I dag den 18. november fremsætter beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lovforslaget om forhøjelse af pensionsalderen til 69 år med virkning fra 2035.
Vi har i 3F i debatten om pensionsalder og velfærdsforliget fra 2006 gennem adskillige år understreget, at forudsætningerne for velfærdsforliget er skredet.
Per Christensen, 3F
Forslaget forventes sat til førstebehandling i Folketinget den 1. december, og det er nu, fagbevægelsen skal sætte ind, hvis den vil have bremset den upopulære beslutning.
Arbejderen har spurgt 3F, HK og FOA – nogle af sværvægterne i dansk fagbevægelse – hvad de vil gøre for at påvirke den politiske proces.
Vi starter ved Danmarks største fagforbund 3F, der anbefaler politikerne at udskyde den planlagte stigning i pensionsalderen.
– Vi har i 3F i debatten om pensionsalder og velfærdsforliget fra 2006 gennem adskillige år understreget, at forudsætningerne for velfærdsforliget er skredet, siger forbundsformand Per Christensen til Arbejderen og uddyber:
– Især på grund af de borgerliges udhuling af efterlønnen, men også på grund af et fortsat nedslidende arbejdsmiljø og en utilstrækkelig indsats for efteruddannelse af lønmodtagere i de mest belastende jobs.
En konsekvens af velfærdsaftalen
Pensionsforslaget kommer ikke som nogen overraskelse. Det fremsættes som konsekvens af velfærdsaftalen fra 2006 indgået mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Radikale Venstre. I henhold til aftalen skal pensionsalderen stige, i takt med at den gennemsnitlige levealder stiger, og Folketinget skal hvert femte år beslutte, om pensionsalderen skal hæves yderligere med 15 års varsel. Det skete senest i 2015, hvor forligspartierne sammen med Liberal Alliance stemte for at hæve pensionsalderen til 68 år fra 2030.
I takt med at det er gået op for stadig flere, at de har et længere og længere arbejdsliv i vente, er protesterne taget til. Kravet om et stop for en højere pensionsalder er vokset frem på arbejdspladser, ikke mindst blandt 3F'ere og andre håndværkergrupper, slagteriarbejdere og FOA-medlemmer.

3F tog i 2017 initiativ til en underskriftsindsamling som led i kampagnen Fair Pensionsalder. Med 217.000 underskrifter på tre måneder blev der sat danmarksrekord, og det lykkedes at lægge så meget pres på både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at de afviste at støtte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) plan om at fremrykke den allerede vedtagne stigning i pensionsalderen.
Da 3F holdt kongres i september måned 2019, var det så forbundsledelsen i 3F selv, der blev sat under pres. Flere lokale 3F-afdelinger havde foreslået, at forbundet skulle arbejde for en opsigelse af velfærdsforliget, men på trods af advarsler fra Per Christensen om at det ville blive for dyrt, så endte en timelang debat med en enig kongresbeslutning, der forpligtede forbundsledelsen til at arbejde for en ændring i "velfærdsforliget således, at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes, så der er tid til at arbejde med eftersyn og justering af forliget."
>>LÆS OGSÅ: Processen bag 3F's opgør med højere pensionsalder
Forsøger at påvirke processen
Siden 3F holdt kongres, er der blevet indført en seniorpension gældende fra 1. januar 2020, og senest har regeringen landet en aftale om ret til tidlig pension.
>>LÆS OGSÅ: Efter Arne-pension: Fagforeninger kræver stadig stop for stigende pensionsalder
– Begge dele er en væsentlig håndsrækning til lønmodtagere, der har knoklet i mange år i fysisk belastende jobs, men vi arbejder fortsat for, at man politisk tager en timeout i forhold til at beslutte, hvordan pensionsalderen skal udvikle sig fremover, siger Per Christensen:
– Det gør vi både gennem 3F's offentlige udmeldinger og løbende gennem dialogen med vores faglige og politiske kontakter. Den indsats vil vi forstærke i den kommende tid op til Folketingets debat om fremtidens pensionsalder.
I går havde forbundet således indrykket helsidesannoncer i flere af landets dagblade med anbefalingen: Stop lige op.....
3F's forbundsformand forventer, at politikerne er lydhøre over for det "fornuftige forslag om en timeout."
– Blandt andet giver det mulighed for, at politikerne kan lytte til anbefalingerne fra den nye Pensionskommission om nedslidning og tilbagetrækning, der senest skal afslutte deres arbejde i starten af 2022, lyder det fra Per Christensen.
FOA klør på
Pensionskommissionen har fået til opgave at kulegrave hele pensionssystemet med særlig fokus på mulighederne for tilbagetrækning. Af kommissoriet fremgår det, at forslag til ændringer i pensionssystemet skal være selvfinansierede frem til 2040.
Konsekvensen af velfærdsforliget fra 2006 er, at unge, der i dag er begyndt på arbejdsmarkedet, har udsigt til at skulle arbejde i en alder af 72 år eller mere.
Mens det ikke lykkedes de delegerede på 3F's kongres at få en vedtagelse igennem, der forpligter forbundet på at arbejde for en opsigelse af velfærdsforliget, så var det blandt de opgaver, forbundsformand Mona Striib fik med hjem fra FOA-kongressen.
>>LÆS OGSÅ: FOA kræver velfærdsforliget afskaffet
Hun ser velfærdsaftalen som en spændetrøje for udviklingen af velfærden og mener, at diskussionerne om det såkaldte økonomiske råderum påvirker organisationernes stillingtagen til velfærdsforliget.
– Stigende pensionsalder er no go for mange af FOA's faggrupper. I FOA har vi derfor fortsat et stærkt fokus på at påvirke organisationerne i Fagbevægelsens Hovedorganisation til at forlange velfærdsforliget genforhandlet, så der sættes en stopklods ned for stigende pensionsalder, siger Mona Striib til Arbejderen:
– Alt har en sammenhæng, så der skal både ændres på regnereglerne i Finansministeriet, så vi kommer væk fra arbejdsudbudsregnestykker, og så der kan regnes på positive effekter af investering i velfærd og så videre.
Mona Striib garanterer, at FOA vil levere input til høringsrunde om tidligere tilbagetrækning, og at forbundet bliver ved med at "smide sine holdninger" ind i alle debatter om emnet.
Pres fik HK-top til at ændre signal
Formand for HK Danmark Kim Simonsen meldte i forrige måned ud, at han – presset af et flertal i hovedbestyrelsen – havde ændret holdning til velfærdsforliget og den automatik, der ligger i, at pensionsalderen stiger, når den gennemsnitlige levealder stiger.
– Stop det hurtigst muligt, og find på en mere intelligent automatik, som kan sættes i sammenhæng med den tidlige tilbagetrækning, som forhåbentlig snart bliver vedtaget, lød opfordringen fra forbundsformand Kim Simonsen ifølge Altinget.
Han understregede, at HK ikke kræver, at pensionsalderen sættes i stå, men at der skal en anderledes automatik til end den nuværende, og at der samtidig skal ske en opprioritering af arbejdsmiljøindsatsen, så flere kan holde til at arbejde, frem til de kan gå på pension.
På spørgsmålet fra Arbejderen om, hvad HK gør for at påvirke den igangværende politiske proces, skriver presseafdelingen i en mail: "Vi springer over i denne omgang."
HK Privat er med cirka 110.000 medlemmer den største af fire sektorer i HK Danmark, og pensionsalderen var som i både FOA og 3F til debat, da sektoren holdt kongres i 2019. De delegerede besluttede, at HK Privat skulle arbejde for at stoppe en yderligere stigning i pensionsalderen og samtidig arbejde for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.
>>LÆS OGSÅ: HK'ere kræver en værdig tilbagetrækning
– HK Privat har siden sin kongres presset på i forbundet, og det pres har fået landets næststørste fagforbund til at skifte signaler. Det, tror jeg, er meget vigtigt, og jeg er sikker på, at HK's holdning bliver båret videre til beslutningstagerne, siger Simon Thøgern, formand for HK Privat, til Arbejderen.
Politikerne lytter
Han er overbevist om, at politikerne i både rød og blå blok er meget opmærksomme på, hvad fagbevægelsen melder ud om pensionsalderen.
– Det er min vurdering, at Folketinget tager den her beslutning nu, men at de så senere, sandsynligvis når Pensionskommissionen er kommet med sine anbefalinger, tager en debat om, hvad pensionsalderen skal være.
– Jeg tror faktisk, at der blandt politikerne er en bred anerkendelse af, at man ikke bare kan blive ved at lade pensionsalderen stige hvert femte år som forudsat i velfærdsaftalen, men at de leder efter, hvad man så gør, lyder det fra Simon Thøgern.
Mange af de lokale HK-afdelinger har tilsluttet sig kampagnerne #68ErMereEndNok og #Stop 68, der har gennemført et væld af aktiviteter for at sætte fokus på pensionsalderen. Kampagnerne har nu tilslutning fra omkring 100 faglige organisationer, der tilsammen repræsenterer mere end 462.000 medlemmer.
>>LÆS OGSÅ: Danmarks tre største fagforbund kræver opgør med stigende pensionsalder
Og så er der Dansk Metal
Mens der i store dele af fagbevægelsen er en udbredt opfattelse af, at det er uholdbart at fortsætte med at lade pensionsalderen stige, så holder Dansk Metal fast i, at velfærdsforliget er nødvendigt.
>>LÆS OGSÅ: Dansk Metal støtter velfærdsaftale og højere pensionsalder
– Dem, der mener, at vi bør stoppe stigningen i pensionsalderen nu, bør også give i hvert fald en indikation af, hvor pengene skal komme fra. For jeg kan ikke se, hvordan det kan lade sig gøre, uden at det får store negative konsekvenser for samfundet og for økonomien, siger Metals cheføkonom Thomas Søby til A4 Arbejdsliv.
Kampagnerne for at stoppe pensionsalderen ved de 68 år, som politikerne allerede har besluttet, har bebudet aktioner i forbindelse med Folketingets behandling af forslaget om, at pensionsalderen skal stige til 69 år fra 2035.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278