Der er ingen grund til, at fagbevægelsen skal støtte frihandelsesaftalerne CETA og TTIP, konstaterede FOA's formand Dennis Kristensen i sin beretning til forbundets kongres i sidste uge.
CETA er en frihandelsaftale mellem EU og Canada. Den er netop er blevet underskrevet, men skal nu godkendes i alle EU-landene. TTIP forhandles i øjeblikket mellem EU og USA.
CETA og TTIP kan få store negative konsekvenser for velfærden.
Mari-Ann Petersen, FOA SOSU
– FOA har i LO vendt tommelfingeren ned til CETA, fordi vi er bekymrede for den samlede effekt af de mange forhandlinger om frihandel, selvom CETA nok er den aftale, der er mindst grund til at være bekymret for i forhold til de aftaler, som vil følge i kølvandet på den, sagde Dennis Kristensen.
Han frygter, at aftalerne vil få negative konsekvenser for velfærd og arbejdsmarked og kom med et konkret eksempel på, hvad der kan blive konsekvensen af TTIP.
I USA er der en hjemmehjælpsparallel til Uber, den kaldes for Home Heroes.
– Hvis Home Heroes vælger at satse på det danske hjemmehjælpsmarked, så vores ældre borgere og deres pårørende via en app kan bestille ekstra rengøring eller ekstra pleje hos en "selvstændig" hjemmehjælp, der er tilmeldt Home Heroes, kan vi så i Danmark suverænt beslutte, at disse ikkeuddannede hjemmehjælpere skal betragtes som lønmodtagere med bestemte danske rettigheder, spurgte FOA-formanden.
– Hvis vi gør det, vil Home Heroes så kunne anlægge sag med et krav om milliarderstatning mod den danske stat for i strid med en kommende TTIP-aftale at diskriminere Home Heroes? Og vil et dansk Folketing overhovedet turde løbe den risiko, tilføjede han.
Særdomstole
Dennis Kristensen henviser her til de særlige investeringsdomstole i frihandelsaftalerne, hvor udenlandske selskaber kan anlægge sag mod den danske stat, hvis danske love eller regler sætter begrænsninger for deres fremtidige profitter.
– Når aftalerne er skruet sådan sammen, at de velfærdsområder, der ikke udtrykkeligt er undtaget fra reglerne om investeringsbeskyttelse, er omfattet af risikoen for, at den danske stat får en retssag og et milliardkrav på halsen, så er der slet ikke nogen grund til at støtte CETA og TTIP, sagde Dennis Kristensen.
Flere delegerede udtrykte stor tilfredshed med forbundsformandens kritik af handelsaftalerne.
– Risikoen for social dumping er stor, når landene er på forskelligt niveau. I Danmark har vi valgt at have skattefinansieret velfærd med lige mulighed og lige adgang. USA er mere til private og individuelle løsninger, sagde Steen Andersen fra FOA Nordsjælland.
Han ser frihandelsaftalerne som en trussel mod demokrati og velfærd. Samme bekymring har formanden for FOA SOSU, Mari-Ann Petersen.
– Frihandelsesaftalerne kan få store negative konsekvenser for velfærden og vores medlemmer. Med CETA og TTIP vil man sikre de multinationale firmaer større og billigere markeder på bekostning af arbejdsmiljøet, sagde SOSU-formanden.
– Også den offentlige velfærd kommer under yderligere pres. Alle tjenesteydelser er omfattet af krav om udlicitering og privatisering. Og når først et område er udliciteret, kan det aldrig føres tilbage til det offentlige igen, tilføjede hun.
Med i målprogram
Mari-Ann Petersen opfordrede til, at der kom et klart signal fra FOA's kongres til LO's ledelse om, at der ikke er brug for aftaler, der tilgodeser frihandel på bekostning af velfærd og arbejdstagerrettigheder.
Den 25. november skal LO's ledelse tage endelig stilling til CETA. Udover Dennis Kristensen har også 3F's formand Per Christensen udtrykt skepsis overfor CETA, mens den øvrige LO-top indtil nu har været overvejende positiv overfor CETA.
– FOA har tidligere stemt imod CETA i LO's daglige ledelse. Det tror jeg, at vi vil gøre igen, sagde Dennis Kristensen i sin replik til beretningsdebatten.
I den efterfølgende debat på kongressen om FOA's nye målprogram fik FOA Nordsjælland tilføjet en sætning om, at FOA skal arbejde med at synliggøre konsekvenserne af EU's beslutninger om frihandelsaftaler og andre initiativer, der kan øge privatisering og true velfærden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278