I fremtiden bliver der snakket og talt, drøftet og diskuteret og ævlet og bævlet mere end normalt hos landets jobcentre og A-kasser.
Arbejdsløse skal nemlig møde op til en samtale hver måned de første seks måneder efter, de er blevet arbejdsløse. Sådan lyder anbefalingen i hvert fald fra eksperterne i Carsten Koch-udvalget til den beskæftigelsesreform, som regeringen inden for kort tid forventes at fremlægge et udspil til.
Modellen vil betyde, at vi skal bruge unødige ressourcer på at holde samtaler med ledige, der alligevel selv hurtigt finder et job.
Jacob Bundsgaard, S-borgmester
Men både Kommunernes Landsforening (KL) og hovedorganisationerne LO og FTF mener, at det er spild af ressourcer og stik imod regeringens og udvalgets ambition om et mere fleksibelt beskæftigelsessystem.
- Det virker meget bureaukratisk, og noget af det, vi har brug for, er jo netop at afbureaukratisere hele beskæftigelsesindsatsen, siger formand hos FTF, Bente Sorgenfrey, til Newspaq.
Carsten Koch-udvalget har selv undersøgt, om samtaler hjælper arbejdsløse dagpengemodtagere til at komme i job.
Her svarer 42 procent, at samtalerne overhovedet ikke er en hjælp. 25 procent mener, at samtaler i mindre grad er en hjælp, mens 32 procent svarer, at samtalerne i høj grad eller nogen grad er en hjælp til at komme i job.
- Samtaler er ikke løsningen for alle, så der er slet ingen grund til at lægge sig fast på tallet seks. Nogle har brug for færre samtaler, andre har brug for flere. Det handler om at målrette samtalerne efter den enkeltes behov, siger Bente Sorgenfrey og tilføjer:
- Det er jo helt oplagt at have fokus på de svage ledige, som har svært ved at komme i job, fordi de mangler kompetencer. For eksempel fordi udviklingen og uddannelsen er rullet hen over hovedet på dem. De stærke skal altid nok klare sig selv, siger hun.
Individuel vurdering
Kommunernes Landsforening (KL) deler fagbevægelsens bekymringer.
- Modellen vil betyde, at vi skal bruge unødige ressourcer på at holde samtaler med ledige, der alligevel selv hurtigt finder et job. Bare inden for de første tre måneder finder hver tredje af de forsikrede ledige selv et job, lyder det fra Aarhus-borgmester og formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Jacob Bundsgaard (S).
Det må være op til kommunerne at vurdere, hvem der har brug for samtaler og hvor mange, mener han.
- Kommunerne skal kunne bruge ressourcerne på en tættere kontakt med de ledige, som har brug for flere samtaler og mere coaching. Det kan man ikke sætte en formel på i en lov, understreger han.
Hos FTF frygter man, at udgifterne til de mange ekstra samtaler kan blive et problem. Hvert år spenderer man ifølge ekspertgruppen 250 millioner kroner på at holde samtaler med forsikrede arbejdsløse hver tredje måned.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278