Efter at have brugt hele pinsen på at forhandle, lykkedes det mandag for regeringen og Enhedslisten at blive enige om en ny redningspakke til de arbejdsløse, som har mistet, eller vil miste, retten til dagpenge som følge af dagpengereformen, der trådte i kraft 1. januar.
Men selvom aftalen forhindrer tusinder af arbejdsløse i at miste dagpengene, og i værste fald også muligheden for at få kontanthjælp, står de arbejdsløse fra Århus Arbejdsløshedsnetværk ikke med armene over hovedet.
- Der er ikke brug for flere lappeløsninger som akutpakkerne eller regeringens nye midlertidige ydelse, som svarer til kontanthjælp, siger Morten Holck, talsperson for det tværpolitiske arbejdsløshedsinitiativ.
Vi går stadig efter at få et ordentligt dagpengesystem.
Christian Juhl, arb.markedsordfører Enhedslisten
Aftalen løber frem til udgangen af 2016, og den indfører en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse til de arbejdsløse, der har opbrugt deres to års dagpengeret. Ydelsen er på 60 procent af det maksimale dagpengeniveau for ikke-forsørgere og 80 procent for forsørgere. I kroner svarer det til 13.884 kroner om måneden før skat for forsørgere, og 10.413 før skat for ikke-forsørgere.
- I stedet er der brug for en permanent løsning, hvor alle, som kan arbejde, enten tilbydes et job til overenskomstmæssig løn eller kan få dagpenge, mener Morten Holck.
Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, betegner den indgåede aftale som nødvendig, hamrende vigtig men midlertidig. Der vil stadig være folk, som mister eller har mistet retten til dagpenge efter de gamle regler.
- Vi vurderer, at 4-6.000 mennesker alene af den grund vil komme til at stå uden dagpenge. Heraf vil ca. halvdelen kunne få kontakthjælp – og resten har ingen forsørgelse, siger Christian Juhl, Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, til Arbejderen.
Hvorfor vente?
Fagbevægelsen roser aftalen og er især tilfreds med, at det lykkedes for Enhedslisten at forhindre, at den skulle betales gennem højere kontingent til a-kasserne, som regeringen havde lagt op til.
Formand for den faglige hovedorganisation FTF, Bente Sorgenfrey, ærgrer sig imidlertid over, at aftalen ikke ændrer på, at arbejdsløse i dag skal arbejde i et år for at genoptjene retten til en ny dagpengeperiode.
Både FTF og den anden hovedorganisation LO mener, det er vigtigt, at den nye dagpengeaftale følges op af diskussioner om et tidssvarende dagpengesystem.
Sammen med FOA og Dansk Metal peger de på, at der er akut behov for at lempe genoptjeningsreglerne.
- Det bør vi gøre med det samme, og ikke vente på en kommission eller til 2015, siger Dansk Metals forbundsformand, Claus Jensen.
Han hentyder til regeringens plan om at nedsætte en dagpengekommission til kulegravning af hele dagpengeområdet. I foråret 2015 skal den fremlægge ideer til en »fremtidssikring af dagpengesystemet«.
Fortsæt presset
Heller ikke Enhedslisten ser nogen grund til at vente to år, før man skrider til handling.
- Man skal huske, at der ikke er tale om en varig forbedring for de arbejdsløse. I 2017, hvor den her aftale udløber, står vi stadig tilbage med den elendige dagpengereform, som den forrige regering vedtog sammen med de Radikale, siger han til Arbejderen.
Ordføreren giver de mange mennesker, der aktivt har protesteret over reglerne og krævet ændringer, æren for, at det overhovedet er lykkedes at få regeringen til at sætte sig til forhandlingsbordet.
- Vi går stadig efter at få et ordentligt dagpengesystem. Derfor håber jeg, at der stadig er mange, som vil fortsætte med at samle underskrifter ind for dagpengeforbedringer, at der stadig bliver gennemført en arbejdsløshedskaravane og hvad der ellers måtte være af dagpengeaktviteter, siger Christian Juhl og understreger, at hvis bevægelserne lægger pres på, vil Enhedslisten gøre hvad de kan i Folketinget.
I morgen skal Folketinget førstebehandle tre konkrete forslag til en bedre dagpengelovgivning. Enhedslisten foreslår, at man skal have ret til en ny dagpengeperiode efter tre måneders arbejde, at dagpengeperioden igen bliver på fire år, og at reglerne om supplerende dagpenge bliver forbedret.
Ændret den 22.5. kl. 18.50
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278