Det blev et "ja, men" til et fortsat samarbejde med LO om at udarbejde et grundlag for en ny hovedorganisation. Det stod klart efter en over to timer lang debat på FTF-kongressens anden arbejdsdag.
Det eneste ultimative krav, jeg vil stille til et nyt hovedforbund, er, at det bliver politisk uafhængigt.
Anders Bondo Christensen, Lærerforeningen
Især spørgsmål om det interne demokrati, fremtiden for de små FTF-forbund og forholdet til Socialdemokraterne i en ny fælles hovedorganisation var blandt bekymringerne som prægede debatten.
– Det eneste ultimative krav, jeg vil stille til et nyt hovedforbund, er, at det bliver politisk uafhængigt, sagde Lærerforeningens Anders Bondo Christensen blandt andet i sit indlæg.
FTF's anderledes forhold til det politiske liv blev understreget af, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stod for gæstetalen på kongressens første dag. En tale som på LO's kongresser altid er reserveret Socialdemokraternes formand.
Fælles udfordringer
Sådan må det ikke blive i en ny hovedorganisation. Det fastslog delegerede fra en række forbund.
– Det ligger rigtig mange af os meget på sinde, at en ny hovedorganisation stiller sig neutralt i forholdet til de politiske partier, sagde Finansforbundets Jakob Thorgaard fra talerstolen.
Ligesom mange andre ser han dog også muligheder i et samarbejde på trods af forskellighederne mellem LO og FTF's forbund og fagområder.
– Min påstand er, at uanset om man er i spadseredragt, kedeldragt, uniform, kittel eller habit, så er udfordringerne på arbejdsmarkedet mere eller mindre de samme, sagde Jakob Thorgaard.
Størrelse er afgørende
Et gennemgående tema i debatten var også betydningen af, at have en hovedorganisation som kan matche arbejdsgivernes organisationer, og som kan spille ind på et arbejdsmarked, som i stadigt større grad fastlægges i Bruxelles.
– Forestil jer en fremtid, hvor vi har fælles skattesatser i EU, vi har fælles sociale standarder i EU, størrelsen af den offentlige sektor bliver vedtaget i Bruxelles, og den lønramme, vi har nationalt, den bliver fastsat i EU, sagde Michael Budolfsen fra Finansforbundet og fortsatte:
– Det er faktisk overhovedet ikke utopisk. Vi nærmere os allerede med god fart sådan en situation. Det kan i hvert fald blive den yderste konsekvens af de forslag, der allerede nu ligger øverst på Kommissionens skrivebord. Altså, hvis ikke nogen gør noget.
Den "nogen", mener Michael Budolfsen, kunne være en ny fælles hovedorganisation, som med en helt anden tyngde vil kunne gå ind og præge udviklingen i EU.
LO er med
Med beslutningen om at fortsætte arbejdet med en fusion står det klart, at LO og FTF skal bruge de næste to år til at udvikle et fælles grundlag for en eventuel fusion af de to store faglige hovedorganisationer.
I første omgang betyder beslutningen, at der indledes et såkaldt strategisk samarbejde på det uddannelsespolitiske område, samt en afklaring af hvordan en ny organisation skal se ud, og hvad den skal hedde.
I slutningen af oktober gav LO-kongressen opbakning til den videre proces. Blandt FTF-forbundene blev mandatet dog givet med lidt flere forbehold.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278