40 håndværkere fra prestigebyggeriet Axel Towers, som mandag blev fritstillet efter to ugers strejke, har langt fra opgivet kampen. Det er sagen for vigtig til, mener sjakket, som frygter "tyske tilstande", hvis ikke nogen tager kampen op.
Efter EU's østudvidelse har tyske arbejdsgivere udnyttet især polske arbejdere til at presse løn- og arbejdsforhold i bund.
Julius Gudmundsson, talsmand
– Efter EU's østudvidelse har tyske arbejdsgivere udnyttet især polske arbejdere til at presse løn- og arbejdsforhold i bund. I dag har millioner af tyskere svært ved at overleve på den løn, som de får udbetalt. Den udvikling er nu på vej til Danmark, hvor danske arbejdsgivere allerede i dag spekulerer i at udnytte udenlandske arbejdere indenfor eksempelvis byggeri, rengøring og gartneri, siger sjakkets talsmand Julius Gudmundsson.
Derfor har de 40 svende enstemmigt besluttet at sætte foden ned og blokere byggepladsen, hvis der bliver sat andre tømrere ind for at gøre arbejdet færdigt.
– Konflikten er langt fra slut. Vi opfordrer alle arbejdere til ikke at tage konfliktramt arbejde på Axel Towers. Og hvis DEKO - støttet af Dansk Byggeri - sætter skruebrækkere på opgaven, så opfordrer vi alle til at blokere byggepladsen. Vi bestemmer selv, hvornår konflikten er slut, fastslår svendenes talsmand.
Afviste lønforhandling
Konflikten startede, da sjakkets lønforhandlinger med entreprenørfirmaet DEKO trak i langdrag. Efter et halvt års forhandling afslutter DEKO's entreprisechef, ifølge de fyrede svende, forhandlingerne med en trussel om at erstatte sjakket med udenlandsk arbejdskraft, hvis ikke man accepterer den timeløn, som DEKO vil give.
Det får svendene til at gå i strejke for mere end to uger siden. Mandag den 26. september bliver svendene så idømt skærpet bod i Arbejdsretten for overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Torsdagen efter er de igen i Arbejdsretten, og DEKO får ret til at fritstille de 40 tømrere og snedkeres arbejde.
Det fører til, at de strejkende i weekenden får et brev med opfordring til at stille på arbejde mandag morgen. Hvis ikke, betragtes de ikke længere som ansatte i DEKO.
– Vi vil gerne fortsætte det arbejde, som vi er stolte af at udføre, og vi forhandler gerne med DEKO, men vi finder os ikke i at blive truet til at makke ret. Den her kamp fortsætter. Vi vil ikke have tyske tilstande i Danmark, hvor arbejdsgiverne ensidigt presser lønnen ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft, forklarer Julius Gudmundsson.
Arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri, som taler på vegne af DEKO, har tidligere overfor Arbejderen afvist, at DEKO skulle have truet med at hente udenlandske arbejdere ind for at overtage arbejdet. Dansk Byggeri har ligeledes oplyst, at man opfatter, at svendene selv har opsagt deres stillinger ved ikke at møde på arbejde, og at de altså ikke er blevet fyret.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
87278