07 Jul 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fredag falder der dom i sms-sagen

Principiel sag bliver afgjort

Fredag falder der dom i sms-sagen

Tre år er gået, siden ledelsen på Aarhus Havn snagede i sms'erne på en mobil tilhørende en tillidvalgt. Fredag afgør Retten i Aarhus, om ledelsen skal straffes eller den går fri.

Er det i orden, at arbejdsgivere læser sms-beskeder på tillidsvalgtes mobiltelefon? Retten i Aarhus afsiger dom fredag.
FOTO: Arbejderen
1 af 1

I morgen fredag afgør Retten i Aarhus, om det var ulovligt, da ledelsen på Aarhus Havn læste sms-beskeder på en arbejdstelefon tilhørende arbejdsmiljørepræsentant Frants B. Rasmussen. Han og to kolleger blev efterfølgende fyret.

En sikkerheds-repræsentant har særligt brug for at kunne føre fortrolige samtaler med sine kolleger om private oplysninger.
Jakob Berger Nielsen, statsadvokat.

Statsadvokaten har rejst tiltale mod tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen og driftsleder Poul Erik Jessen, der i 2012 undersøgte sms-beskederne. 

Den såkaldte sms-sag udsprang af en længerevarende faglig konflikt på Aarhus Havn. Konflikten skærpes, da havnedirektøren beordrer Frants B. Rasmussens telefon tømt for sms’er. Formanden for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard (S), godkender, at det sker.

På baggrund af 1000 sms’er i telefonen bliver tre kranførere efterfølgende bortvist. Blandt dem Frants B. Rasmussen. Det sker i november 2012.

Statsadvokaten er ikke i tvivl

Fremgangsmåden var klart ulovlig, sagde vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen under sin procedure i retten i sidste uge.

– Ledelsen fik en uventet mulighed for at gå på fisketur efter oplysninger. Man trækker derefter trawlet ud og ser, hvad der kommer frem af arbejdsrelaterede sms-beskeder. Det er alt for vidtgående, sagde Jakob Berger Nielsen til Fagbladet 3F.

Vicestatsadvokaten lagde vægt på, at telefonen også blev benyttet til privat brug, og at den blev brugt af en tillidsvalgt.

– En sikkerhedsrepræsentant har særligt brug for at kunne føre fortrolige samtaler med sine kolleger om private oplysninger, sagde Jakob Berger Nielsen.

Hvem vil være tillidsrepræsentant?

Den tidligere kranfører Frants B. Rasmussen frygter, at der fremover bliver frit spil for arbejdsgiverne til at spionere de ansatte, hvis ikke de tiltalte bliver dømt.

– Det vil betyde, at ledelser kan gøre, hvad der passer dem, og måske også, at det bliver sværere at få valgt tillidsfolk fremover, siger Frants B. Rasmussen til fagbladet 3F.

Statsadvokaten kræver en bøde til Aarhus Havn på 20-25.000 kroner og til hver af de tiltalte på 5-10.000 kroner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. sep. 2015 - 11:12   17. sep. 2015 - 14:11

SMS-SAG

noc@arbejderen.dk
Sms-sagen fra Aarhus Havn
  • I 2012 beordrede direktøren på Aarhus havn, Bjarne Mathiesen, en arbejdsmiljørepræsentants telefon tømt for sms’er. Det skete som led i en faglig konflikt. Formanden for havnebestyrelsen, borgmester Jakob Bundsgaard (S), godkendte at det blev gjort.

  • På baggrund af 1000 sms’er i telefonen blev tre kranførere, Keld Sørensen, Frants Birger Rasmussen og Kai Villadsen, efterfølgende bortvist i november 2012. To af dem var arbejdsmiljørepræsentanter. 

  • De tre fyrede og 25 tilbageværende kranførere meldte borgmesteren og havnedirektøren til politiet for overtrædelse af straffelovens bestemmelser om brevhemmeligheden. Alle de 28, som stod bag anmeldelsen, havde modtaget eller sendt sms'er til telefonen med de beslaglagte beskeder.

  • I februar 2013 afviste Østjyllands Politi at rejse sagen. Den afgørelse bliver senere omgjort af statsadvokaten i Viborg, og sagen røg videre til Datatilsynet. I september 2014 gav Datatilsynet havnearbejderne medhold i, at aflytningen var ulovlig

  • Den 9. oktober besluttede Østjyllands Politi igen at standse yderligere efterforskning af sagen.

  • Havnearbejderne klagede til Statsadvokaten, som den 15. oktober besluttede at omgøre politiets afgørelse, således at efterforskningen skulle fortsætte. Samtidig rejste Statsadvokaten sigtelse mod Jakob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen.

  • Den 18. september 2015 afsagde Retten i Aarhus dom, og den tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen blev dømt for ulovligt at have læst sms'er på en arbejdstelefon tilhørende arbejdsmiljørepræsentant Frants B. Rasmussen.

  • I april 2016 blev Bjarne Mathiesen frifundet ved Vestre Landsret med dommerstemmerne to-et. Han blev dog ikke frifundet, fordi Landsretten mente, at det var lovligt, at han havde læst sms-beskeder på en arbejdstelefon. Frifindelsen skyldes udelukkende, at to af dommerne mente, at den fratrædelsesaftale, der var indgået mellem de tre bortviste kranførere og Aarhus Havn, betød, at havnen ikke efterfølgende ville blive mødt med nogen form for retssager.

>> Se alle artikler i sagen her