En pædagogmedhjælper har nu fået Højesterets ord for, at det var inden for ytringsfrihedens grænser, da vedkommende i 2012 i skarpe vendinger kritiserede lederen i en børnehave.
Forhåbentlig kan dommen i dag medvirke til, at flere åbner munden, når det offentlige svigter. Det trænger vi voldsomt til.
Dennis Kristensen, FOA
Medhjælperen gik først til sin fagforening FOA med anklagerne og dernæst til kommunen.
Overfor kommunen blev det påpeget, at lederen tvang børn til at spise. At lederen var voldelig over for en forælder. Og at lederen havde et alkoholproblem. Pædagogmedhjælperen konkluderede yderst bramfrit, at ”det ligner Gestapo-metoder," skriver foa.dk.
Udtalelserne affødte en injuriesag fra den pågældende leder, men nu har Højesteret tilkendegivet, at udtalelserne er fremsat i god tro og til "berettiget varetagelse af børnenes tarv". Derfor er FOAs medlem straffri efter straffeloven paragraf 269, stk .1.
– Der er en vigtig og principiel afgørelse, som vi er glade for i FOA. Det er ikke fordi, at vi skal slå os op på at anvende bramfri udtalelser. Men det er en afgørende forudsætning for en velfungerende offentlig sektor, at ansatte har muligheden for at sige fra - og at henvendelser til tilsynsmyndigheder behandles konkret og forsvarligt, siger forbundsformand Dennis Kristensen.
Mod på at sige fra
Han peger på, at mange offentligt ansatte holder sig tilbage med kritik af deres arbejdsplads og ledelse.
– Forhåbentlig kan dommen i dag medvirke til, at flere åbner munden, når det offentlige svigter. Det trænger vi voldsomt til, mener Dennis Kristensen.
Det pågældende FOA-medlem blev først frikendt i byretten, senere idømt dagbøder i landsretten - men nu altså frikendt endeligt i Højesteret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278