29 Apr 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forhandlere raser over KL-angreb

Provokation i ellevte time

Forhandlere raser over KL-angreb

KL-direktør mener, at en storkonflikt kan blive enden på den danske aftalemodel. De faglige forhandlere hører det som en trussel om at afskaffe konfliktretten, og de er rasende.

Det var en sammenbidt Flemming Vinther, chefforhandler for de ansatte på statens område, der onsdag mødte op i Forligsen for at bakke op om de faglige forhandlere på det kommunae område.
FOTO: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1 af 1

Direktør for Kommunernes Landsforening (KL) Kristian Wendelboe har i den grad fået de faglige forhandlere fra både statens, det kommunale og regionale overenskomstområde op i det røde felt.

Han siger jo egentlig, at hvis vi bruger de helt legitime våben, der ligger i den danske aftalemodel, så tager vi de våben fra jer.
Flemming Vinther, formand for CFU

Det sker med et interview, hvor Kristian Wendelboe siger, at den danske aftalemodel er sat på en hård prøve i det aktuelle overenskomstforløb, og at selve dens fremtid står og falder med udfaldet af forhandlingerne.

– Hvis det her kommer til en konflikt, bliver det så voldsomt, at man er nødt til at forhindre, at det sker igen. Al politisk energi på Christiansborg vil gå på at undgå at komme i den her situation igen, siger han i interviewet.

Reaktionen fra Flemming Vinther, de statsansattes chefforhandler ved OK 2018, er ikke til at tage fejl af:

– Det er en uhørt og helt unødig provokation. Han siger jo egentlig, at hvis vi bruger de helt legitime våben, der ligger i den danske aftalemodel, så tager vi de våben fra jer, siger Flemming Vinther til Arbejderen og tilføjer, at det er ekstrem dårlig timing og på "ingen måde hjælpsomt i en i øvrigt svær proces."

Hovedarkitekt bag lærerlockouten

Kristian Wendelboe er ikke en hvem som helst. Han har været direktør for KL siden 2011, og ifølge Politiken var han selveste hovedarkitekten bag lærerlockouten i 2013, som resulterede i et regeringsindgreb og en lov, der siden har dikteret lærernes arbejdstid.

>>LÆS OGSÅ: Forhandlingsmodel giver arbejdsgiverne fordele

Interviewet blev offentligjort onsdag - samme dag, hvor Forligsmanden havde indkaldt arbejdsgiverne i KL og fagforbundene på det kommunale område til møde. Forhandlingerne kan være sidste udkald for at lande en samlet aftale på det offentlige arbejdsmarked. Lykkes det ikke, så træder strejker og lockout i kraft.

>>LÆS OGSÅ: Socialdemokratiet støtter massiv lockout

At det er netop Kristian Wendelboe, der kommer med udmeldingen, opfatter FOA's forbundsformand Dennis Kristensen som en slet skjult trussel. 

– KL-direktøren lægger i interviewet en skarpladt maskinpistol på forhandlingsbordet med retning direkte mod lønmodtagerne, mens han presser fingeren mod aftrækkeren, skriver en rasende Dennis Kristensen i sin overenskomstdagbog.

Den kvindelige chefforhandler på det regionale område Grete Christensen, formand for Sundhedskartellet, tilslutter sig de to rasende mandlige kolleger. Også hun er forarget over, at KL har sendt sin administrerende direktør ud i et angreb på aftalemodellen i den offentlige sektor.

Arbejdsgiverne skyld i konflikt

– Jeg vil minde Wendelboe om, at det jo ikke er lønmodtagerne, der har stået for konflikterne på det offentlige arbejdsmarked. I 2013 var det arbejdsgivere, der lockoutede en samlet lærergruppe, og denne gang lægger de stort set hele den offentlige sektor ned med deres masse-lockout, siger Grete Christensen til Arbejderen.

>>LÆS OGSÅ: Kommuner fastholder stor-lockout af ansatte

De tre faglige forhandlere finder det uhørt, at de offentlige arbejdsgivere først varsler Danmarkshistoriens mest omfattende lockout mod offentligt ansatte, som de så efterfølgende kan bruge som argument for et regeringsindgreb.

– Det skal bruges til ikke bare et lovindgreb her og nu, men til efterfølgende at fjerne eller begrænse muligheden for at bruge strejke og lockout i den offentlige sektor. KL har deltaget i planlægningen af mega-lockouten ikke blot for at presse storebror på Christianborg til at komme kommunerne til undsætning her og nu i 2018, men også for at trække tænder ud på de offentligt ansatte i al fremtid, mener Dennis Kristensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. apr. 2018 - 10:36   12. apr. 2018 - 08:00

OK 2018

noc@arbejderen.dk