FOA’s medlemmer er gået glip af seks milliarder kroner i lokale lønkroner fra 2001 til 2013.
Og 500 millioner spildte lønkroner hvert år gør det værd at overveje, om man helt skal droppe lokale lønforhandlinger, mener forbundsformand Dennis Kristensen.
Han rejste spørgsmålet på forbundets kongres i Odense.
Vi har administrative ledere og politikere, der bevidst har lavet en omfordeling fra FOA’s medlemmer til andre dele af den offentlige sektor.
Dennis Kristensen, forbundsformand FOA
- Vores medlemmer får alt for lidt ud af de lokale lønforhandlinger. Vores faggrupper overses alt for tit. De lokale lønforhandlinger har efterhånden udviklet sig til et sandt smertensbarn, mente forbundsformanden.
Dennis Kristensen synes, det er svært at forsvare et system, hvor der ikke kan omfordeles til kvinder og lavtlønnede ved de centrale forhandlinger, når der efterfølgende omfordeles for fuld tryk til mænd og højtlønnede ved de lokale forhandlinger.
- Det vil sige, at vi har administrative ledere, at vi har politikere, der bevidst har lavet en omfordeling fra FOA’s medlemmer til andre dele af den offentlige sektor. Det bør gøre os til endda meget kritiske i forhold til de lokale lønforhandlinger, sagde Dennis Kristensen.
Hjertebarn
Modsat forbundsformanden mente Tina Malene Hansen, at den lokale løn er et hjertebarn.
- Jeg er fællestillidsrepræsentant for det pædagogiske personale i Københavns Kommune, og her opgiver vi ikke smertensbørn, tværtimod, sagde hun og fortalte om, hvordan hendes egen fagforening, LFS, klæder tillidsrepræsentanterne på til at føre de lokale forhandlinger.
LFS holder for eksempel workshops for tillidsfolkene, hvor de bliver klogere på institutionernes budgetter og får tjek på medlemmernes løn.
- Det giver resultater. Den lokale løn giver den største udvikling af lønnen mellem overenskomsterne. Og det er med til at fastholde medlemmerne, sagde Tina Malene Hansen og bemærkede, at LFS ikke mister medlemmer som mange andre FOA-afdelinger.
Skepsis
Dennis Kristensen fastholdt imidlertid sin skepsis og henviste til en helt aktuel udmelding fra Region Midt. Her er sendt besked til de faglige organisationer og regionens ledere om, at der ikke vil være noget at forhandle om i hele den nuværende overenskomstperiode.
- Og den arbejdsgiver sad vi overfor et halvt år tidligere, hvor de krævede mulighed for at føre lokale lønforhandlinger direkte med den enkelte medarbejder udenom tillidsrepræsentanter og faglige organisationer. Det er svært at tolke på anden måde, end at regionerne nu reelt afliver systemet med lokale lønforhandlinger, fastslog Dennis Kristensen,
Han opfordrede til at bruge de kommende overenskomstforhandlinger til at få "stedt systemet til hvile", og i stedet i fællesskab bruge kræfterne på de generelle lønstigninger, som kan komme alle til gode.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278