21 Dec 2024  

KBH: Let skyet, 10 °C

HK er bekymret for klinikassistenternes sikkerhed

Gradvis åbning af tandlægeklinikker

HK er bekymret for klinikassistenternes sikkerhed

Sætter tandlægerne økonomi over personalets og kundernes helbred, spørger HK Privat. Ikke alle klinikker har personlige værnemidler, der lever op til myndighedernes retningslinjer. Tandlægeforeningen afviser.

Klinikassistentelev Rebecka Erichsen gør klar til at tage imod de første kunder hos Harald Tandlægerne Sønderåparken i Vejle.
FOTO: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
1 af 1

Meldingen om, at tandlægerne i dag den 20. april igen har mulighed for gradvis at åbne deres klinikker efter ugers nedlukning, vækker bekymring hos HK Privat, tandklinikassistenternes fagforening.

Vi risikerer, at hensynet til økonomi hurtigt kommer til at trumfe hensynet til medarbejdernes og kundernes sikkerhed, når først klinikkerne sætter i gang igen.
Anja C. Jensen, næstformand HK Privat

Næstformand Anja C. Jensen frygter for medlemmernes og kundernes sikkerhed, og at tandklinikkerne ender med at blive egentlige coronabomber.

– Vi er bekymrede for, at genåbningen ikke bliver helt så forsigtig, som den bør fra klinikejernes side. Vi risikerer, at hensynet til økonomi hurtigt kommer til at trumfe hensynet til medarbejdernes og kundernes sikkerhed, når først klinikkerne sætter i gang igen, siger Anja C. Jensen i en pressemeddelelse.

Flere af tandklinikassistenterne melder ifølge HK Privat allerede nu om store udfordringer. På flere klinikker anvendes personlige værnemidler, der ikke lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

– Vi hører historier om mundbind, der bliver brugt en hel dag, handsker, der ikke bliver skiftet, og at der i den grad mangler engangskitler. Og det er endda på den lave kapacitet, som klinikkerne har kørt på indtil videre, siger Anja C. Jensen.

Tandlægeforeningen afviser

Tandlægeforeningen er lodret uenig i HK's udlægning og mener, at HK-sektoren spreder ubegrundet frygt, fremgår det af en pressemeddelelse.

– Tandklinikkerne har Styrelsen for Patientsikkerheds ord for, at vi normalt overholder alle kravene til patientsikkerhed til UG. Det gør vi bestemt også i en coronatid, siger Torben Schønwaldt, formand for klinikejerne i Tandlægeforeningen.

I slutningen af marts stemte et stort flertal af tandlægeklinikejere nej til det overenskomstforlig, som deres forhandlere få uger forinden havde indgået med HK. Afvisningen blev begrundet med de svære tider som følge af coronakrisen.

>>LÆS OGSÅ: Tandlæger afviser ny overenskomst for klinikassistenter 

Torben Schønwaldt finder det derfor nærliggende, at "HK’s udokumenterede påstande hænger sammen med, at vi har en konflikt med HK om overenskomsten for klinikassistenter."

Reaktionen fra HK-sektorens næstformand er klar:

– Ærligt talt, så synes jeg hellere, Tandlægeforeningen skal tage alvorligt, at så mange klinikassistenter er bekymrede, og at de allerede før øget aktivitet er blevet presset til at agere i strid med regler om for eksempel værnemidler. Tandlægeforeningen har vel selv en interesse i at få ryddet op, siger Anja C. Jensen til Arbejderen.

HK frygter smittespredning

Hun understreger, at den her sag handler om medlemmernes ve og vel, om faren for smittespredning og ikke om overenskomsten.

HK Privat er ikke blevet hørt i forbindelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer for genåbning mandag, men er overordnet tilfreds med retningslinjerne.

Når Anja C. Jensen alligevel reagerer, så skyldes det i høj grad også en bekymring over virkeligheden ude på klinikkerne.

– Hvis vi var blevet hørt formelt, ville vi på vegne af vores medlemmer bemærke, at alt for meget kommer til at være op til den enkelte klinikejers egen fortolkning. Udfordringen opstår, når intentionerne i retningslinjerne møder virkeligheden, siger Anja C. Jensen og tilføjer:

– Hverken vi eller samfundet kan leve med, at menige medarbejdere på klinikkerne presses eller trues med fyring, hvis de gør indsigelser overfor mangel på personlige værnemidler eller sikkerhedsprocedurer, der tilsidesættes. Det handler jo om smittespredning, og en tandlægestol kan være en bombe under danskernes sundhed og den kæmpeindsats, vi alle har gjort de sidste fem uger.

HK Privat har sat et ekstra beredskab op, så utrygge tandklinikassistenter kan kontakte organisationen, og vil så på deres vegne gå videre til arbejdsgiver, Sundhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet om nødvendigt.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. apr. 2020 - 12:00   20. apr. 2020 - 13:37

Corona

noc@arbejderen.dk