Sammenhold og fælles fodslag i fagbevægelsen skabes ikke kun gennem møder med lange dagsordener, wienerbrød og powerpointoplæg.
Nogle gange er der brug for en uformel snak med faglige medaktivister på tværs af partier, forbund og fag. Det mener en gruppe aktive fra blandt andet Prosa, Fremtidsfighters, DJØF og 3F, som sammen har startet initiativet Faglig Fredagsbar.
Der er ingen dagsorden og der er ikke forberedt nogle oplæg. Det har vi allesammen mere end nok af i vores hverdag.
Leif Donbæk, jurastuderende
Her vil de jævnligt samle andre fagligt aktive i et uformelt miljø til en bajer og en snak om fagbevægelsen og de politiske mål. Næste gang er fredag den 13. september klokken 17.
- Umiddelbart er det en succes. Det ser ud til at vi bliver omkring 100 deltagere til fredagsbaren den 13. september. Det er altså stort, siger Leif Donbæk, som udover at være kommunalvalgskandidat for SF, er en af initiativtagerne til den faglige fredagsbar.
Arrangementet finder sted i Toga Vinstue i Indre København, som igennem snart hundrede år har dannet ramme om uformelle forhandlinger imellem christansborgpolitikere fra alle partier.
>> FØLG FAGLIG FREDAGSBAR PÅ FACEBOOK
Men den 13. september er det altså ikke de folkevalgte fra Christiansborg der samles for at drøfte den politiske dagsorden, men aktive arbejdere fra mange forskellige fag, med det til fælles at de vil styrke den faglige kamp.
- Det er tredje gang vi afholder fredagsbar, og det er lykkedes at få hele arbejderbevægelsens bredde med. Der kommer folk fra alle partier fra venstrefløjen, fra Kommunistisk Parti til Socialdemokraterne. Også alle forbund er repræsenteret, fra FOA til DJØF og Artist Forbundet.
Uformelt møde
Fredagsbaren er ikke opbygget som faglige møder er flest, fortæller Leif Donbæk.
- Der er ingen dagsorden og der er ikke forberedt nogle oplæg. Det har vi allesammen mere end nok af i vores hverdag. Til fredagsbar skal vi bare hilse på hinanden over en øl eller sodavend og vende hvad der sker rundt omkring, siger han.
På trods af de løse rammer giver fredagsbarerne et meget konkret udbytte.
- Det er en øjenåbner for mange, at de problemer som man går og bokser med i de forskellige dele af fagbevægelsen går igen på tværs af fag og der er mange som kommer til fredagsbar og møder hinanden for første gang, selvom de sidder og laver stort set det samme stykke arbejde i hver deres forbund.
Fælles handling
For arrangørgruppen er det vigtigt at have fælles fodslag og kende hinanden på tværs, for at kunne rykke samlet når arbejderklassens interesser bliver angrebet.
- Vi har set, at når vi er splittede taber vi. Det har vi set med efterlønnen, dagpengereformen og ved en masse andre lejligheder. Og forsøger man først at samle bredt, når der skal arrangeres en demonstration eller lignende, er det for sent. Vi skal have et stærkt netværk hvor vi kender hinanden og løbende drøfter de ting der sker, for at kunne reagere hurtigt og samlet, mener Leif Donbæk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278