06 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fonas løndiktat er brud på den danske model

Arbejdsmarkedsforsker

Fonas løndiktat er brud på den danske model

Ringe organisering blandt de ansatte gør det muligt for Fona at diktere en lønnedgang på 5-10 procent. Det er et sønderlemmende angreb på den danske model, mener Henning Jørgensen.

Det har en kæmpe betydning, at de ansatte ikke er medlemmer af deres fagforening. Det betyder, at de indgår individuelle kontrakter, og derfor forhandler deres løn individuelt, påpeger Henning Jørgensen.
FOTO: PN
1 af 1

- Jeg ved ikke, hvad for et arbejdsgiverparadis F Group tror, det her er, men man sætter ikke bare folk ned i løn på denne her måde. Det er et sønderlemmende brud på det danske system, hvor vi sætter os ved forhandlingsbordet og ikke bare dikterer lønnedgang.

Sådan lyder den kontante udmelding fra en af landets førende arbejdsmarkedsforskere, Henning Jørgensen, som er professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Det er jo en del af den danske tradition at løn er noget man forhandler om, ikke noget som arbejdsgiveren ensidigt diktere.
Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker

Reaktionen kommer på baggrund af at F Group A/S, som er bedst kendt for at drive elektronikkæden Fona, har varslet samtlige ansatte fem og 10 procent ned i løn på grund af faldende profit i kædens butikker. 

Henning Jørgensen forklarer, at arbejdsgiveren for at ændre på lønforholdene er nødt til at fyre alle ansatte og så ansætte dem igen. Efter hans opfattelse burde de ansatte benytte sig af fyringen til i samlet flok at finde job et andet sted.

- De ansatte skal se at komme væk fra sådan en arbejdsgiver. Der er bedre jobs at få, lyder det fra arbejdsmarkedsforskeren.

Dårlig organisering

Henning Jørgensen mener, at arbejdsgiveren kun kan dikterer en så stor lønnedgang på grund af ringe organisering blandt arbejderne.

I Fona-butikkerne er kun ganske få medlem af fagforeningen HK. På de to reparationsværksteder, som er tilknyttet Fona, er omkring 50 procent medlem af Dansk Metal, oplyser fagforeningen.

- Det har en kæmpe betydning, at de ansatte ikke er medlemmer af deres fagforening. Det betyder, at de indgår individuelle kontrakter, og derfor forhandler deres løn individuelt. Der er ikke noget fællesskab omkring lønnen, siger Henning Jørgensen.

Hvad kan fagforeningerne gøre i sådan en situation?

- Det bedste, de kunne have gjort, er for sent nu. De skulle have været bedre til at organiserer de ansatte. Så vile de ikke have stået i denne her situation i dag. Det gælder om at stå sammen.

- Når de så står, hvor de står nu, kan de sætte pres på arbejdsgiveren ved at indkalde ham til forhandlinger og holde møder med de ansatte om mulighederne. Det er jo en del af den danske tradition, at løn er noget man forhandler om, ikke noget som arbejdsgiveren ensidigt dikterer. 

Lav løn ingen redning

Henning Jørgensen mener, at alt for mange danskere er hoppet på arbejdsgivernes påstand om, at lønnedgang er den eneste vej ud af krisen.

- Selv politikerne er hoppet på den. Virkeligheden er bare den, at vi ikke kan leve af lønnedgang. Hvis Fona i dag har svært ved at sælge deres varer, hvordan vil det så gå, når lønnen bliver presset endnu længere ned? Hvem skal købe varene, spørger han.

Henning Jørgensen afviser, at det skulle være noget særligt, at det nu er en arbejdsgiver på handelsområdet, der forsøger at presse lønnen ned med trusler om fyringer.

- Det har ikke noget med brancher at gøre. Det er enkelte arbejdsgivere, der tror, de kan tillade sig hvad som helst. Jeg synes de ansatte skal tage det helt koldt. Så må de jo lukke de arbejdspladser. Det tror jeg ikke på, at de gør. Det er bare trusler. Lønnedgang er en uholdbar løsning på virksomhedernes problemer, lyder det fra den aalborgensiske arbejdsmarkedsforsker.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. okt. 2013 - 13:51   03. okt. 2013 - 17:15

Arbejdsmarked

as@arbejderen.dk