07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

FOA og Prosa alene med TTIP kritik

Afventende fagtop

FOA og Prosa alene med TTIP kritik

FOA og it-forbundet Prosa er - indtil videre - de eneste danske fagforbund, der officielt udtrykker bekymring om frihandelsaftalen TTIP. 3F afventer aftalen, mens Dansk Metal støtter helhjertet.

Modstanden mod TTIP er udbredt i mange andre lande end Danmark. Her ses en TTIP-modstander til demonstration i London.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Når Christiansborg i dag lægger hus til en stor konference om de hemmelige frihandelsaftaler TTIP, TiSA og CETA, så er FOA repræsenteret.

Det er helt uacceptabelt, hvis TTIP-aftalen tvinger Danmark til at udlicitere velfærd og service.
Dennis Kristensen, FOA

Som et af programpunkterne på konferencen skal FOA's formand Dennis Kristensen deltage i en debat med formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening Claus Westergreen og Ole Tange fra it-forbundet Prosa om fagbevægelsens rolle i forhold til frihandelsaftalerne.

Prosa og FOA er foreløbig de to eneste fagforbund i Danmark, der har markeret sig kritisk til frihandelsaftalerne.

Som andre kritikere frygter Dennis Kristensen, at TTIP vil underminere sociale og miljømæssige fremskridt og demokratiske principper.

– For FOA er det helt uacceptabelt, hvis TTIP-aftalen tvinger Danmark til at udlicitere velfærd og service, som i dag er offentligt finansieret og drevet. Befolkningen i Danmark skal selv bestemme, hvordan deres velfærd og service skal skrues sammen, siger Dennis Kristensen og tilføjer:

– En handels- og investeringsaftale mellem EU og USA, der tilgodeser erhvervsliv og aktionærer på bekostning af arbejdstagere og forbrugere, er helt uacceptabel.

Afventende

Blandt arrangørerne af dagens konference er seks lokale 3F-afdelinger. Men mens de således har meldt sig på banen som klare modstandere af TTIP-aftalen, så er holdningen hos forbundsledelsen afventende. 

I en mail til Arbejderen oplyser 3F's presseafdeling, at forbundets hovedbestyrelse har drøftet forhandlingerne ved flere lejligheder – også med eksterne oplægsholdere, der som udgangspunkt har været enten positive eller negative/skeptiske.

"3F har ikke – på nuværende tidspunkt – en ja/nej-holdning til det kommende resultat af TTIP-forhandlingerne, der langt fra er afsluttet", lyder det i mailen.

Tidligere på året blev der lækket dokumenter fra de mørkelagte forhandlinger, og der er gennemført store protestdemonstrationer i Belgien, Frankrig, Spanien og Tyskland, hvor også landets største fagforbund IG Metall har sagt klart fra.

Dansk fagbevægelse generelt og Dansk Metal især er langt mere TTIP-begejstrede.

Begejstret

– Dansk Metal ser fortsat gerne, at en TTIP-aftale lykkes til gavn for danske, europæiske og amerikanske arbejdspladser, siger Jens Boe Andersen, der er EU-chef i Dansk Metal.

Mens LO's formand Lizette Risgaard i Arbejderen har efterlyst større åbenhed i forhandlingerne, så har Metals EU-chef en anden opfattelse.

– Forhandlingerne med USA er de mest åbne frihandelsforhandlinger nogensinde. Blandt andet har Dansk Metal været involveret i såkaldte stakeholder møder, hvor det har været muligt at møde de centrale forhandlere og drøfte blandt andet spørgsmålet om arbejdstagerrettigheder i aftalen, udtaler Jens Boe Andersen til Arbejderen.

Kritikerne advarer om, at TTIP vil give erhvervslivet vidtgående indflydelse på lovgivning og mulighed for at sagsøge lande, der lægger hindringer i vejen for virksomhedernes indtjeningsmuligheder.

Ifølge Jens Boe Andersen er advarslerne ubegrundet. EU-chefen henviser til et forhandlingsmandat fra EU-kommissionen, hvoraf det fremgår, at "en aftale ikke må forhindre lande i at regulere selvstændigt blandt andet på miljøområdet". 

– Europa-Kommissionens forslag til moderniserede regler for beskyttelse af investeringer må også ses som et klart skridt i den rigtige retning. Skulle et firma fra USA sagsøge et aftaleland eksempelvis Danmark, vil reglerne for beskyttelse af investeringer skulle følges, slutter Metals chef på EU-området.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


25. aug. 2016 - 06:19   31. aug. 2016 - 06:42

TTIP

noc@arbejderen.dk
Fakta om TTIP

Siden juli 2013 har EU-kommissionen og embedsfolk fra USA forhandlet om en handelsaftale mellem de to økonomiske supermagter.

Aftalen vil blandt andet:

  • Give amerikanske firmaer ret til at sagsøge nationalstater for lokal lovgivning, der mindsker firmaernes overskud.
  • Hvis investorernes særdomstol (ISDS) bliver en del af handelsaftalen kan mere end 47.000 amerikanske firmaer bruge domstolen til at gå til angreb på demokratisk valgte regeringers lovgivning.
  • Andre handelsaftaler har en lignende særdomstol. Derfor har lande verden over allerede gjort erfaringer med den slags beskyttelse af udenlandske investorer.
  • Sagerne behandles bag lukkede døre af særlige erhvervsadvokater. De fleste afgørelser hemmeligholdes.
  • Det var oprindelig planen, at TTIP skulle vedtages i 2015. Men der forhandles fortsat om aftalen.
  • Læs alle Arbejderens artikler om TTIP her.
CETA, TiSA og TTIP
  • EU-kommissionen har færdigforhandlet frihandelsaftalen CETA mellem EU og Canada, der afventer endelig godkendelse. Aftaleteksten er offentliggjort, men under forhandlingerne var indholdet hemmeligholdt. CETA forventes at fungere som en murbrækker for TTIP, den store handelsaftale mellem USA og EU.

  • Fælles for de to aftaler er, at de vil få store konsekvenser for velfærd, miljø og arbejdstagerrettigheder, bl.a. fordi de vil give erhvervslivet vidtgående indflydelse på lovgivningen og mulighed for at sagsøge lande, der lægger hindringer i vejen for virksomhedernes indtjeningsmuligheder.

  • I kølvandet på de to aftaler kommer TiSA, en handelsaftale mellem EU, USA og 21 andre lande, som ventes at medføre omfattende privatiseringer af velfærden.

  • Aftalerne forhandles mellem EU-kommissionen og de andre aftalelande i dybeste hemmelighed, og de omfattende konsekvenser er kun kommet til offentlighedens kendskab gennem en række lækager til blandt andre Wikileaks og Greenpeace.

Kilde: Folkebevægelsen mod EU

>> Læs alle Arbejderens artikler om CETA, TISA og TTIP