Skal medlemmerne af FOA fremover betale til en konfliktfond, og hvordan ruster vi os bedst muligt til de næste overenskomster, som bliver langt vanskeligere end hidtil?
Det er blot nogle af de spørgsmål, som mere end 1300 tillidsvalgte i FOA skal forholde sig til, når de i dag er samlet til stormøde i Odense.
- Helt aktuelt har vi en urafstemning om overenskomsterne, som vi er nødt til at få en ekstra grundig snak med vores tillidsfolk om. Det hænger sammen med lærerlockouten. I lyset af den måde lærerne er blevet behandlet på ved de her overenskomter, bliver vi også nødt til at snakke om den danske model, siger FOA's forbundsformand Dennis Kristensen til Arbejderen.
Imponeret formand
Han er blevet imponeret over, at det på mindre end 14 dage er lykkedes at samle over 1300 tillidsfolk fra hele landet.
- Det siger noget om, at der er grøde blandt vores medlemmer. De er godt klar over, at vi kan komme til at stå i samme situation som lærerne. Derfor skal vi også diskutere, hvordan vi står stærkest i den situation og hertil hører en snak om, hvordan vi udbygger solidariteten i fagbevægelsen, lyder det fra Dennis Kristensen dage før det seks timers program.
Susanne Jensen har set frem til dagen. Hun er formand for den pædagogiske sektor i FOA Frederikshavn og én af 150 nordjyder, der har fundet vej til Odense Congress Center.
Hun har som så mange andre fulgt udviklingen i dette års overenskomstforløb, og det får hende til at frygte det værste.
Vi skal have en snak om, hvordan vi udbygger solidariteten i fagbevægelsen.
Dennis Kristensen, FOA's forbundsformand
- Bliver det på samme måde som med lærerne, når vi skal forhandle igen i 2015? Vil vi også opleve, at KL bare sætter sig til bordet og siger: Det her vil vi have. Så er der jo ikke tale om forhandling, men diktat, siger den nordjyske sektorformand til Arbejderen.
Susanne Jensen har ingen bud på, hvordan lærer-konflikten skal lande, men hun bryder sig ikke om alternativet til forhandling, nemlig at det så bliver politikerne, der reelt kommer til at bestemme, hvordan løn og arbejdsvilkårene skal være for de offentligt ansatte.
Udfordring
Formanden for FOA Roskilde, Bo Viktor Jensen, har også svært ved at se, hvordan lærer-lockouten bliver endt.
- Selvom alt peger på et regeringsindgreb, så har regeringen ingen mæglingsskitse fra forligsinstitutionen, den kan læne sig op ad. Så vidt jeg ved, er det aldrig sket før, så det er da en udfordring for en regering, der ellers har rigeligt af problemer, mener den sjællandske FOA-formand.
En af de muligheder, der har været diskuteret, lyder på, at regeringen bliver nødt til at give lærerne en form for kompensation, og det vurderer Bo Viktor Jensen kun kan ske ved at tage fra den reguleringspulje, som alle andre offentlige grupper har fået fra.
- Skal vores medlemmer så stemme igen. De stemmer lige nu, men om et forlig, som kan ende med at blive anderledes. Det svarer til at have skrevet under på en kontrakt på falske forudsætninger, mener Bo Viktor Jensen.
I FOA er der en udbredt opfattelse af, at hele den offentlige sektor er under beskydning fra regeringen. I sit seneste vækstudspil lægger regeringen op til at spare og effektivisere for 12 milliarder kroner i den offentlige sektor. Milliarderne skal blandt andet hentes på arbejdstidsregler og overenskomstgoder.
Vil arbejdsgiverne for eksempel angribe vores arbejdstid, vil medlemmerne være parate til at slås for det.
Susanne Jensen, sektorformand FOA Frederikshavn
Kristian Gaardsøe, medlem af hovedbedbestyrelsen og formand i FOA Aalborg, ser da heller ingen anden udvej end at forbundet ruster sig så meget som muligt til 2015. - Vi har oplevet nogle meget aggressive arbejdsgivere. Denne gang går de hårdt til lærerne, og der er ingen grund til at tro, at de bliver blidere i 2015, siger Kristian Gaardsøe til Arbejderen.
- KL stillede med meget vidtgående krav til hele det offentlige område. Selvom de trak dem igen, så er de helt sikkert ikke glemt, og de krav skal vi have modtræk til, mener han.
Forbundsformand Dennis Kristensen har rejst forslaget om at genoptage indbetalingerne til FOA’s konflikfond, som har ligget stille i 20 år. Forslaget skal ses i lyset af den langstrakte lærer-lockout, og udsigten til at arbejdsgiverne i kommuner, regioner og stat fortsætter den aggressive linje, som de har ført i 2013.
- Vi har diskuteret det mange gange før, men nu er det alvor. Kommunerne og staten forsøger åbenlyst at tømme lærernes strejkekasse. Og spørgsmålet er vel bare, hvem der bliver de næste, siger Dennis Kristensen.
Skulle det blive nødvendigt at trække strejkekortet ved de næste overenskomstforhandlinger, så vurderer Susanne Jensen, at medlemmerne vil være parate til det, hvis de kan se at der er et formål med det.
Krisebevidsthed
- Vil arbejdsgiverne for eksempel angribe vores arbejdstid, vil medlemmerne være parate til at slås for det. De er vant til at få betaling for at arbejde hele døgnet rundt og hele året. Og de skal vide i god tid, hvornår de skal arbejde, så de kan planlægge deres liv ved siden af arbejdet, lyder det fra den nordjyske sektorformand.
Bo Viktor Jensen mener, at en vigtig erfaring fra lærerkonflikten er, at man skal ud og fortælle borgerne, hvad man laver.
- De fleste har en mening om lærerne, men de færreste ved, at de for eksempel kan blive ringet op af bekymrede forældre klokken 23 om aftenen, siger Bo Viktor Jensen.
Det er Kristian Gaardsøe enig i. Samtidig mener han, at fagbevægelsen har et ansvar for at overbevise medlemmerne om, at der er noget at kæmpe for.
- Vi har selv været med til at tale medlemmernes forventninger til overenskomsterne ned med henvisning til, at der er krise. Fakta er, at der er maser af penge i det danske samfund. Det handler om omfordelingspolitik. Kommunerne bruger 10 milliarder kroner mindre end aftalt med regeringen. De penge skal vi gøre krav på, mener den aalborgensiske FOA-formand.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278