20 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Frygten lurer på havnen i Aarhus

Svært for 3F at organisere

Frygten lurer på havnen i Aarhus

De enorme byggerier på Aarhus havn har været præget af underbetaling, fusk og trusler. Søren Fisker fra 3F kører rundt og forsøger at rydde op i råddenskaben.

Søren Fisker sammen med den polsktalende tolk, Olla Anna Carlsen, foran Navitas Park, der blandt andet skal huse byens ingeniørhøjskole og maskinmesterskole. Der var ikke plads til en eneste lærling på pladsen - på et byggeri, der skulle markere fremtidens skole.
FOTO: PN
1 af 1

- Det er dybt pinligt!

Søren Fisker peger på den markante stjerneformede kolos på havnefronten. Navitas Park, hvis ydre skal efterhånden står færdigt.

- Der var ikke plads til en eneste lærling på pladsen - på et byggeri, der skulle markere fremtidens skole, siger Søren Fisker.

Hvis de har kontakt med os, mister de deres arbejde. De får at vide, at hvis de snakker med os eller Arbejdstilsynet, så er det ud af vagten. Derfor står mange af dem bare og kigger ned i jorden, når vi kommer.

Søren Fisker, konsulent i 3F

Han er på ingen måde imponeret over forholdene på Navitas, der blandt andet skal huse byens ingeniørhøjskole og maskinmesterskole.

Den 45-årige murerarbejdsmand og beton'er arbejder til dagligt med at organisere folk på de mange byggepladser, der fuldstændigt forandrer havneområdet i Aarhus, og arbejde for, at forholdene er i orden. Særligt Navitas har holdt ham travlt optaget siden 2011.

Skattesnyd og skjulte ulykker

Betonarbejdet på byggeriet er blevet udført af polske ansatte fra underentreprenøren Budomex for koncernen Pihl & Søn, og listen over problemer og skandaler i Budomex er lang:

Skjulte arbejdsulykker, skattesnyd, underbetaling, manglende løn og fyringer af fagligt aktive er blot nogle af problemerne.

- I 2011 tog vi kontakt til Navitas med store forhåbninger om at organisere de mange udlændinge, der kom. Vi havde lavet en hel hvidbog og var klar til at gå i dialog med selskabet. Men det var ikke nemt. Vi blev holdt hen og holdt hen. De ønskede ikke dialog med os, forklarer 3F'eren.

Frygten blandt de polske betonarbejdere er stor, fortæller Søren Fisker, der sammen med sine kolleger forsøgte at komme i snak med folk.

- De tør slet ikke blive set sammen med os. Deres fornemmelse er, at Budomex ved, hvor de er, og at der er stikkere i alle skurene.

På trods af weekendmøder, skadestuebesøg, gløgg, pølser og hyppige besøg på pladserne har det været svært at få polakkerne i tale. Det er der en grund til, mener Søren Fisker.

- Hvis de har kontakt med os, mister de deres arbejde. De får at vide, at hvis de snakker med os eller Arbejdstilsynet, så er det ud af vagten. Derfor står mange af dem bare og kigger ned i jorden, når vi kommer.

Han kalder metoden for del og hersk.

- Folk bliver også sendt hjem, hvis de er utilfredse med forholdene. Så de er bange, det siger sig selv.

Fyret efter 3F-møde

Søren Fisker var med til at organisere 20 polske betonarbejdere på Navitas i 3F. Nu er der kun to tilbage. Resten er sendt hjem til Polen.

Flere blev fyret efter at have været til informationsmøde med varm lumumba hos 3F. Budomex afviser at der er en sammenhæng mellem fyringerne og den faglige interesse.

To andre polske arbejdere blev fyret af Budomex, efter at de havde vidnet mod et andet polsk firma, Komal, i en svensk sag om underbetaling.

- Det er tydeligt, at de polske firmaer taler sammen på tværs af grænserne, konkluderer Søren Fisker.

Igen benægter Budomex, at fyringerne er begrundet i de ansattes faglige aktiviteter.

Som at besøge Stasi

- Jeg synes det er fint med et internationalt islæt, men det er da ærgerligt, at en stor del af skattegrundlaget forsvinder, fordi firmaerne bevidst går efter udenlandske ansatte, funderer Søren Fiske, da han svinger bilen ind ad Skolebakken.

En journalist fra P4 Østjylland ringer i det samme for at høre mere om Pihl & Søns opførsel på de bynære havnearealer, hvor der i alt bliver gjort plads til 7.000 beboere og 12.000 arbejdspladser

- Firmaet har generelt været fjendtligt stemt over for fagforeningen. Det er som at komme ind til Stasi: Hvor skal du hen? Hvem skal du snakke med? Hvorfor skal du det?

- Det har nok noget at gøre med, at vi fandt problemer hver gang vi kom, så det endte med et 48-timers møde eller lignende, siger Søren Fisker.

Andre byggepladser på havnen tager fagforeningens besøg mere roligt, forklarer han.

Over 150 polakker har arbejdet for Budomex på havnen, og problemerne bliver ved med at dukke op. I december sidste år var lønnen på byggeriet forsinket, og firmaet ”glemte” at betale søgne- og helligdagesbetaling. Det betød en bod på 125.000 kr.

- Det er mærkeligt, de stadig ikke kan finde ud af det, når de nu har været her så længe, griner Søren Fisker.

Tre gange har bygningsarbejdere blokeret for tilkørsel af beton på Navitas i protest mod forholdene.

Ved siden af Navitas Park er 65-70 polakker i gang med at bygge Bestsellers nye hovedkvarter. Der mangler endnu nogle etagers betonarbejde. Igen er det Budomex, der er i gang for Pihl & Søn.

- Her er der også problemer med sikkerheden, men de er under skarpt opsyn fra Arbejdstilsynet, så det begynder at blive bedre.

En polsk bygningsarbejder beskyldte i december 2012 firmaet for at maskere alvorlige ulykker på Bestseller, ligesom det skete på Navitas-byggeriet

Det handler om tillid

Mange af problemerne - også snyd med løn og skat - kan være svære at dokumentere - men det er ikke umuligt, påpeger Søren Fisker.

- Der er altid nogen, der føler sig snydt og kan fremvise lønsedler og anden dokumentation. Det handler om at skabe en god kemi og tryghed og vise, at de kan stole på dig, for de er som sagt hundeangst. Nogle af dem kan godt se, at hvis de ikke tager skridtet, ændrer det sig aldrig, siger 45-årige Søren Fisker.

Han lyser pludselig op og peger på de betonvægge, der rejser sig på multimediehusets grund ved Europaplads.

- Det der bliver et fantastisk byggeri, siger Fisker med slet skjult begejstring.

Forholdene er også langt bedre her end på nabogrunden. Blandt andet er der en mentorordning i betonen, så unge, der mangler en fast hånd, kan få et skub i den rigtige retning.

Men for at forbedre situationen på havnen, er det nødvendigt at kigge uden for Aarhus, mener Søren Fisker.

- Vi kan hente inspiration Region Nordjylland, hvor de har besluttet, at alle, der skal arbejde på det nye supersygehus, skal være på dansk overenskomst. Man skal huske på, at bygherren sagtens kan stille den slags krav, siger 3F-konsulenten.

Han nævner byggeriet på Skejby Sygehus som et andet godt eksempel.

Her skal alle bære et ID-kort, og for at være på pladsen, skal man have et tre ugers sikkerhedskursus. På hjelmene står i øvrigt, hvad den enkelte må arbejde med.

Folk fik nok på Isbjerget

På vej forbi Mols-linien kommer boligkomplekset Isbjerget til syne. Byggeriet blev ramt af blokade og strejke, da 13 polske håndværkere havde en halv million kroner til gode i løn.

- Bygherren var jo vores eget PensionDanmark, og så skal tingene altså være i orden. Det kom de først, da folk satte sig på røven og sagde: Vi finder os ikke i det. Den erfaring kan vi så tage med os videre, siger Søren Fisker.

Han mener dog, at der skal meget til, før folk reagerer på byggepladserne i dag.

- Man er presset af dagpengeregler og social dumping, og mange er bange for at ryge ud. Derfor tænker mange også mere på at optjene timer end på, hvad de får i løn.

Der er ikke store problemer på alle havnens byggerier. De polakker, der har lavet betonarbejde på Lighthouse-byggeriet er for eksempel sikret løn efter overenskomsten, forklarer Søren og nikker hen mod de halvfærdige boligbyggerier.

Kommunen vil skærpe regler

De mange sager om fusk og underbetaling har for nylig fået Aarhus Kommune til at reagere og stramme op på sine sociale klausuler. Der skal indføres kædeansvar, så hovedentreprenøren hæfter, hvis underentreprenørens ikke opfylder sine forpligtelser.

Målet er, at der fremover ikke længere foregår social dumping og underbetaling af udenlandske arbejdere for skattekroner i Aarhus.

Artiklen har været bragt i TLB nyt, Fagbladet for 3F Transport, Logistik & Byg i Aarhus.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. aug. 2013 - 11:23   08. aug. 2013 - 11:30

Social dumping

Peter Rasmussen
Sager på Aarhus Havn

Navitas Park

Pihl & Søns underentreprenør, Budomex, undlod at anmelde mindst tre arbejdsulykker til Arbejdstilsynet i 2012. Firmaet forbød ansatte at ringe efter en ambulance.

Budomex har gennem et halvt år snydt systematisk med løn, pension, sygepenge og overtidsbetaling. I marts 2012 betalte firmaet bod i sagen

Firmaet har ifølge ansatte truet med fyring, hvis folk var medlem af en fagforening.

Ansatte er blevet afskediget efter at have været til møde med 3F.

Manglende søgne- og helligdagsbetaling og manglende løn betød en ny bod i februar 2013.

Isbjerget

13 polske ansatte manglede i juli 2012 en halv million kroner i løn, pension og feriepenge. Firmaet Handtrade havde desuden trukket de ansatte i skat, men ikke indbetalt pengene.

Bestsellers hovedkvarter

Anklager om maskering af sikkerhedsproblemer hos underentreprenøren Budomex. Byggeriets hovedentreprenør er Pihl & Søn.

 

Søren Fisker
  • 45 år

  • Konsulent, ansat af 3F TLB og 3F Rymarken. Betalt af Byggegruppen 3F.

  • Murerarbejdsmand og betonarbejder. Tidligere kloakmester