Offentligt ansattes ytringsfrihed er under pres, og det truer selve velæfrdssamfundet. Sådan lyder den entydige konklusion hos fagforbundet FOA på en helt ny rapport fra RUC, Roskilde Universitet.
De offentligt ansattes ytringsfrihed er med til at sikre, at den enkelte borger får en ordentlig hjælp og service.
Dennis Kristensen, FOA.
Rapporten viser, at to ud af tre ansatte i ældreplejen frygter repressalier, hvis de afslører kritisable forhold på arbejdspladsen.
– De offentligt ansattes ytringsfrihed er truet, og det truer selve grundlaget for velfærdssamfundet. De offentligt ansattes adgang til at fortælle offentligheden om forholdene i den offentlige sektor er afgørende for gennemsigtigheden i den offentlige forvaltning og dermed i det offentliges levering af velfærds- og serviceydelser, siger FOA' s forbundsformand Dennis Kristensen.
FOA organiserer flere end 180.000 medlemmer, der arbejder på sygehuse, plejehjem, i børnehaver og vuggestuer, som buschauffører og rengøringsansatte.
Privat versus offentlig
Undersøgelsen fra RUC - udarbejdet af lektor Rasmus Willig og lektor Anders Ejrnæs - viser, at niveauet af selvcensur er højere blandt FOA-medlemmer end hos ansatte i andre professioner. Og at der også en forskel mellem privat- og offentligt ansattes oplevelse af jobsikkerhed.
Eksempelvis var der blandt magistrene cirka 21 procent, der svarede ja til, at de havde holdt kritik tilbage på grund af frygt for negative repressalier. Hos FOA-medlemmerne gælder det imidlertid 34,6 procent af de privatansatte og 27,7 procent af de offentligt ansatte. Dette gælder for alle medlemmer i ældreplejen. Resultatet er imidlertid isoleret set endnu højere for hjemmeplejen. Her er det 38,9 procent af de privatansatte og 25,7 procent af de offentligt ansatte, der har undladt at kritisere deres arbejdsplads af frygt for negative konsekvenser.
"Forskellen mellem den samlede ældrepleje og den del, der udgøres af hjemmeplejen, er interessant, fordi det er de virksomheder, der opererer indenfor hjemmeplejen, som er gået konkurs de senere år. Blandt disse er der altså endnu flere blandt de ansatte, som ikke tør ytre sig," fremgår det af rapporten.
– Det er skræmmende tal, særligt i en tid hvor nogle politikere presser på for at privatisere og udlicitere endnu flere dele af velfærdssystemet, siger Dennis Kristensen, der efterlyser klart og tydelig lovgivning, der sikrer den samme retsstilling for offentlige og privatansatte.
En reel frygt
At frygten for at blive fyret, hvis man tager bladet fra munden, er helt reel, har Hanne Staal fra Aarhus mærket på egen krop. Den aarhusianske social- og sundhedsassistent henvendte sig sidste år til Embedslægen, fordi hun og kollegaerne oplevede, at plejen på Bøgeskovhus i Aarhus var kritisabel. De havde uden held forsøgt at rejse kritikken overfor ledelsen. Det private firma Forende Care, som driver Bøgeskovhus, ville først fyre tillidsrepræsentanten. Fyresedlen blev erstattet med en skriftlig advarsel, som firmaet trak tilbage i sidste måned. Prisen for at bruge sin ytringsfrihed har for Hanne Staal været en længere sygemelding, og at hun nu skal ud og finde et nyt arbejde.
Dennis Kristensen mener, det er helt grundlæggende, at medlemmerne tør gøre omverdenen opmærksom på ressourcemangel og svigt.
– Hvis de ikke tør sige fra, når de oplever, at forholdene ikke er i orden, hvem skal så råbe vagt i gevær, når systemet svigter? De offentligt ansattes ytringsfrihed er med til at sikre, at den enkelte borger får en ordentlig hjælp og service, understreger forbundsformanden.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278