Et godt forlig, som opfylder hovedkravene og som kan bane vejen for nye forlig.
Det var vurderingen fra de fagforeninger, som onsdag morgen valgte at indgå det første overenskomstforlig på det offentlige område.
Vi efterlader ikke lærerne på perronen. Og vi skal også sikre en aftale for de statsansatte.
Mona Striib, nyvalgt FOA-formand
Aftalen, som er indgået mellem 11 LO-forbund samt Dansk Socialrådgiverforening, der er et FTF-forbund, opfylder præcis det, som fagforeningerne har lagt i solidaritetspagten, påpeger Dennis Kristensen, som i går afgik som forbundsformand i FOA.
>> LÆS OGSÅ: Farvel til fagtoppens rebel
Aftalen indeholder en lønramme på 8,1 procent over tre år. Rammen dækker over generelle lønstigninger på 6,81 procent samt penge til en ligelønspulje og en lavtlønspulje. Ligeledes er der aftalt en ny reguleringsordning, som fremadrettet betyder en parallel lønudvikling mellem offentligt og privat ansatte.
Spisepausen
– Vi er faktisk enige om alt andet end spisepausen, hvor nogle har haft behov for større betryggelse, siger Dennis Kristensen.
Aftalen omkring spisepausen er indgået som en aftale i et sidepapir, og det vurderer fagforeningerne – i samråd med LO's jurister – er tilstrækkelig tryghed.
– Så er der andre, der ønsker en større tryghed, og det koster en pris hos arbejdsgiverne. Den pris ville vi ikke betale, og vi ville ikke betale for, at andre fik den. Så det har været helt naturligt, at dem, der vil have det ekstra, må tage stilling til, om de vil betale ekstra for det, lyder det fra Dennis Kristensen.
De 11 fagforeningers aftale omfatter 40.000 regionalt ansatte, mens de 100.000 sygeplejersker, læger, fysioterapeuter, jordemødre og akademikere i FTF og AC ikke er med i aftalen. Blandt andet de akademiske fagforeninger ønsker at få spisepausen skrevet ind i overenskomsten.
Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet og forhandlingsleder på det regionale område, er overrasket over den opståede situation.
– Vi er i fællesskab kommet rigtig langt med blandt andet økonomien, men der mangler stadig noget. Desværre var der en række forbund, der mente, at nu var deres krav opfyldt, og valgte at gå solo. Men fællesskabet står stadig fast på en løsning for alle, siger hun.
Energi i sammenholdet
De kommunalt ansattes topforhandler, Anders Bondo Christensen, mener ikke, at den indgåede aftale er god nok:
– Delforliget synes vi ikke er godt nok, for ellers var det jo et forlig, vi havde indgået. Det er ingen hemmelighed, at jeg ønskede, at vi havde lavet forliget samlet, det har vi så ikke, men de andre organisationer er stadig i forhandling, og så må vi se, om vi kan nå i hus alle sammen stadigvæk, siger han til Folkeskolen.dk.
Han vil ikke forholde sig til, om den såkaldte musketered er brudt:
– Jeg tror stadigvæk, der er masser af energi i det sammenhold, der er i fagbevægelsen, og jeg håber stadig på, at vi alle sammen kan komme i mål, siger lærerformanden.
Det blev også understreget af Mona Striib, som onsdag blev valgt som ny forbundsformand på FOA's ekstraordinære kongres:
– Vi efterlader ikke lærerne på perronen. Og vi skal også sikre en aftale for de statsansatte, sagde hun og tilføjede:
– Det er mit håb, at vi i morgen får landet en aftale på det kommunale område. Et resultat på det regionale og kommunale område skal få Moderniseringsstyrelsen til at skifte kurs, understregede Mona Striib.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278