, skal klare sig for mindre. Det er en trist udvikling, vi er vidne til, siger FOA's formand Dennis Kristensen, der er med i aktionen mod ulighed på Københavns Hovedbanegård fra klokken 6.30 i dag.
Et års kampagne
Det er godt et år siden, at FOA startede sin kampagne mod ulighed. For præcis et år siden gennemførte forbundet sin første landsdækkende ulighedsdag.
Men sine aktiviteter vil FOA forsøge at presse politikerne til at tage initiativer, der bekæmper ulighed.
- Den stigende ulighed er en trussel mod det danske velfærdssamfund. Vi risikerer en udvikling, som vi kender fra Storbritannien og USA, hvis vi ikke siger fra, siger Dennis Kristensen.
I sin kampagne har FOA fremlagt mere end 50 konkrete forslag til bekæmpelse af ulighed. For eksempel arbejder forbundet for at få indført et fleksibelt pensionssystem, hvor dem, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har de mest nedslidende job, får mulighed for at gå på pension før andre.
For kort tid siden udgav FOA e-bogen "Kampen om seniorårene" skrevet af forfatter Lars Olsen. Han påpeger i bogen, at den højere pensionsalder ikke forholder sig til de ulige vilkår i arbejdslivet, alt efter om man er højtuddannet eller kortuddannet, eller de ulige vilkår i sundhed og levealder.
"Det er de lavest lønnede og kortest uddannede, som stort set betaler hele prisen for re - formerne i tilbagetrækningsordningerne. Den ulighed skal vi have lavet om – det er på høje tid, hvis vi skal vende udviklingen og genindføre rimelighed i alderdommen" konkluderer Lars Olsen.
Erkender social slagside
De eneste partier i Folketinget der vil stemme imod den højere pensionsalder i næste uge er Enhedslisten, SF og Alternativet.
Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti erkendte i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslaget, at det har en social slagside, men det mener de, må rettes op på anden vis.
Forhøjelsen af folkepensionsalderen er en konsekvens af den såkaldte velfærdsreform fra 2006, som begge de to partier støttede.
Radikale mener som det eneste parti, at pensionsalderen i denne omgang burde forhøjes med mere end et år.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278