Landets gymnasielærere raser over den aftale, der i morges blev indgået for landets statsansatte.
Godt 300 tillidsfolkene fra landets gymnasier har her til aften besluttet at sige nej til den overenskomstaftale, som finansminister Bjarne Corydon i morges indgik med de statsansattes organisationer.
Efter en fire timer lang debat på gymnasielærernes repræsentantskabsmøde besluttede et flertal at sende forhandlerne tilbage til Corydon med krav om, at Gymnasieskolernes Lærerforening bliver løsrevet fra den fælles aftale.
Aftalen gælder 180.000 statsansatte, som ud over gymnasielærere blandt andet også tæller politifolk og statsadministration.
Som på folkeskoleområdet har det store slagsmål handlet om undervisernes arbejdstid. Statens hovedkrav har været en “normalisering” af lærernes arbejdstidsregler på blandt andet gymnasierne og erhvervsskolerne.
Ifølge Gymnasieskolernes Lærerforening betyder aftalen en ny arbejdstidsaftale, hvor hovedprincipperne er de samme som for erhvervsakademierne og professionshøjskolerne.
Den nye aftale indeholder som nu en årsnorm på 1924 timer inklusiv ferie og helligdage, hvilket svarer til en gennemsnitlig arbejdstid på 37 timer om ugen.
Reallønsnedgang
Med aftalen er der ikke lagt op til de store lønstigninger. Faktisk må de statsansatte aflevere penge på grund af reguleringsordningen og ender med et stort rundt nul i lønstigning for 2013. Og i 2014 er der lagt op til en lille lønstigning på 1,1 procent.
Dermed kan de statsansatte se frem til to år mere med reallønsnedgang, hvor lønnen bliver udhulet af de generelle prisstigninger.
Finansministeren Bjarne Corydon betegner forhandlingerne med Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, og Akademikernes Centralorganisation, AC, som hårde. Men samtidig roser han de to organisationer for at have udvist ansvarlighed i forhold til at nå et samlet resultat, som Danmark har brug for i den nuværende situation.
Ansvarlig overenskomst
- Jeg har fået en offentlig overenskomst, som yder det bidrag, der skal ydes, for at vi retter op på vores økonomi og konkurrenceevne også fra den offentlige sektor, siger Bjarne Corydon.
Også de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, slår på, at det er en ansvarlig overenskomst.
- Vi har haft det ene øje stift rettet mod medlemmers interesse og det andet øje rettet mod samfundsøkonomien. Det nytter ikke at undergrave vores medlemmers mulighed for at have et job, siger Flemming Vinther.
Han medgiver, at det er en økonomisk stram overenskomst, men resultatet er i lyset af den økonomiske krise det bedst mulige:
- Det er vigtigt at huske, at vi gik ind i forhandlingerne med en gæld til arbejdsgiveren. Resultatet betyder, at vi 2013 får betalt vores gæld, og at vi i 2014 får 1,1 pct. mere i lønningsposen. Derudover er der plads til lokal lønforhandling, siger Flemming Vinther, som også er formand for de offentligt ansattes organisationer i staten, OAO.
Bibeholder lønregulering
Det har været et centralt krav fra OAO, at den økonomiske ramme skulle anvendes til generelle lønstigninger til alle medlemmer, hvilket er lykkedes i det indgåede forlig.
Finansministeriet har under forhandlingerne fremsat krav om ændringer i de ansattes arbejdstidsregler, men kravet blev frafaldet.
Ligeledes blev ministeriets krav om at afskaffe reguleringsordningen, som sikrer en nogenlunde parallel lønudvikling mellem det private og offentlige arbejdsmarked, frafaldet, og det glæder Flemming Vinther.
- Hvis man afskaffer den automatiske lønregulering, er der stor risiko for, at det offentlige udvikler sig til et arbejdsmarked med et markant lønefterslæb i forhold til det private. Det har derfor været et afgørende krav for OAO at bevare reguleringsordningen. Alt i alt er resultatet det bedst opnålige, som jeg vil anbefale medlemmerne at stemme ja til, siger Flemming Vinther.
Ny arbejdstidsaftale
Spørgsmålet om arbejdstid var stadig uafklaret for medlemmerne af Uddannelsesforbundet ved Arbejderens deadline i går. Forbundet har cirka 11.000 medlemmer, som blandt andet underviser på tekniske skoler, på AMU og på voksenuddannelsescentre.
- Det bliver udfaldet af de kommende forhandlinger om vores læreres arbejdstid, som bliver afgørende for, hvordan vi forholder os til det samlede forlig, siger Uddannelsesforbundets formand, Hanne Pontoppidan.
Om det indgåede forlig siger hun:
- Der er indgået et forlig med en uhyre mager økonomisk ramme, men vi er tilfredse med, at reguleringsordningen er bevaret, og at der ikke er sket forringelser på tjenestemandsområdet.
Den smalle overenskomst fik i går de Konservative til at rose finansminister Bjarne Corydon.
- Vi vil gerne give et klap på skulderen til finansministeren for med aftalen at holde lønudviklingen på 0,0 procent i 2013 og 1,1 procent i 2014, siger finansordfører Mike Legarth til dr.dk.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278