Den nystiftede fond The Human Bank Foundation og den lille LO a-kasse ”Min A-kasse” tilbyder nu en yderst utraditionel løsning på Danmarks problemer med de arbejdsløse.
Frys dem ned, lyder forslaget, der ifølge initiativtagerne vil gavne både “den enkelte arbejdsløse, Danmarks økonomi og vores fælles miljø”.
Det svarer lidt til at gå i seng om aftenen og så stå op næste dag og gå på arbejde. Du har blot sovet i en længere periode.
Dr. Duratus.
I en film, der er lagt på YouTube, fortæller Dr. Duratus fra The Human Bank Foundation, at et nyt teknologisk gennembrud gør det muligt at fryse de arbejdsløse ned, til deres arbejdskraft igen bliver efterspurgt på arbejdsmarkedet.
- Human Bank Foundation tror på, at alle skal ha’ en chance – det tjener samfundet bedst. Det er jo et absurd spild, at mennesker går rundt uden at bidrage til produktionen. Særligt i en situation, hvor der om føje år vil være mangel på kvalificeret arbejdskraft. Derfor er vi klar til at give de arbejdsløse en timeout. Det svarer lidt til at gå i seng om aftenen og så stå op næste dag og gå på arbejde. Du har blot sovet i en længere periode, uddyber Dr. Duratus.
Kommunikationschef i Min A-kasse, Simon Bauer, indrømmer overfor Arbejderen, at “frys-ned-projektet” er udtryk for tyk satire.
Inden han bliver alvorlig, kan han alligevel ikke dy sig for at bemærke et par af de spørgsmål, der har rejst sig i forbindelse med den utraditionelle løsning på et stort samfundsproblem, som samarbejdet mellem en stribe a-kasser og den langskæggede “doktor” tilbyder.
- Hvordan siger man for eksempel farvel til sin familie, og hvordan holder man liv i sit forhold, hvis man ligger i en fryser i nogle år, spørger Simon Bauer, inden han slår over i en mere alvorlig tone.
- Det her er et satirisk opråb fra Min A-kasse, om den måde vi betragter og behandler arbejdsløse på. Selvom det er helt almindeligt at være arbejdsløs, så bliver de arbejdsløse alligevel hængt ud som både dumme og dovne, forklarer Simon Bauer på vegne af a-kassesamarbejdet.
Projekt “menneskebank” følger i det spor, som Projekt Respekt lagde ud i 2012. Med det forsøgte Min A-kasse at gøre op med de fordomme, der fulgte de mennesker, som var så uheldige ikke at have et arbejde. Erfaringerne fra Projekt Respekt viste, at arbejdsløse ikke føler sig værdsat. Det at skaffe sig et arbejde er blevet den enkeltes ansvar.
- Den beskæftieglsespolitik, der er blevet ført i over ti år, har været med til at individualisere problemet, og 2012 var ikke det år, vi fik vendt den debat, mildt sagt. I den offentlige debat er det stadig de arbejdsløse og ikke manglen på job, som er problemet. Og det virker endda, som om den holdning har fået yderligere vind i sejlene, lyder det fra kommunikationschefen.
Inden det nye projekt blev søsat, var der mange spørgsmål at tage stilling til. For eksempel om ideen var for langt ude til, at dem, Min A-kasse ville have i tale, forstod meningen? Og nok så vigtigt - ville det støde de arbejdsløse selv?
- Vi mener, at vi kan holde tunge lige i munden, og mon der er nogen, der for alvor tror, at vi vil fryse folk ned, bemærker Simon Bauer.
Med kampagnen henvender Min A-kasse sig til de politikere, som koldt og kynisk behandler de arbejdsløse med manglende respekt. Til arbejdsgivere, som ikke lever op til deres ansvar for at bidrage til løsningen af et enormt samfundsproblem. Og endelig bredt til almindelige mennesker for at få dem til at tænke over, hvordan de arbejdsløse bliver behandet, og hvordan de selv betragter folk, der ikke kan få et arbejde.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278