Hurtigt efter at fagtoppen i CO-industri og arbejdsgiverne i DI er blevet enige om og har sat deres underskrifter på et overenskomstforlig, så indkalder OK2017-initiativet til møde og tager stilling til resultatet.
Det er vel kun rimeligt, at der kommer noget retur til dem, der tjener pengene.
Claus Westergreen, 3F BJMF
Det besluttede deltagere fra en række byggefagforeninger som 3F, Rør- og Blik, Malerne, Dansk Metal, Elektrikerne og Byggefagenes Samvirke København, da de tirsdag var samlet til såkaldt formandsmøde i Vejle.
– Når vi kender resultatet af industriforhandlingerne, så kigger vi på indholdet af forliget og tager stilling til, om vi vil iværksætte en egentlig kampagne for at få folk til at stemme nej, når de senere skal stemme om de nye overenskomster ved urafstemningen, fortæller Claus Westergreen til Arbejderen.
Social dumping
Som formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København stod han som én af indkalderne til mødet, der skulle gøre en foreløbig status på de igangværende overenskomstforhandlinger. Og nok så vigtigt tage stilling til eventuelt nye tiltag for at skabe opmærksomhed og mobilisering omkring forhandlingerne.
Byggefagenes Samvirke har siden april måned sidste år holdt to landsdækkende overenskomstkonferencer i henholdsvis København og Odense og to formandsmøder, og hver gang har spørgsmålet om bekæmpelse af social dumping været på dagsordenen.
"Social dumping har i flere år været - og er fortsat - en udfordring, som truer grundlaget for den danske model", lyder det i udtalelsen fra tirsdagens møde. I udtalelsen opfordres forhandlerne til at sikre en indsats mod social dumping, der er afpasset forholdene i de enkelte brancher og overenskomstområder - det være sig kædeansvar, strammere vikarbestemmelser, skærpede værnebestemmelser eller hævet mindstelønninger.
Økonomisk fremgang
– Både industrien og byggebranchen har rimelig fremgang i økonomien. Og der var da også stor enighed på mødet om, at det så kun er rimeligt, at der kommer noget retur til dem, der tjener pengene, lyder det fra Westergreen, der tilføjer at netop et markant løft af mindstelønningerne vil være et nyttigt værn mod underbetaling og social dumping, også selv om de færreste i industrien og byggebranchen går til den betaling.
Når overenskomsterne skal til urafstemning er den næste opgave at få så mange til at stemme som muligt, og i den forbindelse overvejer OK2017-initiativet at tage rundt på arbejdspladserne og fortælle om de nye overenskomster, så folk kan stemme på et oplyst grundlag.
– Uanset om man vil stemme ja eller nej til de nye overenskomster, så er det vigtigt at folk tager stilling til de løn og arbejdsvilkår, som er indeholdt i de nye overenskomster. Så vi skal gøre en indsats for at oplyse medlemmerne og få dem til at stemme, slutter Claus Westergreen.
Der forvnetes at ligge et overenskomstforlig klar senest den 7. februar.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278