18 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Godt arbejde kræver et godt arbejdsmiiljø

Socialpædagoger på kongres

Godt arbejde kræver et godt arbejdsmiiljø

Vold, trusler om vold og alenearbejde er hverdag for mange socialpædagoger. Delegerede på kongres skal komme med ideer til, hvordan udviklingen kan vendes.

Socialpædagogerne bliver presset på arbejdsmiljøet. Pædagogerne skal varetage flere opgaver, men ressourcerne er ikke fulgt med, lyder det fra SL's næstformand Marie Sonne.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Arbejdsmiljø og faglighed går hånd i hånd.

Sådan lyder overskriften på den kongres, som Socialpædagogernes Landsforbund (SL) starter i dag på Hotel Nyborg Strand.

Hvis kommunerne ikke indtænker, at det tager tid at udøve dokumentation, så bliver det vanskeligt. Tiden skal jo tages et sted fra.
Marie Sonne, SL

At netop arbejdsmiljø står i centrum på kongressen, skyldes den kendsgerning, at arbejdsmiljøet på døgninstitutioner og andre socialpædagogiske arbejdspladser er under pres, fortæller Marie Sonne.

– Medlemmernes arbejdsmiljø er truet i en grad som ikke tidligere. Det viser sig eksempelvis ved et stigende antal sager om vold, trusler om vold eller mobning, siger hun til Arbejderen.

Marie Sonne er næstformand og har arbejdsmiljø som politisk ansvarsområde i SL. 

– Vores område er inde i en rivende udviking. Rammerne vi arbejder under skifter, og der er en større grad af alenearbejde. Dertil kommer, at nogle af de borgere, som socialpædagogerne servicerer, er hårdt ramt på deres livssituation og mange gange har både fysiske og psykiske lidelser, forklarer Marie Sonne.

Flere opgaver

SL har op til kongressen fået lavet en udredning af medlemmernes arbejdsmiljø. Udredningen peger på nogle af de problemer, der slider på jobbet: Det kan være manglende ressourcer og støtte fra kollegaer og ledelse eller uklarhed om rollefordeling og mængden af arbejdsopgaver.

Da kommunerne i 2007 overtog de socialpædagagogiske opgaver fra regionerne blev arbejdet omorganiseret og flere kommuner så desværre også sit snit til at spare penge på området, forklarer Marie Sonne.

Oveni er mængden af dokumentation og bureaukratiske regler taget til.

– Vi vil gerne have dokumentation. Men hvis man ikke indtænker, at det tager tid at udøve den dokumentation, så bliver det vanskeligt. Tiden skal jo tages et sted fra, og vi kan se, at det har konsekvenser for den indsats, vi yder borgerne, der jo er en indsats, de både har brug for og krav på, understreger Sonne.

Konsekvenserne viser sig også hos SL's medlemmer i form af magtesløshed og frustration. Glæden ved at arbejde bliver mindre, sygefraværet stiger og medlemmerne stopper ufrivilligt på arbejdsmarkedet.

Helt enkelt

Den udvikling ønsker SL at vende. Derfor skal de knap 200 delegerede på kongressen bruge onsdagen på at diskutere arbejdsmiljø. Om eftermiddagen bliver de delegerede delt op i ti worshops, som ser på spørgsmålet fra lige så mange forskellige vinkler. 

Uden at foregribe resultatet af de ti workshops, hvor deltagerne skal komme med ideer til, hvad forbundet konkret kan gøre, for at det igen bliver sjovere for medlemmerne at passe det arbejde, de er uddannet til, lyder det fra Marie Sonne:

– Egentlig er det meget enkelt. Hvis arbejdsmiljøet - både det fysiske og psykiske - er i orden, så får medlemmerne mere tid til at bruge deres faglighed. Det kommer borgerne til gavn, men også vore smedlemmer, der får større arbejdsglæde og bliver mindre syge.

Meningen er, at de input, der kommer fra de ti workshops, blive ekspederet videre til hovedbe­styrelsen, som efterfølgende får til opgave at lave en konkret handlingsplan for det vi­dere arbejde.

Onsdagen slutter med en debat mellem en stribe Folketingsmedlemmer, der bliver bedt om at komme med deres bud på de udfordringer som socialpædagogiske arbejde indebærer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. nov. 2014 - 05:42   04. nov. 2014 - 06:00

SL-kongres 2014

noc@arbejderen.dk
SL-kongres 2014

Socialpædagogernes Landsforbund holder kongres den 4.-6. november.

På kongressen deltager knap 200 delegerede. Med gæster når kongressen op på cirka 350 deltagere.

Socialpædagogerne har 36.000 medlemmer, der er fordelt på 10 lokale kredse.

Socialpædagogerne arbejder hovedsageligt med:

  • udsatte børn og unge 

  • børn og voksne med fysisk eller psykisk handicap 

  • psykisk syge 

  • misbrugere 

  • hjemløse

Forbundet er medlem af hovedorganisationen LO