29 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Handleplan der forebygger vold på vej

Vold på jobbet

Handleplan der forebygger vold på vej

FOA og en række faglige organisationer mødtes fredag med beskæftigelsesministeren og socialministeren for at diskutere en ny og målrettet indsats mod vold på arbejdspladserne. Begge er positivt indstillet.

Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, var 33 procent af de ansatte i døgninstitutioner og hjemmeplejen i 2012 udsat for voldsepisoder.
FOTO: Niels Sigaard
1 af 1

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og socialminister Manu Sareen (R) ser positivt på initiativet med at gennemføre en national handlingsplan mod vold.

Det er afgørende for personalets sikkerhed, at man ved, om det er en utilregnelig eller fredsommelig beboer, man har med at gøre.
Dennis Kristensen, FOA

Det er resultatet af et møde med faglige organisationer, herunder FOA, der fandt sted i fredags.

Den tragiske baggrund er, at der har været fire drab de seneste to år på bosteder og forsorgshjem, senest dobbeltdrabet i Sakskøbing.

- Vold på jobbet er et meget alvorligt problem. De faglige organisationer ser meget ens på problemerne, og mit indtryk er, at ministrene tager sagen dybt seriøst, siger Dennis Kristensen. 

Blandt initiativerne, der skal kigges nærmere på, er problemerne med registrering, der på den ene side sikrer retssikkerheden for beboere/patienter på eksempel døgninstitutioner, og på den anden side giver ansatte adgang til oplysninger, der kan forebygge voldshandlinger.

Forebyggelse og havarikommission

- Det er et klart dilemma, at beboere på bosteder på den ene side skal have deres retssikkerhed som enhver anden. Men at personalet på den anden side ikke kan få adgang til journaloplysninger og for eksempel få oplyst hvilken tilstand, beboerne er i. 

- For eksempel mener statsadvokaten, at den formodede drabsmand på bostedet Ringbo var sindssyg i gerningsøjeblikket, fordi han ikke havde taget sin medicin. Her er det afgørende for personalets sikkerhed, at man ved, om det er en utilregnelig eller fredsommelig beboer, man har med at gøre, siger Dennis Kristensen. 

Regeringen er også villig til at kigge på mulighederne for forbedret uddannelse, på at indsætte et psykiatrisk rejsehold og på etablering af en havarikommission, som FOA og Landsforeningen Sind har foreslået. 

- Ligesom når et fly falder ned, så ankommer der en havarikommission for at fastslå årsagerne, så en tilsvarende ulykke ikke sker igen. På tilsvarende vis bør vi også lære grundlæggende om de tragiske begivenheder vi har set – og agere, så de ikke opstår igen, siger Dennis Kristensen.

Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, var 33 procent af de ansatte i døgninstitutioner og hjemmeplejen i 2012 udsat for voldsepisoder.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


23. jun. 2014 - 15:18   23. jun. 2014 - 15:27

Vold på jobbet

noc@arbejderen.dk