09 Jan 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Fut i blokade foran forbrænding

Solidariteten vokser med blokadevagter

Fut i blokade foran forbrænding

En effektiv blokade foran Amagerforbrændingen har sat en stopper for al kørsel ind og ud med materialer. Arbejderen har besøgt blokadevagterne.

Stilladsarbejdernes talsperson, Thomas Strømsholt giver en peptalk til de op mod 100 stilladsarbejdere, der hver dag blokerer indgangene til Amagerværket. De kæmper for ordentlige løn- og arbejdsforhold på byggeriet af det nye BIO4 forbrændingsanlæg.
FOTO: Morten Larsen
1 af 1

De røde faner blafrer foran hovedindgangen til Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR), og på hegnet hænger et stort grønt "BLOKADE" skilt.

Når vi kommer ud af fagforeningskontorerne og ud på pladserne og tager kampen, så vokser sammenholdet og den brede opbakning.
Thomas Strømsholt, stilladsarbejder

En stor stilladsbil blokerer for al kørsel og sikrer, at der ikke kommer materialer ind på pladsen, hvor byggeriet af den nye kraftværksblok BIO4 efter planen skal stå klar til drift fra april 2019.

Siden 1. maj har vejene ind HOFOR's hovedkvarter og til byggepladsen været blokeret. Stilladsarbejdere tager på skift fri fra arbejde og sikrer en effektiv blokade. De har simpelthen slået lejr på stedet døgnet rundt.

Intet tyder på, at arbejderne har tænkt at flytte sig foreløbig. En stilladsarbejder har fyret op under grillen. Der er køleskab med vand og en kaffemaskine. Og ud af højtalerne drøner Stilladsarbejdernes Kampsang: "Men hvad pokker kan de gøre, når vort sammenhold bli'r større, og når strejken og blokaden er i gang…"

Støtten vokser dag for dag

Stilladsarbejderne startede blokaden, men de er langtfra alene. I et festivaltelt hviler tre elektrikere sig. Vagtplanen vidner om, at mange – rigtig mange – hver dag tager en tørn med at stå blokadevagt.

– Opbakningen fra de andre faggrupper har været enorm: Murere, murerarbejdsmænd, offentligt ansatte, skolelærere, pædagoger, VVS'ere, kokke, elektrikere, skraldemænd og mange andre kommer jævnligt forbi for at støtte os. Når vi kommer ud af fagforeningskontorerne og ud på pladserne og tager kampen, så vokser sammenholdet og den brede opbakning, siger stilladsarbejdernes talsperson Thomas Strømsholt til Arbejderen.

I sidste uge nedlagde 30 danske betonarbejdere arbejdet på byggepladsen og sluttede sig til konflikten.

– Sikkerheden er ikke i orden inde på pladsen. Jeg fandt pludselig ud af, at dækket på det stillads, jeg gik på, var løs. De bygger stilladser i 60 meters højde, hvor man også skal gå på stiger. Det er dybt problematisk, at sikkerheden ikke er i orden, fordi de udenlandske stilladsarbejdere slet ikke er ordentligt uddannede. Stilladserne bliver jo brugt af alle andre faggrupper, fortæller den unge betonarbejder Glenn Jensen.

Problemer i månedsvis

Siden oktober sidste år har stilladsarbejderne med jævne mellemrum blokeret HOFOR's byggeplads med krav om at få adgang til byggepladsen, en liste over hvem der arbejder på pladsen, arbejdernes uddannelsesbaggrund osv. 

Den seneste blokade blev iværksat 1. maj, fordi arbejderne ikke fik indbetalt pension.

Tirsdag eftermiddag kom Metal Hovedstaden på besøg på for at gennemgå byggepladsen, og en gruppe unge Metal'ere kom også forbi for at bakke op om blokaden. Det sker fordi, der er ikke mindre end 28 uorganiserede metalfirmaer på pladsen.

– Det giver et kæmpe boost til vores kampgejst, at der kommer så forskellige faggrupper på besøg som lærere og pædagoger og helt almindelige mennesker. Det viser, at sammenholdet og solidariteten lever og giver os tro på, at vi nok skal vinde, fortæller den unge stilladsarbejder Michael Kermanenoglou.

Vi bliver afbrudt af en anden ung stilladsarbejder, der pludselig råber:

– Så er der kage!

Han kommer lige fra Johns Kagehus. Her har en ung bagersvend bagt en ordentlig chokoladekage til stilladsarbejderne, der lige er blevet færdige med at tygge i de seks franskbrød, som en lokal bager har doneret.

En gruppe stilladsarbejdere er taget ind på Rådhuspladsen for at dele badges og flyers ud om konflikten. Der kommer mange mennesker på Rådhuspladsen. Men samtidig er pladsen symbolsk for konflikten, fordi Rådhuspladsen er adresse for Københavns Rådhus, hvor de ansvarlige politikere sidder, der i sidste ende er bygherre på projektet.

– Man skulle tro, at så omfattende social dumping kun kunne finde sted i Saudiarabien. Men det sker i dagens Danmark og med Københavns Kommune som bygherre, konstaterer Thomas Strømsholt

Senere på dagen skal han mødes med stilladsarbejdere fra hele Sjælland om konflikten på Amagerværket.

Ikke orden i papirerne

Ifølge stilladsarbejderne knokler udenlandske arbejdere fra Østeuropa, Indien og Malaysia inde på værket i op til 55 timer om ugen til en timeløn på mellem 40 og 84 kroner i timen.

– Vi kan ikke få dokumentation for, om de får den løn, pension og feriepenge, de skal have. De er ikke ordentligt uddannede. De kører lastbiler, selvom de ikke har kørekort, forklarer stilladsarbejdernes talsperson, Thomas Strømsholt.

De udenlandske arbejdere bliver hver dag kørt væk i store busser. I lørdags kom der fire store busser for at hente en flok arbejdere fra Indien og Malaysia.

– De svedte, så vi gav dem vand og kom i snak med nogle af dem. De fortalte, at de får lønninger på helt ned til 40 kroner i timen. Og en specialuddannet svejser fik 84 kroner i timen. Det er langt under den danske overenskomst, fortæller en forarget Thomas Strømsholt.

Blokadevagterne er forberedte på, at kampen mod social dumping på Amagerværket kan trække ud.

Vil du støtte deres kamp, så kan du indbetale et beløb via MobilePay på telefon 5279 4894

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. maj. 2018 - 15:56   14. maj. 2018 - 09:12

Social dumping

ml@arbejderen.dk