Når Christiansborg i dag lægger hus til en stor konference om de hemmelige frihandelsaftaler TTIP, TiSA og CETA, så er FOA repræsenteret.
Det er helt uacceptabelt, hvis TTIP-aftalen tvinger Danmark til at udlicitere velfærd og service.
Dennis Kristensen, FOA
Som et af programpunkterne på konferencen skal FOA's formand Dennis Kristensen deltage i en debat med formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening Claus Westergreen og Ole Tange fra it-forbundet Prosa om fagbevægelsens rolle i forhold til frihandelsaftalerne.
Prosa og FOA er foreløbig de to eneste fagforbund i Danmark, der har markeret sig kritisk til frihandelsaftalerne.
Som andre kritikere frygter Dennis Kristensen, at TTIP vil underminere sociale og miljømæssige fremskridt og demokratiske principper.
– For FOA er det helt uacceptabelt, hvis TTIP-aftalen tvinger Danmark til at udlicitere velfærd og service, som i dag er offentligt finansieret og drevet. Befolkningen i Danmark skal selv bestemme, hvordan deres velfærd og service skal skrues sammen, siger Dennis Kristensen og tilføjer:
– En handels- og investeringsaftale mellem EU og USA, der tilgodeser erhvervsliv og aktionærer på bekostning af arbejdstagere og forbrugere, er helt uacceptabel.
Afventende
Blandt arrangørerne af dagens konference er seks lokale 3F-afdelinger. Men mens de således har meldt sig på banen som klare modstandere af TTIP-aftalen, så er holdningen hos forbundsledelsen afventende.
I en mail til Arbejderen oplyser 3F's presseafdeling, at forbundets hovedbestyrelse har drøftet forhandlingerne ved flere lejligheder – også med eksterne oplægsholdere, der som udgangspunkt har været enten positive eller negative/skeptiske.
"3F har ikke – på nuværende tidspunkt – en ja/nej-holdning til det kommende resultat af TTIP-forhandlingerne, der langt fra er afsluttet", lyder det i mailen.
Tidligere på året blev der lækket dokumenter fra de mørkelagte forhandlinger, og der er gennemført store protestdemonstrationer i Belgien, Frankrig, Spanien og Tyskland, hvor også landets største fagforbund IG Metall har sagt klart fra.
Dansk fagbevægelse generelt og Dansk Metal især er langt mere TTIP-begejstrede.
Begejstret
– Dansk Metal ser fortsat gerne, at en TTIP-aftale lykkes til gavn for danske, europæiske og amerikanske arbejdspladser, siger Jens Boe Andersen, der er EU-chef i Dansk Metal.
Mens LO's formand Lizette Risgaard i Arbejderen har efterlyst større åbenhed i forhandlingerne, så har Metals EU-chef en anden opfattelse.
– Forhandlingerne med USA er de mest åbne frihandelsforhandlinger nogensinde. Blandt andet har Dansk Metal været involveret i såkaldte stakeholder møder, hvor det har været muligt at møde de centrale forhandlere og drøfte blandt andet spørgsmålet om arbejdstagerrettigheder i aftalen, udtaler Jens Boe Andersen til Arbejderen.
Kritikerne advarer om, at TTIP vil give erhvervslivet vidtgående indflydelse på lovgivning og mulighed for at sagsøge lande, der lægger hindringer i vejen for virksomhedernes indtjeningsmuligheder.
Ifølge Jens Boe Andersen er advarslerne ubegrundet. EU-chefen henviser til et forhandlingsmandat fra EU-kommissionen, hvoraf det fremgår, at "en aftale ikke må forhindre lande i at regulere selvstændigt blandt andet på miljøområdet".
– Europa-Kommissionens forslag til moderniserede regler for beskyttelse af investeringer må også ses som et klart skridt i den rigtige retning. Skulle et firma fra USA sagsøge et aftaleland eksempelvis Danmark, vil reglerne for beskyttelse af investeringer skulle følges, slutter Metals chef på EU-området.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278